Champions League: Midtukens tips!

30/04/2019

Våre vurderinger av midtukerunden i Champions League er nå klare!

Foran hver Champions League-, Premier League- og Eliteserien-runde legger vi ut våre vurderinger av kampene med siste informasjon om lagene. Turen har nå kommet til midtukerunden i Champions League. Spillene er satt hos LeoVegas.

Alle odds er hentet fra LeoVegas

Tottenham – Ajax

Etter bare ett poeng fra første tre kamper i gruppespillet var det få, om noen, som trodde Tottenham på aprils siste dag skulle spille semifinale i Champions League. Det endte med 1-2-tap mot Inter i første kamp, før Barcelona ble for sterke og vant 4-2 på Wembley. Fra tredje kamp, borte mot PSV, ble det hentet ett poeng, og da trodde nok de fleste det var kjørt.

Tottenham spiller tirsdag sin aller første semifinale i Champions League, og sin første semifinale i europacupen på 57 år. For første gang på Tottenham Hotspur Stadium ble det for hjemmelaget lørdag registrert baklengsmål, og til slutt også et aller første ligatap. Hovedstadsnabo West Ham sto for prestasjonen som ga Totteham er lei generalprøve før tirsdagens semifinale i Champions League.

Tottenham har klart seg utmerket i Harry Kanes flere fravær denne sesongen, men savnet etter toppscoreren er selvfølgelig alltid tilstede. Da han sist forsvant ut med ankelskade virket det opplest og vedtatt at sesongen var over, men Pochettino har slett ikke gitt opp håpet. En eventuell Champions League-finale sies å være innen rekkevidde, mens heller ikke returkampen mot Ajax skal være helt uaktuell.

Mens Tottenham spilte sin eneste semifinale i den gjeveste europacupen tilbake i 1962 (3-4-tap mot Benfica) gjør Ajax seg klare til sin 8.semifinale. Seks av de tidligere åtte er dessuten vunnet. Når dette er sagt; også for Ajax begynner det å bli en stund siden forrige gang man nådde så langt som man nå har gjort. Man må tilbake til den gylne årgangen fra 1990-tallet, da man tre år på rad nådde semifinale. Spillere som Edgar Davids, Jari Litmanen og Frank Rijkaard sørget for at trofeet kunne heves på bekostning av Milan i 1995, mens man også i 1996 nådde finale. Også i 1997 nådde man semifinale, da man til slutt måtte gi tapt for Juventus.

Nå er den nederlandske storklubben der igjen, og denne gang med et nytt ungt storlag på trappene. Veien frem til semifinale har vært alt annet enn enkel. Etter å ha avansert fra gruppespillet inneholdende Benfica, Bayern München og AEK trakk man i åttedelsfinalen siste tre års mester Real Madrid. Seiersvante spanjoler virket å ha tatt langt steg mot avansement da de vant 2-1 i Amsterdam, men fikk seg heller en lærepenge i den spanske hovedstaden da Ajax spilte ball i hatt med hjemmelaget og avanserte etter 4-1-seier på Bernabeu. Real Madrid kunne kanskje skyldt tapet på Cristiano Ronaldo som før sesongen valgte å gå til Juventus, men det skulle snart vise seg at heller ikke Ronaldo kunne gjøre noen forskjell. Juventus fikk samme behandling som Real Madrid, og dermed er det Ajax som står i semifinale.

Ajax-laget som ekspederte Juventus kostet om lag halvparten av hva Juventus betalte for Ronaldo. Laget er bygget av unge talenter fra klubbens fantastiske akademi, samt talenter som er plukket opp fra nærområdet. I tillegg har man hentet tidligere Southampton-spiller Dusan Tadic tilbake fra Premier League-opphold i Southampton, og den offensive midtbanespilleren har svart med 24 scoringer i den nederlandske ligaen denne sesongen. Også tidligere Manchester United-spiller Daley Blind har vært en kjempesuksess etter hjemkomsten.

20 måneder har gått siden dette unge Ajax-laget røk ut av Europa League over to kamper mot Rosenborg. I dag er Rosenborg tabelljumbo i Eliteserien, mens Ajax gjør seg klar til semifinale i Champions League. Tålmodighet lønner seg.

 

Barcelona – Liverpool

Tottenham og Manchester United har allerede prøvd to ganger hver denne sesongen. Nå er det Liverpools tur til å gjøre forsøk på å påføre Barcelona deres første nederlag i Champions League denne sesongen. Og Barcelona har ikke bare gått ubeseiret gjennom gruppespill og innledende utslagsrunder i Champions League, de har også gjort nesten uten å slippe inn mål. I gruppespillet mot Tottenham, Inter og PSV endte man opp med 14-5 i målscore. I åttedelsfinalen banket man Lyon med totalt 5-1, før man mot Ole Gunnar Solskjærs Manchester United ikke tillot baklengsmål overhodet. 1-0 på Old Trafford og 3-0 på Camp Nou sørget for at katalanerne tok seg videre fra semifinale for første gang på fire forsøk.

I likhet med Liverpool har Barcelona vært i åtte semifinaler, og vunnet den gjeveste europacupen fem ganger. Nettopp en sløv defensiv – spesielt på bortebane - har stått i veien for flere finalebesøk de senere år, men årets utslagsrunder tyder på at problemene er ryddet opp i.

En annen grunn til Barcelonas problemer i utslagsrundene de senere år har vært rovdriften på verdens beste fotballspiller. Denne sesongen har man ikke hatt den vanlige knivingen mot Real Madrid om La Liga-tittelen, og dette har gitt manager Valverde mulighet til å spare Messi mer enn normalt. Når man da trår inn i april og mai har man plutselig en argentiner med hvilepuls som i enda større grad enn normalt kan valse over alt og alle. Også i lørdagens ligakamp mot Levante ble den lille kunstneren spart frem til pause. Da han omsider kom på banen etter hvilen trenge han bare et drøyt kvarter på å sette kampens eneste scoring, en scoring som var nok til å bekrefte Barcelona som spansk ligamester for åttende gang på siste elleve sesonger. Messi selv har nå vunnet ligatittelen med Barcelona ti ganger, og dette var hans første tittel med kapteinsbindet på armen.

Messi ender naturligvis også opp som La Ligas toppscorer denne sesongen, og med 33 fulltreffere er han hele tolv foran Karim Benzema på 2.plass. Totalt i alle turneringer har argentineren nå levert 46 scoringer denne sesongen, og lørdagens ligatittel betyr at han i løpet av sin Barcelona-karriere har vunnet spinnville 34 titler. Intet tyder på at det stopper med dette, og i løpet av sesongen kan han være ajour med rekordholder Ryan Giggs som bokførte 36 titler i løpet av sin karriere på Old Trafford. For å innhente Giggs allerede denne sesongen må man imidlertid hente hjem også Copa del Rey og Champions League. Sistnevnte blir naturligvis det tøffeste, og mye tyder på at semifinalen mot Liverpool vil blir det høyeste hinderet.

Mens Barcelona lørdag mottok beviset for nok en vunnet ligatittel, virker onsdagens motstander atter en gang å ende opp uten trofé i hjemlig Premier League. Jürgen Klopp har gjort underverker etter at han i oktober 2015 ankom Beatles-byen, men fortsatt venter man på et første trofé under tyskerens ledelse. Etter å ha endt som nummer 8 da han i 2015 overtok midt i sesongen har man tatt stadige steg, og nå er det kun Liverpool som kan konkurrere med stjernespekkede Manchester City i Premier League. De to har vært i særklasse i den engelske ligaen denne sesongen, men mye tyder på at man taper tittelen med minste mulige margin. Akkurat som i fjor, da man gikk hele veien til Champions League-finale før man via en rekke uheldige omstendigheter røk mot Real Madrid i finalen. Ikke ulikt 2016 da man nådde finalen i Europa League, før man kom til kort i finalen mot Sevilla. Nå står atter en gang et spansk storlag i veien for suksess. Årets Liverpool-lag er så utvilsomt det beste siden Klopps ankomst, trolig også av de bedre i moderne Liverpool-historie, men semifinalemotstanden kunne vanskelig vært tøffere.

Uansett utfall av tittelkampen i Premier League- og Champions League vil både Liverpools fans, spillere og manager være strålende fornøyd med hva som er levert denne sesongen. Og ingen skal tro Barcelona får noe som enkel vei forbi Liverpool i semifinalene.

Onsdagens hjemmelag er ubeseiret fra sine siste 22 kamper i alle turneringer, og har vunnet sine siste 6. Liverpool er på sin side ubeseiret fra sine siste 19, og alle de siste 10 er vunnet. Alt tyder på jevne, spennende og - ikke minst - underholdende bataljer mellom to av Europas mest severdige lag på finalejakt.

 

SPILLENE

Alle odds er hentet fra LeoVegas

Tottenham - Ajax (1-0)          H         1,33

Barcelona – Liverpool            U         3,65


Tipsfotball

 

Bookietest2019