Øst mot vest, for første gang!

01/11/2019

Punkelskende arbeiderklassefans fra Union Berlin tar lørdag kveld imot «hele byens» Hertha Berlin til det første byderbyet siden 1977!


Union Berlin – Hertha Berlin: Lørdag kveld rettes alle fotballinteresserte øyne mot Bundesligaen og ett av oppgjørene som det er knyttet mest spenning til i Tyskland denne sesongen. Da er det nemlig duket for et Berlin-derby som inneholder det aller meste. 

POENGNØD: Rune Jarstein, Per Ciljan Skjelbred og Hertha trenger poeng. 


Aldri møttes i ligaen
Hertha Berlin ble grunnlagt i 1892, men har kun fire ganger tidligere spilt byderby i den tyske toppdivisjonen. Det skjedde mot Tennis Borussia Berlin i perioden 1974 til 1977. Tasmania 1900 Berlin og Blau-Weiß Berlin har også en sesong hver i Bundesligaen, men møtte da ingen nabolag. Alle disse lagene kom imidlertid fra gamle Vest-Berlin. Lørdag kveld blir en ny historie skrevet da det første gang er lag fra gamle Vest- og Øst-Berlin som møtes. 
Vi skal ikke ramse opp en hel historieleksjon i denne artikkelen, men unner oss en kort oppsummering.

Etter andre verdenskrig ble som kjent Berlin delt i to. USA, Storbritannia og Frankrike styrte den vestlige delen, Sovjetunionen den østlige. Når den kalde krigen eskalerte ble en mur satt opp og østberlinerne ble nektet å reise vestover. Dermed var byen delt og det ble også store sosiale og økonomiske forskjeller. 

Også i fotballverden fikk vi en deling. Lagene fra Øst-Berlin deltok i den østtyske ligaen. Union Berlin ble da opprettet i 1966 og vant den østtyske cupen to år senere. Vi spoler så frem til 9. november 1989 da muren falt og Berlin var igjen en samlet by. 27. januar 1990 var det duket for en fest av de sjeldne da Hertha Berlin og Union Berlin møttes foran et fullstappet Olympiastadion. 


Blør for laget
Forskjellene mellom Hertha Berlin og Union Berlin forble imidlertid store. Lørdagens verter rotet rundt i lavere divisjoner og måtte stadig selge sine beste spillere for å holde klubben levende økonomisk. Fansen har imidlertid alltid stilt opp. Mest kjent er kampanjen «Bleed for Union» der supporterne donerte blod og ga alle inntektene til klubben. Nå er Union Berlin endelig med i Bundesligaen for første gang, men klubben er liten i tysk målestokk. Mens Hertha Berlin ser på seg selv som en klubb for hele Berlin er Union Berlin arbeiderklubben fra Köpenick med ofte tett knyttet mot punkmusikken. 


Foran årets sesong ba Hertha Berlin om at denne kampen skulle spilles 9. november for å feire 30-årsjubileumet for fallet av Berlin-muren. Det var imidlertid ikke Union-president Dirk Zingler interessert i: 
- Dette er et derby. Det er rivalisering og et møte mellom to forskjellige supportergrupper. Det vil være helt absurd å legge dette til en feiring av et samlet Tyskland. 

Både Union Berlin og Hertha ligger på nedre halvdel av Bundesliga-tabellen, med henholdsvis 2 og 3 seirer fra første ni kamper. Atskillig står dermed på spill i lørdagens byderby.

Odds (fra Unibet):

 

 


Thomas Elgheim

Bookietest2019