Norske politikere går baklengs inn i fremtiden

12/04/2019

Idretten er gjort til norsk spillpolitikks gissel, og er blitt en pådriver for å øke Norsk Tipping sin omsetning. Det mener Coolbet-grunnlegger Jan Svendsen.

 
Svendsen var de internasjonale spillselskapenes representant under Debatten på NRK sist torsdag. Der var temaet spillavhengighet.
 
Nordmøringen Svendsen mener dette er en debatt man aldri kommer i mål med, så lenge norske politikere nekter å ta inn over seg at vi lever i en digital verden. Ei heller hjelper det på at proteksjonismens bakteppe er å beskytte spillmonopolet til Norsk Tipping som heies fram av idretten og alle andre samfunnsaktører som har årlige faste millionoverføringer fra spillselskapet på Hamar. 
-Det første man må begynne med er å få kontroll på pengespillemarkedet. Nå er opp mot 40-50 prosent av sportsbetting, poker og casino utenfor det kontrollerte systemet. I tillegg er det slik i Norge at alt er rigga sammen med Norsk Tipping som alles økonomiske gull-kalv. Alle inntekter fra spill går direkte til idretten, slik at idretten har blitt helt avhengig av disse inntektene. Slik er norsk idrett en pådriver for å øke omsetningen til Norsk Tipping. Norske idrettsungdommer er ambassadører for Norsk Tipping. Det er etter mitt syn helt på trynet, sier Jan Svendsen til Tips.
 
Skole sponset av alkohol-avgifter
Svendsen mener idrettens overføringer må inn på statsbudsjettet, og et lisensregime som i Danmark og Sverige må innføres i Norge. Det vil gi avgifter og skatte-inntekter til den norske stat. Først da er det mulig å starte en seriøs debatt rundt pengespill og avhengighet i Norge.
 
-Det er helt latterlig slik som det har vært i Norge og fortsatt er. Tenk deg en situasjon der skoleverket skal finansieres av avgiftene på alkohol. Bevilgningene til skoleverket avhenger av at det selges nok alkohol i Norge. Det blir som at pengespill skal finansiere norsk idrett. Slik har det vært i over 70 år. Det er for meg en stor gåte, fortsetter Svendsen. 
 
I Norge har antallet spilleavhengige stått stabilt de siste årene. Nå er en ny innstramming fra Storting og regjering på trappene, der blant annet tv-reklame og spillselskapenes hjemmesider vil bli rammet med forbud og restriksjoner. 
 
Jan Svendsen er oppgitt over strutse-politikken han mener Norge fører, og ber politikerne i stedet se til våre naboland. Spesielt Danmark. 
 
-Danmark har hatt lisens-regime for pengespill i 7 år, og det fungerer veldig bra der. Den danske staten har økt sine inntekter på spill fra dag 1. Det mest positive er like vel at 90 prosent av pengespill-omsetningen er innenfor den regulerte delen av markedet. Tidligere har det tallet vært betydelig lavere. Slik sett er reguleringen vellykket. Man har også fått inn ROFUS, som er et uvurderlig viktig verktøy for de som sliter med spill-problematikk. 
 
ROFUS er et reservasjons-register for de som ønsker å ta en pause fra pengespill. Om man reserverer seg hos en aktør i det regulerte markedet, blir man samtidig ekskludert fra samtlige spillselskap med lisens i Danmark. 
 
Vil ha bort alle bonuser
De internasjonale spillselskapene er godt representert under Poker-NM i Dublin denne uka, der rundt 3 000 nordmenn har samlet seg for sosial hygge og pokerspilling. Coolbets grunnlegger Jan Svendsen er glad i både poker og golf, og har vært på plass som frontfigur for selskapets hovedsponsor-rolle av det tradisjonstunge norske mesterskapet i poker. Mesterskapet spilles på City West Hotel, der det ikke finnes andre fysiske pengespill å oppdrive enn nettopp poker. 
 
De internasjonale spillselskapene opererer med flere typer bonuser online. Disse er Svendsen den første til å ta bort ved en lisens-regulering av det norske pengespillmarkedet. 
 
-Bonus er en av de største driverne for uansvarlig spill. Der har for eksempel svenskene gjort et veldig fornuftig grep i forhold til slot-maskiner, som er verstingen av triggere til spilleavhengighet. Sverige har innført 3-sekunders pause mellom hvert spill, og har kun åpning for velkomstbonuser. Ellers er det litt tidlig å konkludere på svenskenes fortsatt ferske regulerte pengespill-marked. De har blant annet strammet ytterligere inn på den danske modellen når det gjelder spilleavhengighet. De må få mer tid før vi evaluerer, men norske politikere bør følge godt med på det deres kolleger lykkes med i Sverige og Danmark, avslutter Coolbet-grunnlegger Jan Svendsen. 

Kim Marki

Bookietest2019