Tipper på mer makt og flere følgere til norske influensere

21/03/2019

Denne ukens store debatt har vært norske influensere og deres makt/påvirkingskraft. Nå er det blitt et spillobjekt også, og man kan sette penger på om influenserne får flere eller færre følgere den nærmeste tiden.

- Vi har tidligere fått forespørsler om odds på antall følgere på instagram og sosiale medier blant kjendisene, og nå passet det å sette odds på dette. Coolbet er kåret til Norges beste bookmaker for å ha de høyeste oddsene, men vi skal også være den mest lokale og det mest personlige spilleselskapet. Norske kunder ønsker slike odds, sier talsmann Mikael Mellqvist.

Det norske spillselskapet Coolbet tror norske influensere går et strålende 2019 i møte med enda flere følgere på instagram. For det nye ordet du bør lære deg først som sist er influensere. De er sentrale i debatter, dominerer på sosiale medier og tjener bunkevis med penger på nettopp rollen med å påvirke samfunnet rundt seg i den retning de er betalt for å gjøre. Til både glede, frustrasjon og irritasjon. Dog er yrkesgruppen kommet for å bli.

Bloggere, vloggere, instagrammere, snapchattere eller youtubere. Influensere har blitt opinionsledere og trendsettere. Det Tallinn-baserte spillselskapet Coolbet er ute med odds på hvilken utvikling i antall følgere instagram-kontoene til en rekke norske bloggere, artister og influensere kommer til å ha i 2019. Coolbet, som nylig ble verdsatt til 800 millioner kroner, og i store trekk er eid av nordmenn, tror yrkesgruppen influensere kommer til å få et solid år.

Mektigst i Norge
Blogger Sophie Elise ble kåret til landets mektigste mediekvinne i 2015. Andre bloggere eller influensere som Marna Haugen og Caroline Berg Eriksen, har over 1 million følgere totalt. Det er meningsbærende influensere med over en fjerdedel av det norsk folk i ryggen, som setter dagsorden bevist eller ubevist. I 2019 er det ikke lenger journalister eller politikere som setter dagsorden.

Det er influensere som gjennom å identifisere seg med potensielle lesere og forbrukere har satt dagsorden de siste årene. Enten det handler om #metoo, psykiske lidelser, palmeolje, likestilling i Midtøsten, Dubai-gate, feriereiser, smykker, kosmetikk, vesker, klær eller livsstil. Skal vi tro oddssetterne til Coolbet har vi bare sett begynnelsen på en trend i tiden. Artisten Alan Walker med sine 4,9 millioner følgere hadde for eksempel i 2018 massive 45,6 millioner likes på sine Instagram-poster. Bergens-karen var da kun slått av Elverum-tvillingene Markus og Martinus sine 58,1 millioner likes fra de 1,5 millionene Insta-følgere.

Coolbet har satt linja for Alan Walker på 5,2 millioner følgere på instagram innen 1.januar 2020. Med andre ord tror spillselskapet artisten skaffer seg 300 000 flere følgere de neste 9 månedene. Tilbake igjen til mye omtalte Sophie Elise, som hadde massive 3,6 millioner likes på sine instagram-poster i 2018. Spillselskapet Coolbet tror hennes følgerskare øker til over 500 000 innen 1.januar 2020. Du kan hente ut 1.90 på begge utfall her, og i en rekke andre samsvarende veddemål om norske bloggere, artister eller influensere sine instagram-kontoer.

Ris til egen bak
Flere er bekymret for den stadig økende innflytelsen denne yrkesgruppen begynner å få på norske forbrukere. En god del mediehus kan med misunnelse i blikket, slå fast at det er mange blogger som leses mer enn nettavisenes egne toppsaker gjennom et nyhetsdøgn.

Er Norges viktigste mediekvinne en toppblogger som tar seg betalt for å påvirke det norske folk gjennom handlinger og meninger? 24-år gamle Sophie Elise har 35 000 lesere og 404 000 følgere på Instragram. I likhet med en rekke influensere hadde Sophie Elise sin spede start i Nettavisens faste blogg-spalte. For mediehuset, som for noen år tilbake var Norges største tippekommisjonær, var bloggene ekstremt gode klikksaker. For bloggerne var det inngangsporten til en innbringende fast jobb.

- Nettavisene har selv bygd opp, og dyrket flere av disse profilene
Medielandskapet har blitt stadig mer vridd i retning av samarbeid med kommersielle aktører. Betalt innholdsmarkedsføring er for eksempel noe vi ser igjen i forhold til tunge annonsører som Norsk Tipping, Rikstoto og andre store, tunge selskap. For fremtiden bør mediehusene definere egen samfunnsrolle på nytt før de hakker på influenserne. En klikkvinner er nødvendigvis ikke god journalistikk, sier talsmann Mikael Mellqvist i Coolbet og legger til: Jo mer mediene skriver om disse influenserne - jo mer makt/følgere vil de få.

Full fyr
Debatten rundt influensernes rolle har den siste uken gått kokvarm mellom toppblogger Sophie Elise Isachsen og influenser Kristin Gjelsvik. Sistnevnte har blant annet beskyldt Isachsen for å være Norges farligste forbilde. Dette med bakgrunn i om det er greit å fikse på kroppen sin for komplekser eller ikke. De to møttes til verbal slag-utveksling i ”Debatten” på NRK tirsdag, men breisidene fra Gjelsvik var flere.

32-åringen mente blant annet at Isachsen fikk velge sine motdebattanter, og sådan rigge agendaen for debatten til egen fordel. Influenser Kristin Gjelsvik mener Sophie Elise Isachsen ikke blir stilt et eneste kritisk spørsmål av norsk media. Gjelsvik selv har 165 000 følgere på Instagram. Spillselskapet Coolbet tror det tallet er 200 000 1.januar 2020, og man skal ikke se bort fra 1.90 på et overspill der er en god investering.

Lukrativ bransje
Det er flere influensere eller bloggere samme spillselskap tror har et lyst år foran seg. En lys nåtid og framtid ser det i alle fall ut til at elite-sjiktet av bransjen har. Caroline Berg Eriksen, eller dama bak bloggen fotballfrue, er en av dem som tjener de største pengene. Hun er gift med den tidligere fotballspilleren Lars-Kristian Eriksen. 31-åringen har 327 000 følgere på Instragram, og står bokført med en årsinntekt på 2,5 million kroner. Tett bak følger Annijor, eller Anniken Jørgensen om du vil, med sine 278 000 følgere på instagram og 2,3 millioner i årsinntekt. Spillselskapet Coolbet tror følgerskaren er på 450 000 eller mer inn i 2020.

Komikerfrue Marna Burnø tjener mest av alle, selv om Sophie Elise har høyest formue. Burnø har 267 000 følgere og en inntekt på 2,7 millioner kroner. Av idrettskjendiser med store følgere på instagram, kan du sette spill på blant annet Petter Northug Jr og Johannes Høsflot Klæbo. Førstnevnte tror Coolbet har en følgerskare på Instragram på over 510 000 innen 1.1.2020. Johannes Høsflot Klæbo har også linje i det sjiktet. Nærmere bestemt 500 000 følgere.

Oddsen ligger i underholdningsseksjonen til Coolbet.


Kim Marki

Bookietest2019