Et ensidig derby

04/01/2020

Et av fotballens uskrevne jungellover er at tabellplassering og ordinært styrkeforhold ikke gjelder i lokaloppgjør. Sånn er det ikke i Barcelona.

Det finnes nok andre eksempler på at en bys to beste klubber i realiteten befinner seg i hvert sitt univers, i farten kan jeg i alle fall antyde Bergen, Trondheim og München. Så får noen andre ta jobben med å lete opp flere strålende eksempler, mitt poeng er egentlig understreket så fort jeg har pekt på statistikken i Derbi Barceloni.

På den ene side er det jo aldeles logisk at en galaktisk superklubb som Barcelona vil ha et kolossalt overtak på en mindre nabo. På den annen side kan man anføre at Barcelona som by, og Katalonia som region, burde være stor nok til å ha en nummer to klubb som i det minste kan bidra til spenning i lokaloppgjørene. Det er altså ikke tilfelle i praksis.

Historisk
Siden lagene møttes til seriekamp første gang i 1928 så har de to satt hverandre i stevne 170 ganger i seriesammenheng. Barcelona har så langt vunnet 99 av dem, altså drøye 58% av kampene. Espanyol har vunnet 34, eller 20% av kampene. I Copa del Rey har lagene møttes 38 ganger, og der har Barcelona vunnet nøyaktig dobbelt så mange kamper son Espanyol, med 20 mot ti seire i enkeltkamper. Det var også i Copa Espanyol registrerte sin siste seier mot kjempestorebroren, da de vant 1-0 hjemme i kvartfinalen i 2017/18, riktignok til liten nytte ettersom Blaugrana vant 2-0 på Camp Nou.

I ligaen har ikke Espanyol slått Barca siden 21. februar 2009, altså straks elleve år siden. Da vant de til overmål på Camp Nou, og det var da Espanyols tredje borteseier mot naboen siden 1953, etter seier i 1972/73 og 1981/82-sesongen, og da altså Espanyols eneste borteseier mot Barcelona på nesten 40 år. Siden forrige Espanyol-triumf har lagene møttes til 20 ligakamper, og Barcelona har vunnet 16 av dem – alle hjemmekampene og seks av de ti siste bortekampene.

Tabelltopp mot tabelljumbo
Det blir ikke akkurat enklere å forsøke å argumentere for Espanyol som et mulig bananskall for naboen når man myser kjapt på tabellen. Barcelona troner øverst med sine 39 poeng, mens Espanyol ligger helt nederst med fattige ti. Ingen har scoret færre enn Espanyols 12 mål, og ingen har sluppet inn flere enn deres 34. Så lang har Espanyol kun vunnet to kamper, sist mot Levante for over to måneder siden, og tapt tolv, hvilket er rimelig logisk i lys av et snitt på tett opptil to baklengsmål per kamp.

Barcelona har en målforskjell som er 48 mål bedre enn lørdagens motstander, og har scoret i snitt 2,6 mål per seriekamp fram til juleferien. Så nei, jeg sliter med å finne saklige, statistiske eller matematiske argumenter for noe annet enn borteseier på Corneilà-El Prat lørdag kveld.

Jetlagged?
Barcelonas hovedutfordring foran lørdagens kamp er i følge spanske Marca at klubbens sør-amerikanske spillere ikke kom tilbake til Spania før torsdag, og dermed kun får to døgn til å komme seg i kampklar forfatning. Offensivt er det eneste som i skrivende øyeblikk er helt sikkert, at Carles Pérez og Antoine Griezmann er klare for kamp, mens Dembélè er ute og tenåringssensasjonen Ansu Fati høyst tvilsom. Det vil med andre ord redusere Barcelonas offensive slagkraft betydelig om det skulle forholde seg sånn at verken Messi eller Luis Suarez er klar til kamp lørdag. Arturo Vidal har også vært på ferie på hjemlig kontinent, og selv om vi har fått vite at Lionel Messi har trent på egenhånd i Rosario i Argentina, så er det vel ikke helt sikkert at en Vidal i halvåpen krangel med egen klubb har gjort det samme i Chile.

På skadefronten er det forøvrig bekreftet at Arthur Melo er ute de neste tre ukene, mens keeper Marc André Ter Stegen har trøbbel med et kne, noe som kan føre til Neto vokter målet på lørdag.

Hentes hjem?
Denne uka bekreftes også at Barcelona har til hensikt å hente hjem talentet Dani Olmo fra Dinamo Zagreb.Vi som så Zagreb mot Molde i høstens kvalifisering, så en strålende 21 år gammel spanier, en spiller Barcelona kjenner godt etter å ha hatt hånd om ham i eget akademi fra de hentet ham fra nabo Espanyol som niåring i 2007, til han forsvant til Kroatia i 2014.

Foreløpig er ikke klubbene enige om prisen, men begge skal være innstilt på å finne en løsning, og det utelukkes ikke at Olmo kan være tilbake i Barcelona allerede i løpet av januar.

Men først altså, et katalansk derby med rundt 65% sannsynlighet for borteseier.

Et utvalg av oddsen som tilbys fra Unibet.com på kveldens batalje:

 


Øyvind Johannessen

Bookietest2019