Nedrykksdrama uten sidestykke

30/11/2019

Det er mange steder i Fotball-Norge hvor det er dårlig nattesøvn før tiden og hvor nervene er i helspenn før siste serierunde i Eliteserien.

Seks lag kan rykke direkte ned, og det meste tyder på at klokka fort kan passere 19:30 og vel så det søndag kveld, før det er klart hvilke to lag som tar turen ned i OBOS-ligaen og hvem som møter vinneren av Start KFUM i kvalik kamp. Tre steder kan man puste lettet ut og glede seg til en ny sesong på det øverste nivået i norsk fotball. To steder vil det være tung sorg, og et sted vil spenningen leve videre i noen dager til.

Status før kamp nummer 30.
Før den 30.runden ligger Ranheim sist med 27 poeng og -18 mål. Mjøndalen har samme antall poeng, men -15 mål. Fire lag har 29 poeng, Tromsø har dårligst målforskjell med -19, Lillestrøm har -15, Strømsgodset har -14 og Sarpsborg 08 har -10. Det eneste innbyrdes møtet er på Åråsen hvor LSK tar i mot de blå fra byen ved fossen. At nettopp Sarpsborg 08 ligger så utsatt til er den store negative overraskelsen i årets sesong, at de fem andre ville få en tøff sesong var det mange som spådde.

Lillestrøm - Sarpsborg 08
Det er ikke tvil om at dette blir en meget spesiell kamp, Frode Kippe takker av 22 år etter at han debuterte for «Fugla». 41-åringen er en kultfigur for «Kanarifansen» og dette blir et følelsesladet øyeblikk for stopperen som utover LSK spilte for Liverpool og to ganger på lån i Stoke under sitt tre år lange opphold i England. Slik jeg kjenner Frode så er nedrykk ikke noe tema, og selv om han spiller eller ikke så vil hans syke vinnermentalitet prege spillergruppa inn mot kampen. I 2017 hadde Kippe en av sine beste fotballopplevelser da han scoret på Ullevaal og LSK beseiret nettopp sarpingene i Cupfinalen. Lillestrøm er den klubben som har vært lengst i vår øverste divisjon, der har de vært siden 1975.

Det laget som vinner på Åråsen beholder plassen, taperen kan for rykke ned. Ender det uavgjort så er det mulig at LSK rykker rett ned om Mjøndalen slår Vålerenga. Derfor kan det ikke spekuleres i et poeng til hvert av lagene, så sant ikke utviklingen i de andre kampene går lagenes vei. Sarpsborg 08 kan greie seg med uavgjort og vil nok være litt forsiktige. På Lillestrøm er det flere enn Ivar Hoff som biter negler, dette er et drama som rett og slett gjør vondt.

Rosenborg - Ranheim
Lokaloppgjøret på Lerkendal har betydning også for fordelingen av medaljer og en plass i Europa. RBK kan passere Odd på tabellen, men da må Skiens-laget tape i Haugesund og Rosenborg vinne på Lerkendal. Med seier kan Ranheim greie plassen, og går resultatene veien for gutta til Svein Maalen så kan de faktisk bli nummer 12. At de blå selger seg dyrt i trøndernes storstue bør ingen tvile på, og hvor mye mobiliserer storebror om Odd tar ledelsen i silda-byen. En sesong utenfor topp tre er ikke mindre enn en katastrofe for seiersvante trøndere.

Kristiansund - Strømsgodset
Laget fra Nordmøre fortsetter å imponere, men det gjorde også Godset da de knuste Brann 6-0 på Marienlyst i forrige runde. Er det mer krutt igjen i gutta til Henrik Pedersen. Dansken har fått energi inn i drammenserne og nå må de ta fram det aller siste for å berge plassen, mens KBK gjerne vil beholde 6.plassen og ikke la seg passere av Brann og Stabæk.

Mjøndalen - Vålerenga
På papiret så er det kanskje bruntrøyene som har den letteste oppgave, å ta en trepoenger hjemme mot Vålerenga. Oslo-laget har kun én seier på de 15 siste kampene, og på bortebane har det kun blitt to seiere denne sesongen. Den manglende evnen «Enga» har til å vinne fotballkamper kan være det som skal til for at «Alle gutta» sikrer seg de tre poengene som kan bety ny kontrakt.

Tromsø - Stabæk
«Gutan» får besøk av et av form-lagene i Eliteserien. Kun et tap på de 10 siste kampene gjør at Stabæk for lengst er ute av nedrykksstriden. For Tromsø har de tre siste hjemmekampene gitt 7 poeng og 9-2 i målforskjell. Nå tyder alt på at det blir skikkelig vintervær under kampen og det kan også favorisere hjemmelaget. Uansett så har TIL skjebnen i egne føtter, seier kan være nok til fornyet kontrakt.

Brann - Viking
Slaget om Vestlandet har ingen betydning utover akkurat det. Viking ender på en imponerende 5.plass og tankene er nok allerede på Cupfinalen neste søndag. Brann kan med seier rykke opp på plassen bak søndagens motstander.

Haugesund - Odd
Her kan det være at Odd må ha et poeng for å sikre tredjeplassen og Europacup-spill neste sesong. Med seier vil laget ta sølv om Molde slår Bodø Glimt. Medalje er en sterk prestasjon av Telemarks-laget, og skulle valøren bli sølv vil det glede enormt i Skien. Haugesund er i Cupfinale-modus, men har fortsatt å ta poeng etter at finaleplassen ble klar,  men Dag Eilif Fagermo har nok  et sterkt ønske om å hevne 0-3 fra semifinalen i Skien.

Molde - Bodø Glimt
Seriemesteren møter lag nummer to, og spørsmålet er jo om Molde er mette, at Glimt virkelig er sugne på sølvet bør ingen tvile på. Laget har imponert med feiende flott fotball denne sesongen, og skulle laget gå over i historien som «Sølvlaget» så er det en utrolig sterk prestasjon.

Vinter og advent
At det er 7 kamper som fortsatt virkelig betyr noe etter at 332 kamper er ferdigspilt er fenomenalt, medaljekamp og nedrykksstrid engasjerer voldsomt. At det hele avgjøres samme dag som vi åpner første luke i adventskalenderen gjør også at vi må leve i spenning om alle kampene kan gjennomføres. Vi vet at det blir kaldt stort sett over hele landet, og det kan selvfølgelig komme snø. La oss alle være enige om at norsk fotball ikke skal spille kamper i hjemlig serie og cup i julemåneden, men avslutningen er mer spennende enn hva de fleste får til Jul i år. På Lillestrøm, i Sarpsborg, Tromsø, Drammen, Mjøndalen og Ranheim er den større enn noen gang. Derfor håper jeg at det er spillerne på banen som avgjør, ikke tvilsomme dommeravgjørelser eller snø. Bring it on.

Odds på avslutningsrunden (odds fra Unibet.com): 


Dag Solheim

Bookietest2019