Starten på noe stort

31/07/2021

Premier Leagues to yngste managere gjør opp om FA-cuptrofeet

Lørdag dukes det for finale i verdens eldste fotballturnering, og for første gang siden turneringen tok avspark i 1872 skal det spilles uten adgang for tilskuere. Regjerende mester Manchester City fikk reisepass i semifinale mot Arsenal, mens Chelsea tok seg av Manchester United. Det spilles dermed finale mellom to hovedstadslag med kort reisevei, og på sidelinjen på Wembley står Premier Leagues to yngste managere; Frank Lampard (42) og Mikel Arteta (38). Som spillere har de vunnet henholdsvis fire og to FA-cupfinaler, men som managere er de begge tørste førstereisgutter.

Mot alle odds
Oddsen før semifinalene pekte mot ren Manchester-finale på Wembley. I stedet ble både United og City eliminert, og det er nå Chelsea og Arsenal som forbereder seg på finale i begges hjemby. Chelsea var klart best i sin semifinale mot United, men David de Geas enorme tabber var naturligvis god hjelp på veien mot en 14. FA-cupfinale. Bare dager senere skulle man få mer å juble for i Chelsea-leiren. Wolves ble slått 2-0 i avsluttende Premier League-kamp, og dermed er Chelsea også klare for Champions League neste sesong.

Frank Lampards første sesong som Premier League-manager kan da vanskelig oppsummeres som annet enn gedigen suksess.

-Jeg er stolt av laget, men fortsatt er det lag vei å gå. Vi har tidvis vært gode, men er fortsatt svært ustabile. Vi vil ikke kjempe om 4.plasser i denne klubben, men trofeer, sa Chelsea-bossen på pressekonferansen etter at Wolves var slått og Champions League-plass var sikret.

-Det er mer i vente


Frank Lampard var tro tjener som Chelsea-spiller i 13 sesonger, og fra midtbaneposisjon forlot han altså klubben som tidenes toppscorer med hele 211 fulltreffere. Den tidligere landslagsspilleren ble umiddelbart spådd en lysende managerkarriere da han la skoene på hylla, og alt tyder på at forhåndstipsene stemmer bra. Debutsesongen med Derby County ga Championship-finale, før han nå er i ferd med å skape stor suksess i Chelsea. FA-cupfinale og plass i Champions League er trolig bare starten.

-Med hva vi gjør på overgangsmarkedet i sommer vil det være mer i vente. Vi har nådd finalen, men er ikke fornøyd før trofeet er vårt, sa Lampard etter at Manchester United var slått i semifinalen på Wembley.

Stjerner i sikte


Lampard ha gitt ungdommen sjansen i Chelsea. Spillere som Mason Mount (21), Tammy Abraham, Fikayo Tomori (22), Callum Hudson-Odoi (19), Ruben Loftus-Cheek (24) og Reece James (20) har alle bevist at de kan sette spor på Stamford Bridge etter å ha blitt hentet opp fra egen stall. Spor setter så definitivt også Christian Pulisic (21). Den fotrappe lille amerikaneren har tidvis vært lysende etter ankomst fra Dortmund.

Mye spennende i vente fra egen stall, og denne sommeren ankommer altså enda mer kvalitet. 24-årige Timo Werner var ønsket av Liverpool, men Lampard og Chelsea fikk tilslaget på den tyske storscoreren.  Hakim Ziyech vil garantert også bli en attraksjon på Stamford Bridge neste sesong. Marokkaneren fikk sitt endelige gjennombrudd forrige sesong, da han leverte 29 målpoeng i ligaen, og var av de aller beste da Ajax satte fyr på Champions League. I tillegg ryktes Chelsea å være i førersetet for Kai Havertz, og Leverkusens ettertraktede 21-åring blir neppe vanskeligere å overtale etter at Champions League-plassen ble sikret.

Det er garantert mye godt i vente fra Chelsea, og en FA-cuptittel vil neppe legge noen demper på entusiasmen blant Lampard og hans menn.

Håp om opptur
Arsenal har nettopp avsluttet sin fjerde strake Premier League-sesong utenfor topp 4. Denne gang endte man sågar som nummer 8, klubbens svakeste ligaplassering på 25 år. Frem til topp 4 skilte det 10 poeng, mens det var hele 43 poeng frem til ligamester Liverpool. Liten tvil om at Mikel Arteta har voldsom jobb å gjøre.

Arsenal var nummer 10 på Premier League-tabellen da de i desember hentet hjem sin tidligere klubbkaptein for å erstatte landsmannen Unai Emery. En brukbar sesongavslutning ga seirer mot både Liverpool og Manchester City, og sistnevnte triumf ga altså FA-cupfinale nummer 21. Finalen mot Chelsea på Wembley er siste mulighet til å skaffe seg plass i Europa neste sesong, og nettopp dette kan bli viktig når det nå skal rekrutteres nye spillere som kan bidra til å føre klubben tilbake mot toppen i engelsk fotball.

Mye spennende ungdom finnes hos The Gunners, men at det trengs ytterligere forsterkninger er det liten tvil om. Det sås usikkerhet rundt hvor mye Arteta får å rutte med denne sommeren, og like viktig som å hente forsterkninger blir det naturligvis å beholde de som allerede er på plass. Et første trofé vil bety enormt for Arteta, mens plass i Europa vil gi større slingringsmonn i overgangsvinduet.
-Klubben har hatt noen tunge år, og det vil bety enormt å lykkes i denne finalen. Vi har jobbet knallhardt siden jeg ankom, og seier i FA-cupfinalen vil være en kjærkommen belønning for spillerne, og ikke minst fansen som fortjener en opptur nå, sa Arteta på pressekonferansen fredag. 

Auba i tenkeboksen


Pierre-Emerick Aubameyang er en av få Arsenal-spillere som konstant har levert varene for Arsenal denne sesongen. 31-åringen scoret to i ligaavslutningen mot Watford, og endte dermed bare én fulltreffer bak Premier Leagues toppscorer, Jamie Vardy. Auba var også mannen som sikret plass i cupfinalen, da han scoret begge mot forhåndsfavoritt City på Wembley. Den tidligere Dortmund-spissen har imidlertid bare ett år igjen av Gunners-kontrakten, og ryktene sier at måljegeren ønsker seg til klubb som kan være med å kjempe om de store titlene, som ligamesterskap og Champions League-pokaler.

Ryddejobb
Aubameyangs usikre fremtid på Emirates legger en demper på fremtidsutsiktene, men Arteta har også andre avgjørelser å ta. Stjerneskuddet Matteo Guendouzi virker ferdigspilt på Emirates, og dette er naturligvis en spiller som kan gi klingende mynt i kassen ved salg. Det samme kan et salg av Mesut Özil gjøre, men Özil sies å ville fullføre kontrakten til tross for alle problemene han har støtt på i Gunners-karrieren. Dani Ceballos’ fremtid er også usikker. Den spanske midtbanespilleren kan kjøpes fri fra Real Madrid, men neppe for vekslepenger.

Mikel Arteta har gått den aller beste manager-skole gjennom sitt treårige arbeid som assistent for Pep Guardiola i Manchester City, men ressursene man har til rådighet i City kan ikke sammenliknes med hva Arteta har i Arsenal. Seier i FA-cupfinalen og påfølgende billett til Europa League vil hjelpe, men trolig trengs mye mer for at Arsenal igjen skal kunne utfordre i tet på Premier League-tabellen.

Sceneskifte


Det blir en spesiell dag for Lampard og Arteta som for første gang leder lag ut til FA-cupfinale, og kan hende enda mer spesielt blir det for Oliver Giroud og David Luiz. Den franske verdensmesteren vant FA-cupen med Arsenal i 2014, 2015 og 2017 før han nå altså skal stoppe sin tidligere arbeidsgiver på landslagsarenaen. Giroud slet med å få spilletid i sesonginnledningen, men er nå av lagets absolutte formspillere med fem scoringer fra Chelseas siste seks kamper. 
-Han fikk begrenset med spilletid i sesonginnledningen, men han er en spiller som går foran som et særdeles godt eksempel. Han bet tennene sammen og trente hardt da det buttet imot. Han oser profesjonalitet og da blir man belønnet. Han er dessuten mer enn en god spiller og målgjører. Han går foran som et godt eksempel, tar seg tid med de yngre spillerne og er ganske enkelt en fryd å jobbe med, roser Lampard. 

Også David Luiz skal lørdag i aksjon mot tidligere lagkamerater. Den brasilianske 33-åringen tapte finalen mot Arsenal og Giroud i 2017, men vant pokalen med Chelsea i både 2012 og 2018. 

*Det står 2-2 i innbyrdes finaleoppgjør mellom de to hovedstadsrivalene. Arsenal vant FA-cupfinalen i 2002 og 2017, mens Chelsea gikk til topps i ligacupfinalen i 2007 og i forrige sesongs Europa League-finale.

Kampodds fra unibet.com:

 

 

Kampodds fra Coolbet.com

 


Kim Marki

Bookietest2019