Same procedure as last year, Inter?

10/12/2019

Inter kommer til gruppespillets siste kamp med samme forutsetninger som forrige sesong.

I alle fall nesten, må vi legge til. For ett år siden var jobben å slå gruppejumbo PSV hjemme for å sikre seg avansement dersom Tottenham ikke slo Barcelona på Camp Nou. Tirsdag er det gruppevinner Barcelona som må slås på Giuseppe Meazza for at Nerazzurri skal unngå å bli degradert til Europa League-spill på nyåret. Inter kan for så vidt klare avansement selv med tap, men det forutsetter at Borussia Dortmund taper hjemme, hvilket ikke er så helt enkelt å se for seg sannsynligheten for.

Så vidt jeg kan se finnes det bare en mulig inngang til denne kampen for Antonio Conte og hans mannskap. De må sikre seg ved å slå Barcelona, slik at de holder seg foran Dortmund uavhengig av hvor mye tyskerne slår Slavia. Kanskje er det da Inters tur til å nye godt av at Barcelona ikke har noe som helst å spille for, ettersom de er gruppevinner uansett hva som skjer på tirsdag. I fjor bidro det utvilsomt til at Tottenham kunne erobre ett poeng i Barcelona, og dermed snyte Inter for avansementet ettersom italienerne ikke klarte å vinne sin hjemmekamp. Jeg har vel skrevet det før, og kommer nok til å skrive det om igjen at i en kamp hvor det ene laget har veldig mye mer å spille for enn motstanderen, så lykkes vært ofte det laget med mest å vinne. Jeg mistenker at Signor Conte har innprentet dette i sine spillere i flere dager allerede.

I god form
Barcelona kommer altså til kamp som gruppevinner, og kan tillate seg å hvile spillere, dersom de skulle føle for det. Det kan det også godt hende at de føler for, med sesongens utsatte El Classico på terminlisten onsdag om en uke. Til helgen skal man ut mot Real Sociedad, som vi jo vet har hatt en fin høst. Barcelona har i tillegg vist god form den siste måneden, og har radet opp fem strake seire i liga og Champions League. Lionel Messi er, som vanlig, i scoringsform, og noterte seg for nok et hat-trick mot Mallorca lørdag, og i løpet av de fem nevnte kampene har den magiske og historiske argentiner kun gått av banen én gang uten å score, nemlig mot den overraskende problematiske 2-1-borteseieren mot Leganes.

Nå er det vel sånn med Messi som det er med Ronaldo, sulten etter nye scoringer er fortsatt langt sterkere enn behovet for hvile, så om han har lyst, så spiller han tirsdag også. Vi nøytrale tilskuerne må først og fremst sette vår lit til at det er nok prestisje involvert når den spanske og italienske serielederen setter hverandre i stevne i en europeisk cupturnering.

Markant framgang
Inter overtok jo serieledelsen i Italia for en uke siden, da Juventus ikke fikk mer enn ett poeng hjemme mot Sassuolo. I helgen økte Conte & co ledelsen til to poeng, selv om de måtte nøye seg med 0-0 i sin kamp mot Napoli, etter at Juventus gikk på sesongens første ligatap mot Lazio i Roma. Tallene forteller oss at Inter har dokumentert en svært markant forbedring sammenlignet med forrige sesong. Med andre ord, Antonio Conte har hatt en langt sterkere positiv virkning på Inter enn Sarri har hatt på Juventus.

Ikke en gang Conte selv har villet ta ordet seriegull i sin munn, selv om Inter nærmer seg jul med kun et tap for nettopp Juventus i tapsrubrikken i Serie A. Rekrutteringen av Romelu Lukaku har utvilsomt vært en suksess, og han har virkelig funnet tonen sammen med Lautaro Martinez på topp. Argentineren har opplevd et strålende gjennombrudd i høst, og har helt åpenbart hatt godt av å ha en muskelmann som Lukaku ved sin side på topp for de blåsorte.

Inters resultater har vært bemerkelsesverdige, og man kan jo fortsatt bare spekulere i hvor mye sterkere de blir når Aléxis Sanchez blir klar for spill igjen utpå vinteren. Så langt har man klart seg fint uten den vesle chileneren, og han kan neppe regne med noen automatisk startplass når han blir frisk heller.

Ugunstig statistikk
Statistikken kan imidlertid ikke Antonio Conte bruke som motivasjonsfaktor foran tirsdagens helt avgjørende duell. Lagene har møtte totalt 13 ganger tidligere, siden de møttes første gang i Messebycupen i mai 1959. Barcelona har vunnet over halvparten av kampene så langt, og kun TO ganger har Inter slått den katalanske storklubben. Første gang det skjedde var også i Messebycupen, da Inter vant 2-1 i Barcelona i januar 1970. Neste, og altså eneste Intertriumf i Champions Leaguesammenheng, var i semifinalene i 2010. 3-1 hjemme holdt til finaleplass, og vi husker vel at Inter der slo Bayern og sørget for Italias foreløpig siste Champions League-tittel.

Avslutningsvis bør det kanskje nevnes at kun EN av Barcelonas seire over Inter har kommet i Milano, og at den inntraff for over 60 år siden. Så Signor Conte kan i det minste bruke litt statistikk inn mot kampen tirsdag.

 


Øyvind Johannessen

Bookietest2019