Ligastart i Sør-Korea

04/05/2020

Jeonbuk Hyundai Motors går til sesongstart som favoritt til å sikre sitt fjerde strake ligagull, men Ulsan Hyundai anført av nykommer Bjørn Maars Johnsen blir en solid utfordrer!

I slutten av april ble det bestemt at fotballen skal sparkes i gang igjen i Sør-Korea. Ettersom det fortsatt er pause i ligaene vi er mer vant til å følge vil K League dermed få større oppmerksomhet enn vanlig også her i Norge. Åpningskampen mellom Jeonbuk Hyundai Motors og Suwon Samsung Bluewings starter 12.00 på fredag og vi skal i denne artikkelen forsøke å gi leserne et lite innblikk i de tolv lagene som deltar i toppdivisjonen denne sesongen.

Odds på åpningsrunden finner du nederst i saken

2020-sesongen i Sør-Korea spilles over 27 runder. Alle møter hverandre hjemme og borte før tabellen deles i to. Deretter følger et sluttspill, finale A og finale B, med fem nye kamper for hvert lag. Foreløpig vil alle kampene spilles for tomme tribuner. Nytt av sesongen er at man i K League nå kan ha fem utenlandske spillere i troppen mot fire tidligere. En av disse må komme fra Brunei Darussalam, Kambodsja, Indonesia, Laos, Malaysia, Myanmar, Filippinene, Singapore, Thailand eller Vietnam i det som kalles «ASEAN-kvoten».

Årets tolv deltakere

Busan IPark
Hjemmebane: Gudeok Stadium
Trener: Cho Duk-je
2019-sesongen: 2. plass i K League 2 (opprykk)

Nyopprykkede Busan IPark er tilbake i toppdivisjonen og satser på rutine. Kang Min-soo, Yoon Suk-young, Kim Dong-woo og målvakt Kim Ho-jun er alle erfarne nykommere. Den store profilen er imidlertid Lee Dong-jun som ble kåret til beste spiller i K League 2 i fjor etter 13 scoringer og syv målgivende pasninger fra sin kantposisjon. Brasilianske Rômulo er den store utenlandske profilen. Hovedmålsettingen er å unngå nedrykk, men Busan IPark tippes flere steder til å kunne ende rundt midten av tabellen.

Daegu FC
Hjemmebane: DGB Daegu Bank Park
Trener: Lee Byeong-geun
2019-sesongen: 5. plass

Daegu FC overrasket stort med 5. plass forrige sesong. Klubben fikk da mye oppmerksomhet for en attraktiv spillestil og mange nye fans etter at man åpnet sin nye hjemmebane. Nå har landslagskeeper Jo Hyeon-woo reist til Ulsan, men brasilianske Cesinha er fortsatt her etter å ha blitt linket bort i vinter. Dejan Damjanović fra Suwon er ny på utlendingskvoten. Målsettingen er å igjen komme med i sluttspillet blant de seks beste, men Daegu FC trekkes frem som en outsider i medaljestriden.

Gangwon FC
Hjemmebane: Songam Sports Town, Chuncheon
Trener: Kim Byung-soo
2019-sesongen: 6. plass

Gangwon FC har endt på 6. plass de to siste sesongene. Nå siktes det mot medalje og spiller i Champions League. Kim Ji-hyun og Cho Jae-wa scoret 18 mål i første halvdel av forrige sesong, før de begge røk på langtidsskader. Nå er begge tilbake mens Kim Seung-dae og Ko Mu-yeol har ankommet fra regjerende mester Jeonbuk Hyundai Motors. Nevnte Kim Ji-hyun ble kåret til årets unge spiller i Sør-Korea i fjor tross det lange skadefraværet. Uttalt målsetting er å ende i topp fire nå.

Gwangju FC
Hjemmebane: Gwangju World Cup Stadium
Trener: Park Jin-seop
2019-sesongen: 1. plass i K League 2 (opprykk)

Gwangju FC er den andre opprykkeren og i likhet med Busan IPark har man satset på rutinerte spillere. Han Hee-hun og Park Jun-hee er hentet fra Daegu og Ansan Greeners mens Kim Hyo-gi har ankommet fra Gyeongnam som rykket ned i fjor. På topp finner vi brasilianske Felipe som ble toppscorer i K League 2 forrige sesong med 19 nettkjenninger. 28-åringen er i tillegg til scoringene også sentral i spillet som en klassisk targetspiss med sine 193 cm. Det siktes mot en plassering rundt midten av tabellen. 

Incheon United
Hjemmebane: Incheon Football Stadium
Trener: Lim Wan-seop
2019-sesongen: 10. plass

Hos Incheon United handler det meste om Stefan Mugoša. Spissen med ti scoringer for landslagslaget til Montenegro har tidligere forsøkt seg i en rekke tyske klubber, men har nå etablert seg som Incheon Uniteds store stjerne med 19 mål i 2018 og 14 mål i 2019. Kim Joon-beom har ankommet fra Gyeongnam FC og spås å bli en nøkkelspiller på lagets midtbane. En plassering rundt midten av tabellen er årets målsetting.

Jeonbuk Hyundai Motors
Hjemmebane: Jeonju World Cup Stadium
Trener: Jose Morais
2019-sesongen: 1. plass

Jeonbuk Hyundai Motors har vunnet ligaen syv ganger siden 2009 og står nå med tre strake titler. Man går nå til en ny sesongstart som klare gullfavoritter på nytt, men det har vært store endringer i troppen denne vinteren. Moon Seon-min var nominert til årets spiller i Sør-Korea i fjor, men har nå signert for Sanju Sangmu. Ricardo Lopes har reist til Kina. Inn har vi den sørafrikanske landslagsspissen Lars Veldwijk som mange vil huske fra et låneopphold i Aalesund i 2017, erfarne Oh Ban-suk og stjernespiller Kim Bo-kyung. Se også opp for unge Cho Gue-sund som var sentral da Sør-Korea vant U23-Asiamesterskapet i år.

Pohang Steelers
Hjemmebane: Pohang Steel Yard
Trener: Kim Ki-dong
2019-sesongen: 4. plass

Pohang Steelers har endt på 4. plass de to siste sesongene og sikter nå mot en medalje. Stanislav Iljutcenko og Aleksandar Paločević slo til umiddelbart i fjor og er fortsatt en del av utenlandskvoten i klubben. De ankom begge i fjor sommer og leverte til sammen 14 scoringer. De resultatene kom samtidig som Kim Ki-dong tok over som trener. Brandon O’Neill har ankommet fra Sydney FC mens Palacios erstatter sentrale Wanderson som har reist. Fortsetter fremgangen under Kim Ki-dongs ledelse er Pohang Steelers fort med i Champions League neste år!

Sangju Sangmu
Hjemmebane: Sangju Civic Stadium
Trener: Kim Tae-hwan
2019-sesongen: 7. plass

Sangju Sangmu kommer fra en rekordsesong. 55 poeng var det meste klubben noen gang har tatt, men så gjenstår det å se om man klarer å få til noe lignende nå. Det ser umiddelbart vanskelig ut etter en vinter der stort sett alle stjernespillerne har reist. 16 nykommere er på plass og det er naturlig å tippe at det vil ta noe tid før dette laget er samspilt. Vi tror dermed på en klar nedtur fra fjorårets 7. plass, men det bør nevnes at man blant nykommerne finner Moon Seon-min og Kwon Kyung-won fra regjerende mester Jeonbuk Hyundai Motors.

Seongnam FC
Hjemmebane: Tancheon Sports Complex
Trener: Kim Nam-il
2019-sesongen: 9. plass

Seongnam FC styrte inn til en fin 9. plass som nyopprykket i fjor. Da imponerte laget mest med en solid defensiv. Nå har trener Nam Ki-il reist mens førstekeeper Kim Dong-jun signerte for Daejeon Hana Citizen. Nyansatte Kim Nam-il virker å ha satt søkelyset på å styrke angrepet som scoret færrest mål i K League forrige sesong. Kroatiske Tomislav Kiš har ankommet fra Žalgiris i Litauen der han scoret 27 mål på 31 kamper forrige sesong. I tillegg har Jamshid Iskanderov, usbekistansk landslagsspiller, blitt hentet inn til midtbanen. Det lukter flere mål og innslupne denne sesongen, men poengfangsten kan fort bli tynn.

FC Seoul
Hjemmebane: Seoul World Cup Stadium
Trener: Choi Yong-soo
2019-sesongen: 3. plass

FC Seoul fikk en opptur med 3. plass i fjor og er dermed tilbake i Champions League. Nå er Adriano hentet tilbake etter et opphold i Jeonbuk Hyundai Motors og han vil sammen med serbiske Aleksandar Pešić utgjøre en fryktet spissduo. I tillegg er midtbanen styrket med Han Chan-hee fra Jeonnam Dragons og Han Seung-gyu fra Jeonbuk og da ser FC Seoul plutselig ut som et lag som er en outsider i gullstriden denne sesongen!

Suwon Samsung Bluewings
Hjemmebane: Suwon World Cup Stadium
Trener: Lee Lim-saeng
2019-sesongen: 8. plass

Suwon Samsund Bluewings skuffet stort med 8. plass forrige sesong. Tidligere Fulham-unggutt Adam Taggart leverte imidlertid varene med 20 mål i sin første sesong for klubben. Han får nå selskap av bosniske Sulejman Krpić på topp som tidligere har hatt et opphold iblant annet svenske AIK. De største endringene finner vi i forsvaret der stjernespiller Koo Ja-ryong har reist til Jeonbuk Hyundai. Han er erstattet med Doneil Henry, kanadisk landslagsspiller, som fikk fire kamper for Blackburn i 2016. Suwon Samsung Bluewings er en storklubb i Sør-Korea og en ny sesong på nedre halvdel vil ikke bli tolerert.

Ulsan Hyundai
Hjemmebane: Ulsan Munsu Stadium
Trener: Kim Do-hoon
2019-sesongen: 2. plass

Mange nordmenn vil nok ha et ekstra øye med Ulsan Hyundai denne sesongen. Her finner vi nemlig Bjørn Maars Johnsen på utlendingskvoten etter et låneopphold i Rosenborg. I fjor var laget utrolig nær å ta gullet, men endte til slutt bak Jeonbuk Hyundai Motors da man hadde scoret 71 mål mot mesternes 72. På midtbanen har Kim Bo-kyung og Mix Diskerud reist, Yoon Bit-garam og Koh Myong-jin med til sammen 420 K League-kamper under beltet er hentet inn som erstattere. Landslagskeeper Jo Hyeon-woo er på plass som ny sisteskanse og får foran seg tidligere Champiosn League-vinner Jung Seung-hyun og tidligere landslagspiller Kim Ki-hee i forsvaret. Mye tyder på at Ulsan Hyundai blir en solid utfordrer i gullstriden også i år!

Når det gjelder helgens åpningsrunde finner vi to hjemmefavoritter og fire relativt åpne oppgjør. Tror man på favorittseier i alle seks kampene er Coolbet best med 86,13 i odds. En hundrelapp på den sekslingen gir dermed over 1.100 kroner med i utbetaling enn hos Nordicbet, Betsafe og Betsson som følger nærmest.


Tips

Bookietest2019