Champions League: Midtukens tips!

10/03/2020

Våre vurderinger av første sluttspillrunde i Champions League er nå klare!

Foran hver Champions League-, Premier League- og Eliteserien-runde legger vi ut våre vurderinger av kampene med siste informasjon om lagene. Turen har nå kommet til den første sluttspillrunden i Champions League. Vi begynner som vanlig med det vi mener er det beste spillet i alle kampene.

Alle odds er hentet fra Unibet

Ti 1003           21.00   Valencia – Atalanta               B         2,45

Ti 1003           21.00   RB Leipzig – Tottenham       H         1,58

On 1103          21.00   Liverpool - Atletico Madrid  H         1,58

On 1103          21.00   Paris Saint-Germain - Borussia Dortmund   H         1,77

 

Så går vi over til vårt utvalgte objekt

Valencia – Atalanta

Uansett hvor mye jeg forsøker, så klarer jeg ikke finne noen argumenter som kan få meg til å tro at Valencia skal kunne avansere til kvartfinalene.

Det er ille nok at de kommer til tirsdagens returkamp med 1-4 som utgangspunkt. Normalt ville jeg nok sagt at det selvfølgelig er tøft, men ikke umulig for et spansk topplag, som det heller ikke er det for italienske, tyske eller engelske topplag. 3-0 kreves riktignok for å sikre avansement, men historisk har vi sett at dette er et resultat som inntreffer. Én tidlig scoring hemmer motstanderen litt, 2-0 setter turbofart på nervene til laget som plutselig bare er ytterligere ett baklengs fra å ryke, mens hjemmelaget får blod på tann og hypertro på suksess.

Verre er det slik jeg ser det at Valencia ikke har noe spesielt imponerende mannskap å stille til strid med. For å være ekstra slem, de har en tidligere Fredrikstadflopp på høyre back/kant, og de sliter med å score mål. Rodrigo har aldri imponert meg. Det har gått noen år siden jeg kommenterte ham som Benficaspiller, og hans hyppigste aksjon var å skyte noen meter over mål. Han har nå vært i Valencia siden 2014, og spilt 164 ligakamper for dem. Han har scoret 36 mål. For meg er det faktum at Rodrigo har fått over 20 A-landskamper for Spania kun et håndfast bevis på en eneste ting; nemlig at Spania ikke har en eneste internasjonal spiss. Denne sesongen har Rodrigo scoret to mål på 19 opptredener. Vart du skræmt no? Ikke det? Ikke jeg heller, og det tror jeg ikke Atalantas spillere er heller.

Vi er vant til at Valencia er med og slåss om fjerdeplass i La Liga. Etter lørdagens 1-1 borte mot Alavés ligger de på sjuende plass, ett poeng bak Real Sociedad. Det er riktignok kun fem poeng opp til Sevilla på tredje plass, så om han derre Rodrigo og Kevin Gameiro (med hele fire ligamål så langt) finner noe som ligner form foran motstandermålet, så kan Los Ches muligens kvalifisere seg til neste sesongs Champions League også.

Det som på ingen måte taler til Valencias fordel er hvordan laget fremstår på banen. Det er langt mellom de ordentlig gode spillerne, og offensivt skjer det lite eller ingenting om ikke kaptein og playmaker Dani Parejo, regisserer det. Parejo får imidlertid ikke all verdens hjelp, og det faktum at lagets spisser ikke scorer mål samtidig som forsvaret sliter med å holde helt tett, har ført til at Valencia, på sjuendeplass på tabellen, har -1 i målforskjell.

Forsvaret? De er utrygge, for å si det forsiktig. Lørdag var de små marginer unna å tape for Alavés, selv om de hadde tatt ledelsen tidlig. Ballmist og urytme på egen halvdel bidro til noen ordentlig fete Alavés-sjanser, og Joselu var kun centimetre unna å sørge for Valenciatap nummer åtte for sesongen. Valencia har sluppet inn flest mål av alle på øvre halvdel av La Ligatabellen. 39 baklengs har det blitt så langt, tre flere enn Villarreal.

Mot dette utrygge forsvaret slipper så Gian Piero Gasperini løs Italias mestscorende Serie A-lag. Atalanta har banket inn 70 kasser på sine 25 kamper, ti flere enn Lazio, og 22 flere enn Juventus. Det scoret fire ganger i hjemmekampen mot Valencia, og scoret ikke mindre enn sju mål da de sist var i aksjon i hjemlig serie, lørdag for en uke siden.

Atalanta har tre spisser som alle har scoret mer enn ti mål i seriespill denne sesongen. Josip Ilicic har scoret 15, Luis Muriel 13 og forrige ukes hat-trick betød at Duván Zapata nå har scoret elleve. Det betyr at colombianeren har funnet igjen fjorårsformen, da han noterte seg for 23 nettkjenninger. Atalanta har altså tre svært målfarlige spisser, som attpåtil er relativt uthvilte etter ikke å ha hatt noen seriekamp denne helgen. Og bare for å sette målfarlighet i perspektiv, Atalanta har en midtbanemann som har scoret seriemål enn Valencias to spisser til sammen. Tyske Robin Gosens har scoret sju så langt.

Et siste moment som taler til Valencias ugunst er det faktum at kampen skal spilles bak lukkede dører. Vi vet alle hva et hjemmepublikum kan bidra med i slike oppgjør, og Mestalla er en legendarisk vanskelig bortebane, ikke minst på grunn av publikum. Nå blir det ekko og tomhetsfølelse.

Om vi altså oppsummerer forutsetningene så stiller Valencia med sitt mest ordinære mannskap på lenge, uten publikum og med tre mål å ta igjen fra en bortekamp. De må framover. Atalanta kan trygt la sin to kanter hjelpe de tre stopperne å demme opp, og la de to spissene som starter kampen få boltre seg fritt i de åpne rommene som er nødt til å oppstå etterhvert som Valencia skal bryte seg fram og score de nødvendige målene.

Valencia kan ikke være tålmodige. De må risikere. Etterhvert som deres forsøk strander så il Italias mestscorende lag få rikelige muligheter til å kontre inn de to målene som gjør dette helt umulig for et Valencia som ikke har vunnet en fotballkamp siden 1. februar. Summa summarum tror jeg faktisk mer på en B enn på en H her.


Tipsfotball

 

Bookietest2019