Guttungen og veteranen

08/02/2020

Sesongens andre Madonnina-derby står for døren, og plutselig tror vi på en spennende kamp!

Serie A:
Inter-Milan

Søndag kl.20.45
TV: Strive og Unibet
Odds: Nederst i saken

Det føles rart, jeg må innrømme det. Milan er relativt mye dårligere besatt, og har prestert i en lavere divisjon enn nabo Inter så langt denne sesongen. Likevel føles det ikke som noen selvfølge at Antonio Contes gulljakt fortsetter med tre nye poeng søndag. Grunnen er en 38 år gammel svenske.

Jeg skal ikke slå meg på brystet og skryte av at jeg antydet at Zlatan Ibrahimovic ville forvandle Milan. Men jeg gjorde jo det, allerede før han hadde debutert. Og Zlatan-effekt har det blitt. Siden svensken kom har ikke Milan tapt en eneste kamp. Uavgjort i debuten ble fulgt opp av tre strake seirer i serien, samt avansement i cupen, før det ble ny uavgjort sist, men da uten Zlatan.

Svensken skal være klar igjen til helgens kamp, en av de fire viktigste kampene som kan gjenstå denne sesongen for Milan (de tre andre er to semifinaler i cupen og en mulig cupfinale). At svensken trengs var svært synlig mot Hellas Verona sist. Zlatans blotte tilstedeværelse gjør noe med omgivelsene. Motstanderne kjenner at han er der takket være en fortsatt rå fysikk, mens medspillerne blir fem centimetere høyere takket være løfting av haka og retting av rygg. Zlatan er unik. Det er vanskelig å være uenig med Zlatan i akkurat det.

Inter favoritt?
Inter burde, basert på prestasjoner og spillerstallens kvalitet og bredde, være soleklare favoritter. At de er hjemmelag betyr for så vidt ikke all verden, men det faktum at de ligger 21 poeng foran rivalen på tabellen, og kun har tapt en enslig ligakamp (mot Juventus) denne sesongen, burde tilsi at dette ikke blir spennende.

Men Inter har ikke vært like imponerende etter jul. Etter seieren mot Napoli 6. januar måtte Nerazzurri nøye seg med tre 1-1-kamper på rad, hjemme mot Atalanta og Cagliari samt borte mot Lecce. Det betyr at avstanden opp til Juventus er tre poeng, til tross for at Juventus tapte for Napoli for to uker siden. Inter har heller ikke tapt for Milan på fire år. Siste Milan-seier inntraff 31. januar 2016. Det er faktisk én av kun to Milan-seirer i Madonnina-derbyet siden sist Zlatan spilt for Milan, i 2012.

Videre har Inter på papiret forsterket sin stall mer enn Milan. Mens Milan har hentet den unge belgieren Alexis Saelemaekers i tillegg til Zlatan, så har Inter omsider fått signaturen til Christian Eriksen. I tillegg har Conte hentet rutinerte Ashley Young samt Victor Moses. Moses må vel kunne sies å være en svært overraskende rekruttering, men Conte vet hva han får etter å ha trent Moses i Chelsea.

Sett det før
Situasjonen virker merkelig kjent, må innrømmes. Da den svenske superstjernen kom til Milan i 2010 var også Inter et langt sterkere lag, med fem strake ligagull i bagasjen. Lagene skulle da møtes 14. november, og jeg var i Milano for å kommentere mitt første Milano-derby fra tribuneplass. Dagene før kamp var det bare en ting man snakket om i Milanos gater. Den gang var nok kampen enda mer spesiell, ettersom Zlatan jo spilte for Inter bare et drøyt år i forveien, og var med å vinne tre ligagull med de blåsorte. Han hadde jo også flere gode venner i Inter.

Zlatan hadde ikke vært Zlatan om han ikke hadde scoret kampens eneste mål, på et straffespark han skaffet selv, ved å bli felt av sin aller beste Inter-kompis, Marco Materazzi. Det faktum at Zlatan er til stede på gresset søndag gjør med andre ord at det er dumdristig å sette store penger på sikker Inter-triumf.

Positive vibrasjoner
Zlatan har satt fyr på Milan, og han har denne uka fått mye ros av Milans sportsdirektør og tidligere stjernespiller, Zvonimir Boban. Han skryter av Zlatans respektfulle inntreden i garderoben, samtidig som han har bidratt til å heve lista for hva som forventes av en spiller i den berømte røde og sortstripete trøya.

En annen gammel Milan-legende med direktørjobb i gamleklubben er mannen som i mange år var verdens beste forsvarsspiller, nemlig Paolo Maldini. Han opplevde søndag at sønnen Daniel fikk sin debut på Milans a-lag, og dermed ble tredje generasjon Maldini med a-kamper for klubben. 17-åringen fikk noen små minutter som innbytter mot Verona sist, til vill jubel fra tribunene. Historie ble altså skrevet på San Siro søndag.

Nå får vi neppe se Daniel Maldini i aksjon søndag. Jeg regner imidlertid med at vi får se Zlatan i aksjon. Så får vi se om han skriver historie, og scorer sitt femte mål for Milan mot Inter, knappe åtte år etter at han scoret sine to foregående, da riktig nok kun trøstemål i en kamp Inter vant 4-2.

Svenskens gamle lagkamerat fra Juventus, Antonio Conte, vet i det minste hva Zlatan kan stelle i stand.

Odds (unibet.com) på søndagens Milano-derby

 


Øyvind Johannessen

Bookietest2019