Få tror på den russiske bjørnen

13/06/2018

Russland er et gedigent land og med en befolkning på opp mot 145 millioner. Likevel tror mange eksperter at russerne skal slite med å komme seg videre fra gruppespillet.

Russlands tropp til VM inneholder ikke de mest kjente navnene for omverden. Det er for det meste spillere som holder til i den russiske ligaen. Det er likevel noen unntak: Keeperen Vladimir Gabulov tjener til livets opphold i Club Brugge, mens Denis Cheryshev holder til i Villarreal. Lønningene i Russland er høye og mange velger dermed å bli værende i hjemlige trakter i stedet for å dra til andre europeiske klubber. 

Den russiske ligaen har tradisjonelt blitt sett på som sterk de siste årene. Denne sesongen var både CSKA Moskva og Spartak Moskva kvalifisert for Champions League-gruppespillet, men ingen av lagene kom seg videre til åttendedelsfinalen. Med en tredjeplass på begge lag, kom de i stedet til Europa League. Der var allerede en tredje Moskva-klubb i form av Lokomotiv Moskva som vant gruppe F. I åttendedelsfinalen sa det imidlertid stopp mot Atletico Madrid. Zenit St. Petersburg vant gruppe L og kom seg også videre til åttendedelsfinalen, men der ble RB Leipzig for sterke. CSKA Moskva røk ut i kvartfinalen mot Arsenal, mens Spartak Moskva måtte gi tapt allerede i runde 1 mot Athletic Bilbao. 

- Russland kan bli skumle

Hvordan dette vil stå seg mot de andre landslagene er usikkert. Det er mange som er tvilsomme til Russland. Vertsnasjonen ligger helt nede på 66. plass på FIFA-rankingen. 

– Hjemmefordel i mesterskap er historisk sett en fordel. Russland har ikke de største forventningene knyttet til seg, men med tanke på at de har hjemmebane og en tropp med bra kvalitet så tror jeg de vil vise gode prestasjoner. De har nok et press på seg i Russland, men jeg tror fort at de kan gå langt og bli en skummel motstander for de beste lagene. Jeg tror Russland kommer godt trimmet til dette mesterskapet, sier Øyvind Alsaker til tv2sporten.no, som dermed spår at russerne kan overraske.

Trolig vil trener Stanislav Tsjertsjesov starte i en 3-5-2-formasjon. I laget finner man det noen kaller en «ungdomsrevolusjon». Daler Kuzyayev (Zenit St. Petersburg), Roman Zobnin (Spartak Moskva) og Alexsandr Golovin (CSKA Moskva) er alle relativt unge. I tillegg har man tvillingbrødrene Anton og Aleksei Miranchuk som begge spiller i Lokomotiv Moskva og er 22 år gamle.  

Russland har ikke spilt vanlig kvalifisering og har brukt treningskamper og Confederations Cup til å gjøre forberedelse. Måteholdne forventninger kan gjøre at Russland går inn i mesterskapet med lave skuldre. 

Motstanderne til vertsnasjonen blir i denne gruppa Egypt, Saudi-Arabia og Uruguay. På papiret virker Egypt og Uruguay som de største favorittene. Egypt har en stjernespiller i Mohamed Salah, mens Uruguay mønstrer et rutinert lag med spillere som blant annet Edinson Cavani, Luis Suárez og Diego Godín. Det er få som tror på Saudi-Arabia, selv om de har VM-kvalifiseringens delte toppscorer i Mohammad Al-Sahlawi (16 mål). 


Christian Aarstad

 

Bookietest2019