I dag avgjøres det

12/05/2019

Skal Liverpool vinne sin første ligatittel siden 1990, eller blir Pep Guardiola tredje manager i Premier League-historien som makter å forsvare tittelen.

16:00 blåses det for siste og avgjørende Premier League-runde sesongen 2018/2019. Og alt fokus rettes mot to arenaer. Alles øyne vil være rettet mot Amex Stadium i Brighton, og Anfield i Liverpool. De åtte andre arenaene havner totalt i skyggen.

Dette er avslutningsrunden:

Burnley-Arsenal
Burnley brukte tid på å sikre plassen, men en god sluttspurt sikret at man går til avslutningsrunden med lave skuldrer. Arsenal endte opp utenfor topp 4, og The Gunners har nå utelukkende fokus på Europa League der de er i finale mot Chelsea. Finaleseier gjør at man sniker seg bakveien inn i neste sesongs Champions League. Burnley bør ha gode muligheter til å vinne avslutningskampen hjemme foran egne fans, selv om Arsenal helst skal holde Manchester United bak seg om de ikke skal kunne ende opp med tidlig kvalifiseringsspill til Europa League (om de ryker på tap i finalen). 

Crystal Palace-Bournemouth
Begge de to tabellnaboene sikrer sin beste Premier League-plassering i historien, om de vinner i dag. Ustabile Bournemouth har hele sesongen vært umulige å bli kloke på, mens Palace fra sine siste fem kamper kun har tapt mot Manchester City. Hodgsons menn har plukket flere poeng borte enn hjemme denne sesongen, men det bør være gode muligheter for å gi også hjemmefansen noe å juble for i dag. 

Fulham-Newcastle
Der begynner å bli lenge siden Fulham ble bekreftet for The Championship, men hovedstadsklubbens sluttspurt gir håp om snarlig retur. Håpet er vekket via Scott Parker, den tidligere landslagsspilleren som har opplevd suksess i managerstolen. En god periode som vikar endte fredag med at han ble gitt managerjobben på permanent basis. Langt mer usikkerhet knytter seg til managerjobben hos dagens gjester på Craven Cottage. I Newcastle er det fortsatt usikkert hvem som både eier og trener klubben etter sommeren. Mike Ashley og Rafa Benitez har aldri funnet tonen spesielt godt, og mest trolig ender det med at en av dem forsvinner. Toon-fansen håper naturligvis Rafa er den som blir værende. Fulham har vunnet tre av sine siste fire, og kan godt ta Newcastle på bare farta. 

Leicester-Chelsea


Bare Manchester City og Liverpool har plukket flere poeng enn Leicester siden Brendan Rodgers tok plass i sjefsstolen på King Power Stadium. Den tidligere Liverpool-bossen var også nær ved å hjelpe sin tidligere arbeidsgiver langt på vei til ligagull, da man forrige helg hadde Pep & Co i kne på Etihad. Vincent Kompanys drømmescoring ødela moroa. Chelsea har hatt en ujevn sesong, og Maurizio Sarri har ved flere anledninger blitt tippet å være på vei ut. Den italienske manageren virker imidlertid å kunne bli reddet på oppløpssiden. Topp 4 ble reddet forrige helg, mens det torsdag også ble tatt plass i Europa League-finalen. Det er nå kunne Baku-finale i gjestenes tanker, og dette bør Leicester benytte seg av. Hjemmelaget trenger bare ett poeng for nok en gang å være sikret plass på øvre halvdel.

Manchester United-Cardiff
Bryllupsreisen er forlengst over for Ole Gunnar Solskjær. Etter ti seirer fra første elleve kamper står nordmannen nå med bare to seirer fra siste ti kamper. Det virker å være bred enighet blant forståsegpåere om at Solskjær ble gitt jobben så altfor tidlig, og alt annet enn storspill og klar seier mot nedrykksklare Cardiff kan føre til at United-ledelsen skulle ønske de hadde angrefrist. Klar seier mot Cardiff bør uansett være innen rekkevidde, og nordmannen kan deretter se frem til en svært travel sommer, hvor det i stor stil må ryddes i rekkene på Old Trafford. Cardiff skapte spenning lenger enn man før sesongen trodde de var i stand til å gjøre, men det endte til slutt med nedrykk som forventet. Neil Warnock vinker farvel, og trolig var dette siste gang man så 70-åringen i Premier League. 

Southampton-Huddersfield
Southampton reddet igjen ny kontrakt etter lenge ha ha stått med gjørme til knærne, men under ledelse av Ralph Hasenhuttl har man nå skaffet seg selvtillit og tro på at man neste sesong kan kjempe om plasseringer på øvre halvdel. Oppskriftsmessig seier mot Huddersfield vil være østerrikerens niende trepoenger på 23 kamper, fler enn forgjengerne Mark Hughes og Mauricio Pellegrino tok til sammen. Jan Siewert og Hudds tok poeng mot Manchester United forrige helg, men de blir ikke oddsfavoritter i denne kampen av den grunn. 

Tottenham-Everton


Et fantastisk comeback I Amsterdam gjør at Tottenham kan se frem til sin aller første Champions League-finale. Topp 4 er også sikret, og manager Pochettinos stjerne funkler som aldri før. Ikke et pund er brukt i de siste to overgangsvinduene, og sånn sett er det naturligvis en enorm prestasjon som er levert. Alt fokus rettes nå naturligvis mot finalen i Madrid 1.juni. I dag må man også klare seg uten den suspenderte duoen Juan Foyth og Son Heung-min, samt Jan Vertonghen som er skadet. Også Danny Rose og Victor Wanyama er usikre. Everton har vist storform de siste ukene, men også The Toffees mangler nøkkelspillere i dag. Verken Richarlison eller Dominic Calvert-Lewin er med til Tottenham Hotspur Stadium. Ingen av lagene har noe å spille for, og poengdeling er ikke usannsynlig. 

Watford-West Ham
Ikke særlig annet enn prestisje på spill når Watford inviterer til sesongens siste hjemmekamp. Eneste spenning knytter seg egentlig til hvem av de to som ender på øvre halvdel av tabellen. For Watford er sesongen uansett ikke over. 18.mai skal klubben ut i sin første FA-cup-finale siden 1984, og dette er naturligvis hva Hornets-fansen først og fremst ser frem til. 

Liverpool-Wolverhampton
På Anfield gir man ikke opp, noe som senest ble bevist tirsdag i den fantastiske 4-0-seiern mot Barcelona. Den snuoperasjonen gjør at man kan krone en fantastisk sesong med trofé, uavhengig av hvordan dagen i dag ender. Forutsetningen for et første ligagull siden 1990 er uansett klare. Wolves må slås, samtidig som Brighton må ta poeng fra City på Amex. Sannsynligheten for at de himmelblå med 13 strake ligaseirer skal avgi poeng mot et Brighton-lag som ikke har vunnet en fotballkamp siden 9.mars er ikke veldig stor, men at tro kan flytte fjell ble så til de grader bevist tirsdag. Liverpool må imidlertid selv slå Wolves, og det har som kjent vist seg å være svært så vanskelig for storklubbene denne sesongen. Ulvene har gjort et formidabel Premier League-comeback, og mot topp 6-lagene har man altså tatt formidable 16 poeng. 18 år har gått siden en nyopprykket klubb har plukket like mange poeng og havnet like høyt som Wolves gjør i år. Liverpool har uansett en formidabel 12.mann i ryggen på Anfield, og når de MÅ vinne – så gjør de gjerne det. Trolig rekker det uansett bare til 2.plass, men det da i tilfelle med formidable 97 poeng og ett (!) tap fra 38 kamper. Mer kan man vanskelig forlange. 

Brighton-Manchester City
Bare Jose Mourinho og Sir Alex Ferguson har klart hva Pep Guardiola er i ferd med å gjøre i dag, nemlig å forsvare en Premier League-tittel. Ti år har gått siden noen forsvarte en Premier League-tittel, og de aller, aller fleste tror da også de himmelblå står igjen som seierherrer i ettermiddag.  Brighton begynte sesongen friskt, men har vært et sørgelig skue i 2019. Åtte kamper har gått siden forrige seier, og lenge hadde man nedrykkspøkelset hengende over seg. Forrige helg ble man kvitt byrden da Cardiff tapte, og med lavere skuldrer lyktes man å ta poeng fra Arsenal på Emirates. Nervene kunne nok vært et ankepunkt i en situasjon som dette, men Citys verdensstjerner er godt vant med å takle press. Citys tre første Premier League-kamper mot Brighton er vunnet med to måls margin. Liverpool-fansen drømmer, men City vinner når de må – som de har gjort i sine 13 siste ligakamper. 

Undertegnedes tips for siste runde, med oddsammenligning:


Kim Marki

Bookietest2019