I skyggen av United

12/02/2019

Manchester United og PSG stjeler overskriftene, men det er flere lag i aksjon i Champions League i kveld.

 

Roma-Porto: Å sette merkelappen uforutsigbar på AS Roma vil ikke kvalifisere som noen avsløring. Det er mer i kategorien for ting man har hørt før. For mitt vedkommende gjelder det i alle fall så lenge jeg har fulgt italiensk fotball, altså sånn rundt regnet de siste 35 årene.Egentlig kan man nok bruke samme merkelappen på klubben gjennom hele dens historie. Det er jo noen grunner til at en såpass stor klubb ikke har vunnet flere titler enn de har. Noen ganger er uforutsigbar bra. Som for eksempel da de møtte og beseiret Barcelona på mirakuløst vis i Champions League forrige sesong. Eller da de nesten tok igjen Liverpools store ledelse fra kampen på Anfield mot slutten av returkampen i Roma.

At det ikke ble Champions League-finale forrige sesong skyldes imidlertid den samme uforutsigbarheten, den samme manglende stabile soliditeten. Fordi mesteparten av kampen på Anfield så de ut som et juniorlag uten forutgående fellestreninger. Den utgaven av Roma er, dessverre for alle Giallorossis supportere, like kjent som den gjengen som kan slå hvem som helst.

Den siste utgaven har dog ikke vist seg i nærheten av ofte nok denne sesongen. Høstsesongen har vært uventet svak, og det er faktisk et aldri så lite mirakel at man fortsatt er med i kampen om den fjerdeplassen som gir mulighet for nye CL-eventyr neste sesong.

Må heve seg ytterligere
Fredagens ligakamp ble riktignok en grei gjennomkjøring, og betegnes som en opptur for Di Francescos disipler. Den oppturen var imidlertid livsnødvendig. Etter jul har den ene skuffelsen fult den andre, og verst av alt var tapet for Fiorentina i kvartfinalen i Coppa Italia 30. januar. 7-1-tap tilgis selvfølgelig ikke i en håndvending, så da Roma tok imot Milan til viktig Serie A-kamp forrige helg ble laget møtt av pipekonsert under opplesningen av laget før avspark, samt diverse kasting av ting som ikke har noe inne på gresset å gjøre.

Spesielt stor er frustrasjonen over stjernespissen Edin Dzeko. De fleste av oss vet at han er en sånn spiss som vi kaller ketchupspiss. Han kan gå lenge uten å score, og plutselig så smeller det i nettmaskene oftere enn han skyter. To seriemål i første halvdel av sesongen er på ingen måte godkjent. Og da det løsnet for den bosniske kjempen borte mot Atalanta, og han scoret to i første omgang, ja så ble det langt på vei ødelagt av at Roma tillot Atalanta å komme tilbake fra 0-3 og berge uavgjort. 

Uavgjort mot Milan var ikke mer enn man måtte ha i det som var en av mange nøkkelkamper for vårens race om fjerdeplassen. Og selv om 3-0 borte nå fredag virker solid, og gledelig nok med ny nettkjenning for Dzeko, så var motstanderen tabelljumbo Chievoverona. Når Champions League-hymnen lyder neste gang Roma entrer gressmatta så må det presteres på et langt høyere nivå. 

En god årgang fra Porto
Som portvin-entusiast vet undertegnede at det er forskjell på årganger. Det gjelder også det notoriske topplaget FC Porto, med to triumfer i verdens gjeveste klubbturnering på merittlista. Denne årgangen ser veldig mye bedre ut enn den forrige. De vant enkelt sin gruppe, med fem seire og én uavgjort. De leder Primeira Liga, riktignok bare med to poeng foran Sporting Braga, men 16 seire på 21 kamper er vel fullt godkjent?

Porto har alltid hatt en knippe spennende spillere i sine rekker, og årets årgang består både av navn vi kjenner godt, og noen vi ikke kjenner fullt så godt om vi ikke har fulgt litt ekstra med. Den spanske keeperlegenden Iker Casillas dirigerer blant annet den lett usympatiske stopperen Pepe, som noen kanskje også husker fra et par kamper i Real Madrid?, og hans brasilianske partner Felipe. Sistnevnte debuterte på det brasilianske landslaget forrige sesong.

Målene noteres i all hovedsak av tre mann, brasilianske Tiquinho Soares står med ni nettkjenninger i ligaen, algeriske Yacine Brahimi og franske Moussa Marega har begge puttet sju. Fredagens generalprøve var imidlertid en smule skuffende, 1-1 borte mot Moreirense er definitivt under pari for en notorisk seriemester. Portos mål fredag ble forøvrig scoret av deres rutinerte meksikanske stjerne på midtbanen, Hector Herrera, som ble olynpisk mester i fotball i 2012.

Ingen favoritt
Det er fort gjort å gå i fella når man skal vurdere hvem som er favoritt når Roma og Porto møtes til duell tirsdag. I Italia skal hjemmelaget vinne, og hvis Dzekos tre scoringer på de tre siste seriekampene er et tegn til at trollet har våknet, ja da kan fort både Pepe og Felipe på kjørt seg. Samtidig er det noe ved Porto som gjør at de aldri kan avskrives. Og spesielt ikke mot et lag som ble pepet ut av egne fans sist de spilte en hjemmekamp. 
Dette er nok mer åpent enn så vel italienske tifosi og eksperter liker å tenke på.

*Lagene møttes i Champions League-playoff I 2016. Da endte det 1-1 i Porto, før Porto vant returen 3-0 i Roma.

(Foto:Bildbyrån)


Øyvind Johannessen

Bookietest2019