Dette er VMs mest lengstsittende trenere

12/06/2018

I en fotballverden der trenere lever på kort tid, er det fint å se at noen forbund ikke ser ut til å ha glemt ordet kontinuitet. Tips har sett på de trenerne i dette mesterskapet som har sittet lengst ved roret.

Mange sier at trenere lever på lånt tid. Det er ofte de som får skylden når resultatene ikke går veien og er ofte de som må ta ansvaret. De fleste landslag har ikke hatt trenere som har sittet lengre enn siden 2013, men det finnes likevel noen unntak: 

Colombia er inne i en tid med en fin generasjon spillere. Landslaget kom i forrige VM til kvartfinale og landet er nå kvalifisert for nytt mesterskap for andre gang på rad. Dette er ingen selvfølge. Colombia hadde et profilert lag på 1990-tallet og kvalifiserte seg til alle verdensmesterskapene som var, men siden 1998 hadde ikke det sør-amerikanske landet deltatt i mesterskap før i 2014.

Mye av æren for suksessen i Brasil skal José Pékerman ha. Argentineren ble trener for Colombia i januar 2012 og har siden sittet ved roret. «…Pékerman bør kunne hjelpe Colombia med å komme i kontakt med sin tapte identitet…Noen vil se det som et steg tilbake. Men når du har mistet veien, må du noen ganger ta et steg tilbake for å gå fremover», skrev Tim Vickery på sin blogg hos BBC i januar 2012. Man kan vel trygt si at Vickery fikk rett i sine litt implisitte spådommer, og i Russland blir Colombia sett som en av outsiderne til storfavorittene. 

Har Che Guevara som forbilde

Óscar Tabárez begynte å lede Uruguay i mars 2006. Dette skjedde etter at landslaget ikke hadde klart å kvalifisere seg til VM i Tyskland. Tabárez bygget opp laget og oppnådde stor suksess i Sør-Afrika hvor sør-amerikanerne endte på 4. plass. Tabárez sa i 2014 til The Telegraph at det var vanskelig å finne motstandere som ville spille mot Uruguay da han tok over landslaget; ofte måtte de til de mest underligste steder for å få kamptrening. 71-åringen er lærer av yrke og stor tilhenger av Che Guevara. Mottoet er: Man må tøffe seg selv uten å miste ømhet. Av trenerne som deltar i Russland er Tabárez den som har sittet lengst.

Han var lenge kjent som den talentfulle assistenten til Sir Alex Ferguson. Navnet er Carlos Queiroz og tok over Iran i april 2011. Siden den gang har han ledet det politisk omstridte landet og har ført laget til både VM i 2014 og VM i 2018. En annen som har sittet lenge som landslagstrener er Frankrikes Didier Deschamps. 49-åringen overtok etter Laurent Blanc som fikk kun to år etter at den etter hvert så omdiskuterte mannen Raymond Domenech hadde ledet landet i seks år. Deschamps har nå sittet like lenge som Domenech og har oppnådd brukbare resultater som kvartfinale i Brasil og finale i EM 2016. 

Joachim Löw var assistent til Jürgen Klinsmann før han ble ansatt som Tyskland-trener juli 2006. Mange trodde at 58-åringen var ferdig etter EM i 2016, men Löw bestemte seg for å bli. Tyskland ble VM-mestere i 2014, tapende finalister i EM 2008 og var i semifinalen i EM både i 2012 og 2016. 

Det er ingen garanti for at man oppnår suksess ved å ha kontinuitet på trenersiden. Kjennetegnet ved de forbundene som har dette, er likevel at det er oppnådd gode resultater etter sine forutsetninger.


Christian Aarstad

Tags: VM 2018

 

Bookietest2019