City utestengt fra Europa i to sesonger

14/02/2020

Drømmen om Champions League-tittel i fare for Pep & Co

Manchester City har vunnet de siste to sesongers Premier League, men drømmen om Champions League er fortsatt ikke innfridd. Nå begynner det å haste, da UEFA fredag ettermiddag kveld vedtok å utestenge City fra alle UEFA-cuper i to sesonger.

City har lenge vært under etterforskning for mulig triksing med tallene for å unngå å bli rammet av Finacial Fair Play-reglene, og dette er nettopp hva UEFA nå mener å kunne bevise at de har gjort. 

Manchester City-ledelsen har svart på dommen ved å si at den var som forventet, og at de vil ta den videre til CAS (idrettens voldgiftsrett). 

La Liga-president Javier Tebas er av dem som ønsker nyheten velkommen.
-Å sørge for financial fair play og å stoppe økonomisk doping er noe vi har etterlyst i atskillige år, og noe vi mener er essensielt for fotballens fremtid. Klubber som Manchester City og Paris Saint-Germain har vi over langt tid etterlyst at det skulle tas affære mot, og nå tas det endelig grep. Bedre sent enn aldri, sier Tebas til spansk presse.

Bot, men ikke bedring
Manchester City ble ilagt bot pålydende £49 millioner for lignende regelbrudd allerede i 2014. Denne gang ble etterforskningen startet etter at den tyske storavisen Der Spiegel i november 2018 la frem dokumenter som viste at at Manchester City hadde blåst opp verdien av sine sponsorinntekter for å kunne klare kravene til FFP,  og dermed ført UEFA bak lyset. 

Et av eksemplene er Citys draktreklame (Etihad Airlanes) som av City ble oppgitt å innbringe formidable £67 millioner årlig. Lekkede dokumenter har imidlertid vist at Etihad kun har betalt £8 millioner årlig, mens City-eier Sheikh Mansour (Mansour bin Zayed Al Nahyan) fra kongefamilien i Abu Dhabi selv har skutt inn den resterende summen.

Fare for poengtrekk
City får fullføre denne sesongs turnering, der de skal ut i åttedelsfinale over to kamper mot Real Madrid. For mange av City-spillerne er det derfor trolig nå eller aldri i den gjeveste europacupen. Blir dommen stående vil denne sesongs duell om topp 4, trolig utvides til duell om topp 5 i Premier League. Tunge nyheter for City, men en gedigen mulighet for lag som Chelsea, Tottenham, Sheffield United, Wolves, Everton og Manchester United. 

Hvilken vei UEFA går i denne saken er imidlertid altfor tidlig å si noe om. City vil anke dommen i atskillige instanser, mens det også er usikkert om UEFA automatisk vil la et lag utenfor topp 4 overta de himmelblås plass i Champions League. 

Det er også usikkert hva som vil skje med City i Premier League, som har noe nær samme regler for FFP som UEFA. Helt sikkert er det uansett at en dom, om den blir stående, vil få alvorlige følger for Citys sportslige ambisjoner. Pep Guardiola har ved flere anledninger uttalt at han blir sittende ut kontrakten (som gjelder ut neste sesong), men nektet deltakelse vil naturligvis endre forutsetningene. En eventuell Pep-exit vil også kunne føre til at stjernespillere forsvinner, mens nye rekrutter vil tenke seg om både én og to ganger før de signerer for en klubb som ikke kan tilby Champions League-spill. 


Kim Marki

Bookietest2019