Vi tipper Adeccoligaen 2011

31/03/2011

I helgen sparkes Adeccoligaen anno 2011 i gang. En liga som bestandig har markert seg som uforutsigbar og jevn. Her ser du alle overganger og Tips FotballExtra sine vurderinger og tips.I helgen sparkes Adeccoligaen anno 2011 i gang. En liga som bestandig har markert seg som uforutsigbar og jevn.

Men tradisjonelt sett har alltid et eller flere lag stukket seg ut klarere enn i år. De fleste som har våget å se inn i spåkula, har landet på at Sandefjord og Hønefoss peker seg ut som de største favorittene til å kapre de to øverste plassene. Men duoen imponerte få om noen i fjorårets Tippeliga, og avstanden ned til utfordrerne ser ikke ut til å være spesielt stor.

Lag som nedrykkskollega Kongsvinger, Bodø/Glimt, Bryne og Strømmen har sine klare mangler, men er alle lag som også har nok kvalitet til å kunne gjøre det spennende og uforutsigbart i toppen.

Et hinder for en liknende spenning som vi opplevde gjennom hele forrige sesong, er naturligvis mangelen på kvalifiseringsplasser fra og med i år. Før siste runde ble spilt i fjor, hadde hele sju klubber fortsatt mulighet på enten direkte opprykk eller en av kvalifiseringsplassene. I år vil vi fort se at lagene som plasserer seg et hakk bak de aller fremste, vil ha lite eller ingenting å spille for mot slutten av sesongen.

Det er naturligvis vanskelig å spå utviklingen utover sesongen, men med dobbelt så mange nedrykksplasser som opprykksplasser, er det ikke veldig vågalt å spå at spenningen kan bli vel så stor rundt hvem som rykker ned, som det er å følge toppstriden.

Dessverre har vinteren sett brutal ut for flere av klubbene på nest øverste nivå, selv om det ser ut til at alle har klart å holde hodet over vannet. Nybergsund, Kongsvinger, Bodø/Glimt og Løv-Ham har alle slitt med røde tall og bekymrede revisorer, noe som har gitt utslag på den sportslige satsingen. Vi får bare håpe at vi unngår et nytt Lyn denne sesongen, men helt trygg på det er jeg ikke.

Mer gledelig er det at de pressede klubbene har valgt å erstatte dyre importerte spillere med unggutter med lokal forankring. Kanskje er det vel tidlig for noen av dem, men andre vil garantert blomstre allerede i år.

Adeccoligaen skal og bør være en arena for unge og lovende spillere, og flere av klubbene har allerede merket interessen for sine spillere fra større klubber. Et bedre tegn på at noe blir gjort riktig, er det vanskelig å få.

Tabell
1 Hønefoss
2 Sandefjord
3 Bryne
4 Kongsvinger
5 Bodø/Glimt
6 Strømmen
7 Asker
8 HamKam
9 Ranheim
10 Mjøndalen
11 Sandnes Ulf
12 Alta
13 Løv-Ham
14 Nybergsund
15 Hødd
16 Randaberg

Alta


Stiftet: 29. mai 1927
Stadion: Finnmarkshallen
Trener: Rune Berger
Fjorårsplassering: 8. plass

Vurdering:
Finnmarks eneste bidrag til norsk toppfotball skal prøve å følge opp to sesonger med gode prestasjoner i Adeccoligaen, men nå uten trener Åsmund Bjørkan. Umeritterte Rune Berger har trådd ned fra rollen som sportssjef, for å lede finnmarkingene fra benken. Flere tunge tap, og spesielt Magnus Andersen, Norbye og Idris vil bli savnet. Da er det nyttig at goalgetteren Vegard Braaten har tatt turen hjem, i første omgang frem til sommerferien. Hans tvillingbror, Thomas, får mye ansvar i et forsvar som har vært gavmildt de to siste årene, med totalt 100 baklengs, og forsvaret ser ikke vesentlig styrket ut, selv om nykommer Erlandsen tar en backplass. Christian Gauseth, Petter Larsen og yngstemann i Reginiussen-flokken, Christian, blir viktige på midtbanen, mens Sega Ngom og Nikolaisen er spennende fremover på banen. Alta kan få nok med å berge plassen denne sesongen.

Overganger:
Inn:
Eirik Erlandsen (Tromsdalen)
Håvard Nome (Byåsen, tilbake fra lån)
Børge Josefsen (Hammerfest)
Vegard Braaten (Lokeren, Belgia, lån ut juni)
Magnus Nikolaisen (Harstad)
Ut:
Magnus Andersen (Tromsø)
Gary Hogan (tilbake til Steinkjer etter lån)
Thomas Andersen (Gjøvik FF)
Jay Harris (Thai Port, Thailand)
Martin Norbye (Bryne)
Diomande Alassane (Alfortville Armenienne, Frankrike)
Aziz Idris (Mjøndalen)
Aldin Softic (ukjent)

Treningskamper:
15/1 Bossekop 2-0
25/1 Stabæk 3-3
6/2 Kirkenes 8-4
20/2 |Tromsdalen 0-3
25/2 Nybergsund 1-0
27/2 HamKam 1-1
11/3 Ranheim 1-1
15/3 Strømmen 0-1
27/3 Tromsø 2-1

Asker


Stiftet: 14. desember 1889
Stadion: Føyka kunstgress
Trener: Gaute Larsen
Fjorårsplassering: 1. plass i 2. divisjon avdeling 1

Vurdering:
Leverte solid og stabilt gjennom hele forrige sesong, og kronet en god sesong med et noe overraskende opprykk. Har under ledelse av rutinerte Gaute Larsen markert seg som et godt kollektiv, som er vanskelig å bryte ned. Har beholdt alle de sentrale i stallen etter opprykket, og styrket laget på flere plasser. Spennende Lars Cramer, som har tatt plass i U21-landslagstroppen, bakerst med et solid forsvar foran seg, hvor backen Espen Røisland og stopper Ulrik Arneberg har tatt store steg i 2.divisjon. De får med seg duellkraft på stopperplass, da enten i form av nye Ingebrigtsen eller rutinerte Joyce. Mye løpskraft på midtbanen, hvor Nedrebø bringer inn stabilitet. Rasch og Arezou kan tilføre lagdelen kreativitet. På topp kjemper tre jevngode angripere om to plasser. Sistek og Tømmernes typiske målscorere, mens Heimisson trives bedre i mellomrommet. Se også opp for 96-modellen Vajebah Sakor, som har fått prøve seg i vinter. Asker ser stødige ut, og bør ha gode muligheter til å berge plassen.

Overganger:
Inn:
Mads Nilsson (egen juniorstall)
Marcus Ingebrigtsen (Harstad)
Sebastian Røine (Lyn)
Lars Cramer (Strømsgodset, lån forlenget ut sesongen)
Vajeba Sakor (egen juniorstall)
Andreas Nedrebø (Bærum)
Jan Banan Tømmernes (Stabæk)
Patrick Josefsen (Hammerfest)
Ut:
Christian Arnesen (ukjent)
Fridtjof Seeberg (ukjent)

Treningskamper:
14/1 Strømsgodset 0-0
29/1 Bærum 5-2
9/2 Hønefoss 0-0
12/2 Notodden 0-2
26/2 Raufoss 2-1
6/3 Nybergsund 3-0
9/3 Stabæk 1-4
12/3 Strømsgodset 2-6
18/3 Hødd 2-2
21/3 Sandnes Ulf 2-0
28/3 Follo 9-0

Bodø/Glimt


Stiftet: 19. september 1916
Stadion: Aspmyra Stadion
Trener: Kåre Ingebrigtsen
Fjorårsplassering: 6. plass

Vurdering:
Mørke skyer har hengt over Glimt siden i høst, og lenge så det ut til at økonomien skulle ta knekken på nordlendingene. Men hardt arbeid og velvillige samarbeidspartnere har gjort at klubben ser ut til å holde hodet over vannet. Men vinteren har også gjort sine innhugg i spillerstallen. Av de seks som har forlatt klubben, var fem sentrale gjennom store deler av fjoråret. Forn får en tøff jobb med å erstatte Londak i mål, mens Eek tar Bjørdals rolle, etter en god sesong for Løv-Ham i fjor, og sammen med Rønning danner han et meget godt stopperpar. På topp får Khalili og Johansen sjansen, etter å ha falt gjennom på øverste nivå, og de to må levere om Glimt skal kjempe helt i toppen av tabellen. Christian Berg og Mounir Hamoud tar med seg god erfaring i en tropp som ellers er fylt opp av mange og spennende unggutter med lokal forankring. Tankegangen bak må man naturligvis applaudere, men det kan fort bety en ny sesong med ustabile resultater. Glimt blir en outsider i toppen.

Overganger:
Inn:
Karl Morten Eek (Løv-Ham, tilbake fra lån)
Jim Johansen (Strømsgodset)
Aram Khalili (Start, var utlånt til GAIS, Sverige, i fjor)
Ut:
Thiago Martins (ukjent)
Stefan Johansen (Strømsgodset)
Anders Konradsen (Strømsgodset)
Alo Bärengrub (Nõmme Kalju, Estland)
Pavel Londak (Bucaspor, Tyrkia, lån ut juni)
Johan Lædre Bjørdal (Viking)

Treningskamper:
10/2 Rosenborg 3-1
17/2 Tromsø 1-1
20/2 Stålkameratene 3-2
5/3 Mjølner 0-0
6/3 Tromsdalen 4-0
11/3 Mjøndalen 3-0
14/3 Bryne 0-0
27/3 Ranheim 1-2

Bryne


Stiftet: 10. april 1926
Stadion: Bryne Stadion
Trener: Tommy Bergersen
Fjorårsplassering: 9. plass

Vurdering:
Jærbuene begynner å ligne på et evig Adeccoligalag, nå som de går på sin åttende strake sesong på nest øverste nivå. Og etter tre sesonger hvor kampen har foregått på feil halvdel av tabellen, er det mange som forventer et løft fra rødtrøyene i år. Mye av årsaken til det er naturligvis lagets angrepsstyrke. Marius Helle ble toppscorer i fjorårets utgave av ligaen, til tross for at han forlot klubben halvveis ut i sesongen. Men han er ikke den eneste. Kontroversielle Tommy Høiland slo aldri helt gjennom i Viking, og har trukket kortet som sender ham tilbake til start. Samtidig er Martin Norbye og Kai Risholt nye for året, og sammen med Mads Cato Moldskred utgjør de fem en betraktelig angrepsstyrke. Men resten av laget er mer ujevnt. Bakerst får unge Kristiansen en tøff jobb bak et forsvar som er avhengig av at Tommy Eide Møster tar sjefsansvar. Midtbanen har flere jevngode spillere, men savner en klar leder. Det ble masse mål begge veier i fjor, og det er ikke usannsynlig at det gjentar seg i år. Den offensive slagkraften gjør laget til en outsider i toppen.

Overganger:

Inn:
Henning Romslo (egen juniorstall)
Lundrim Binaku (egen juniorstall)
Kai Risholt (Kongsvinger)
Kim Nyborg (Eiger)
Martin Norbye (Alta)
Marius Helle (Stabæk)
Tommy Høiland (Viking)
Ut:
Ezekiel Bala (Randaberg)
Daniel Moen Hansen (ukjent)
Simen Melhus (ukjent)
Geir André Herrem (Babelsberg, Tyskland)
Ole Martin Tunheim (Rosseland)
Andreas Birkeland (ukjent)
Kenneth Grande (Rosseland)
Joakim Hellvik (Havdur)
Karl Morten Håland (Frøyland, lån gjort permanent)
Roger Eskeland (legger opp)

Treningskamper:
22/1 Ålgård 1-2
29/1 Vard 1-3
5/2 Fløy 3-0
12/2 Vindbjart 2-0
19/2 Løv-Ham 1-1
25/2 Randaberg 0-2
4/3 Sandnes Ulf 1-2
11/3 Strømmen 1-0
14/3 Bodø/Glimt 0-0
27/3 Haugesund 2-0

Hamarkameratene


Stiftet: 10. august 1918
Stadion: Briskeby Stadion
Trener: Vegard Skogheim
Fjorårsplassering: 1. plass i 2. divisjon avdeling 4

Vurdering:
Hedmarkingene er tilbake på nest øverste nivå, etter et "hvileår" i divisjonen under. Nå kommer de opp med et lag som er helt forskjellig fra gjengen som rykket ned, og importspillere er erstattet med sultne unggutter, flesteparten lokale. Den det brukes flest superlativer om, er angriperen Thomas Lehne Olsen, som var med på nedrykket, og har fått modne seg i 2.divisjon. Han er en spiss som vil kunne prege norsk fotball. Med seg har han god skyts i form av sterke Pål Kirkevold, hurtige Lars Erik Bredvold og måljegeren Tore Andreas Gundersen. Bakerst bidrar Ivar Rønningen med viktig erfaring, mens Oddbjørn Lie og Pål Schjerve danner et spennende stopperpar. På venstreback har Jon Anders Rise etter hvert blitt en slags veteran i klubben. På midtbanen bidrar Aalmen og Dahle med spennende ferdigheter, men kan det bli litt for lett? Vi må tilbake til 2005 for å finne en sesong hvor HamKam verken rykket opp eller ned, men det kan fort bli gjentatt i år.

Overganger:
Inn:
Oddbjørn Lie (Hødd)
Jonas Kojedal Bye (egen juniorstall)
Fredrik Sjølstad (egen juniorstall)
Tore Andreas Gundersen (Dynamo Dresden, Tyskland)
Ut:
Marius Gullerud (legger opp)
Aleksander Bakken (Elverum)
Håvard Kleven (Notodden, lån gjort permanent)
Olav Sveen (Brumunddal)
Lasse Løberg (ukjent)
Kenneth Andreassen (Ull/Kisa, var utlånt fra Strømmen i høst)

Treningskamper:
16/1 Ottestad 6-1
18/1 Vålerenga 4-1
21/1 Kongsvinger 2-2
15/2 Raufoss 1-3
18/2 Strømmen 1-0
24/2 Kjelsås 0-1
27/2 Alta 1-1
9/3 Lillehammer 8-0
13/3 Raufoss 2-1
18/3 Notodden 1-1
22/3 Randaberg 2-0
27/3 Nybergsund 3-0

Hødd


Stiftet: 1. august 1919
Stadion: Høddvoll
Trener: Lars Arne Nilsen
Fjorårsplassering: 1. plass i 2. divisjon avdeling 2

Vurdering:
Sunnmøringene er tilbake etter to år i 2.divisjon, og rykket opp på imponerende vis i fjor. Men er laget godt nok for denne utfordringen? Laget fra Ulsteinvik har en god tradisjon for å fostre frem nye spillere. Og håpet i år må ligge i at noen av lagets unge kan ta steget. En av dem det er størst forventninger til er kantspilleren Christian Mork, som allerede er i søkelyset til flere Tippeligaklubber. Michael Karlsen, som kommer fra Rosenborg, utgjør resten av angrepet sammen med enten Kazeem Ahmed eller Adama Diomande. I en fri rolle bak angrepstrioen er Dag Roar Ørsal tilbake. Veteranen tar med seg en av landets giftigste dødballføtter, og er sammen med Fredrik Klock og Erik Sandal blant de få med erfaring fra nivået. Keeper Ørjan Håland har fått tillitt tidlig, men kan få i overkant mye å gjøre i år. Hødd anno 2011 vil nok møte Adeccoligaen med pågangsmot, men det er tvilsomt om det er nok.

Overganger:
Inn:
Michael Karlsen (Rosenborg)
Steffen Moltu (Skarbøvik)
Eirik Heltne (egen juniorstall)
Victor Grodås (Lillestrøm)
Dag Roar Ørsal (Haugesund)
Akeem Lafitu (Strømsgodset)
Ut:
Oddbjørn Lie (HamKam)
Joachim Magnussen (Hønefoss)
Magnus Mar Ludviksson (ukjent)
Helge Edinsen (legger opp)
Ulrik Wingsternes (Bergsøy)

Treningskamper:
4/2 Sogndal 0-2
9/2 Molde 0-3
12/2 Aalesund 1-3
23/2 GKS Katowice 1-2
25/2 Obaspor 13-0
12/3 Kristiansund 4-0
18/3 Asker 2-2
21/3 Nybergsund 0-0
27/3 Herd 3-1

Hønefoss


Stiftet: 4. februar 1895
Stadion: AKA Arena
Trener: Leif Gunnar Smerud
Fjorårsplassering: 14. plass i Tippeligaen (nedrykk via kvalifisering)

Vurdering:
Gjorde store endringer før første sesong på øverste nivå, men måtte ta turen ned fra Tippeligaen, etter et knusende kvaliknederlag mot Fredrikstad. Handlingen så ut til å være mer eller mindre tilfeldig, men i vinter har det sett mer strukturert ut, under den nye trenerduoen Leif Gunnar Smerud og Pål Arne Johansen. Kevin Larsen og Helge Haugen kommer fra Tromsø, og er spillere som bør kunne sette sitt preg på divisjonen. Bakerst blir Steve Clark førstekeeper, etter å ha sittet på benken i fjor. Frode Lafton, Erik Hagen og Kristjan Ørn Sigurdsson utgjør deler av et særdeles rutinert forsvar, som savner en stabil høyreback. David Hanssen og Lars Lafton styrker laget offensivt, etter å ha mistet store deler av forrige sesong med skader. Lafton har i vinter dannet en spennende duo på topp med nykommer Magnussen, men dekningen bak de to er ikke den beste. Både på midtbanen og i forsvar er bredden større. Det er også lagets største styrke denne sesongen. Om spissduoen holder seg skadefritt, bør HBK være med i toppen.

Overganger:
Inn:
Joachim Magnussen (Hødd)
Ismet Duracak (Modum, tilbake fra lån)
Kevin Larsen (Tromsø)
Helge Haugen (Tromsø)
Ut:
Kamal Saaliti (Sandnes Ulf)
Madiou Konate (Al-Ittihad, Syria)
Umaru Bangura (Haugesund)
Benny Olsen (legger opp)
Davy Claude Angan (Molde)
Aleksandr Dmitrijev (FC Ural, Russland)
Abdou Darboe (FK Tønsberg, var utlånt til Mjøndalen i høst)

Treningskamper:
21/1 Lillestrøm 1-1
28/1 Odd 1-6
9/2 Asker 0-0
15/2 Sandefjord 3-2
21/2 Dnipro 1-3
25/2 Sarpsborg 08 0-0
1/3 Kongsvinger 2-2
12/3 Jevnaker 3-1
19/3 Mjøndalen 1-1
25/3 Vålerenga 2-1

Kongsvinger


Stiftet: 31. januar 1892
Stadion: Gjemselund Stadion
Trener: Per Brogeland
Fjorårsplassering: 15. plass i Tippeligaen (nedrykk)

Vurdering:
Har delvis av fri vilje, og delvis av nødvendighet, vært nødt til å skifte ut store deler av laget som rykket ned forrige sesong. I mål fikk flere sjansen i fjor, nå står kampen mellom unge Tobias Johansen og rutinerte Kim Deinhoff. Arnar Førsund og Samir Fazlagic ser ut som kloke forsterkninger i et tynt forsvar. Christian Aas og Ørjan Berg Hansen står for det kreative på midtbanen, mens Dosso og Pierau er hentet inn som typiske grovarbeidere i samme lagdel. Offensiv var Güven, Tuelo Johannesen og Holmen alle varierende i fjor, men trioen kommer sannsynligvis mer til sin rett et hakk lavere. Unge Martin Linnes og Lars Krogh Gerson viste prov på noe spennende i fjor, og får forhåpentligvis mer tid denne sesongen. Selv med mange tunge navn borte, bør Kongsvinger ha et mannskap som plasserer dem trygt på øvre halvdel. Men kanskje hakket bak de aller beste?

Overganger:
Inn:
Gøran Wigum (egen juniorstall)
Magnus Solum (egen juniorstall)
Christian Aas (Eidsvold Turn)
Marius Pierau (Eidsvold Turn)
Samir Fazlagic (Nybergsund)
Arnar Førsund (Manglerud Star)
Jonathan Dixon (egen juniorstall)
Hassane Dosso (Lillestrøm)
Kim Deinhoff (Manglerud Star)
Ut:
Carl-Erik Torp (Brann)
Kjell Rune Sellin (Aalesund, var utlånt fra Rosenborg i høst)
Bobbie Friberg da Cruz (IFK Norrköping, Sverige, var utlånt fra Randers, Danmark, i fjor)
Kai Risholt (Bryne)
Magne Sturød (Notodden)
Olav Dalen (Randaberg)
Conny Månsson (ukjent)
Thomas Myhre (legger opp)
Yngvar Håkonsen (Fløy)
Edier Frejd (Sandnes Ulf)
Mame Niang (ukjent)

Treningskamper:
21/1 HamKam 2-2
29/1 Degerfors 2-4
1/2 Örebro 3-1
5/2 Mjøndalen 2-3
12/2 Strømmen 1-2
18/2 Nybergsund 4-0
26/2 Sogndal 2-1
1/3 Hønefoss 2-2
19/3 Raufoss 3-0
26/3 Lillestrøm 2-3

Løv-Ham


Stiftet: 29. desember 1975
Stadion: Varden Amfi
Trener: Arne Sandstø
Fjorårsplassering: 4. plass

Vurdering:
Overrasket alle i fjor, og avsluttet en solid sesong med god innsats mot Fredrikstad i kvalifiseringen. Men kan de gjenskape prestasjonen nå når flere av fjorårets nøkkelspillere har søkt nye utfordringer? Johan Thorbjørnsen viste seg som et trygt valg bakerst i fjor, men forsvarsrekken svekkes av at Eek og Solli er borte. Spennende Addo kan også forsvinne i slutten av overgangsvinduet, og rutinerte Bjørn Dahl får mye ansvar. På midtbanen har viktige Ehierobo og Storesund blitt værende, en midtbaneduo med både kreativitet og ballvinneregenskaper, men førstnevnte kan miste hodet litt for lett. Offensivt blir det tøft å erstatte Haugen og Marøy, som stod for det meste som ble skapt i fjor. Hansen, Aksnes og Alassane er umeritterte blad på dette nivået, men kastes ut i det med stort ansvar. Kanskje for stort? De fleste venter seg en nedtur for bergenserne i år, og det gjør også vi. Løv-Ham skal få nok med å holde seg unna de fire nederste plassene denne sesongen.

Overganger:
Inn:
Mathias Møvik (Brann, lån gjort permanent)
Anders Næs (Brann, lån forlenget ut kommende sesong)
Øystein Aksnes (Arna Bjørnar)
Jean Alassane Mendy (Caen B, Frankrike)
Endre Hansen (Åsane)
Mads Andrè Olsen (Åsane)
Christope Psyche (Oslo City)
Sverre Økland (Aalesund, lån ut sesongen)
Ut:
Fredrik Haugen (Brann)
Bjarte Haugsdal (Brann, tilbake etter lån)
Karl Morten Eek (Bodø/Glimt, tilbake etter lån)
Aleksander Solli (Vålerenga)
Sindre Marøy (legger opp)
Trond-Erik Asbjørnsen (Askøy)

Treningskamper:
15/1 Haugesund 0-5
16/1 Brann 0-2
27/1 Nest Sotra 1-1
3/2 Fyllingen 2-4
13/2 Randaberg 3-1
19/2 Bryne 1-1
26/2 Sandnes Ulf 6-0
5/3 Sandefjord 0-1
8/3 Haugesund 0-2
13/3 Sogndal 0-2
26/3 Sogndal 0-2

Mjøndalen


Stiftet: 22. august 1910
Stadion: Nedre Eiker Stadion
Trener: Vegard Hansen
Fjorårsplassering: 10. plass

Vurdering:
Har vært nødt til å tenke nytt, etter å ha mistet flere sentrale spillere. Viktig at den rutinerte burvokteren Rotevatn valgte å fortsette. I forsvar er alternativene mange og gode for trener Vegard Hansen, som har vist seg riktig for klubben. Amerikanske Bernstein får mange lovord, mens Boldt og Sundli ikke helt tok steget i Tippeligaen, men nok har funnet sitt rette nivå nå. Idris og Ingebrigtsen er kloke forsterkninger på midtbanen, hvor de utfordres av 17-åringen Martin Ovenstad Rønning, som fikk prøve seg flere ganger i fjor. Viktor Larsson er en kreativ, men ustabil kantspiller, og på motsatt side håper bruntrøyene at Stian Ohr skal finne tilbake til gamle takter. Spissplassen kan dog fort vise seg å bli et problem, når både Ajeti og Helton sliter med skader i starten av sesongen. Deltidsgjengen fra Nedre Eiker har berget plassen de to siste sesongene, og er nok storfornøyde om den prestasjonen kan gjenskapes i år.

Overganger:
Inn:
Knut Rønningene (Pors)
Bjarne Kortgaard Ingebretsen (Nybergsund)
Aziz Idris (Alta)
Anders Larsen (Skjetten)
Marius Boldt (Strømsgodset, var utlånt til Notodden i fjor)
Andreas Håskjold (egen juniorstall)
Morten Sundli (Odd Grenland)
Rhett Bernstein (Brown Bears, USA)
Kyle Helton (Austin Aztex, USA)
Victor Larsson (Manglerud Star)
Ut:
Yerzhan Sargasin (ukjent)
Glenn Hilleren (Vestfossen)
Christian Smerud (Jevnaker)
Abdurahim “Ibba” Laajab (Strømmen)
Baboucar Sarr (ukjent)
Abdou Darboe (FK Tønsberg, var utlånt fra Hønefoss i høst)
Erik Midtgarden (Odd)
Graham Dugoni (ukjent)
Adrian Paul (trapper ned)
Mads Hansen (Fredrikstad)

Treningskamper:
8/1 Grüner 7-0
15/1 Bærum 0-1
2271 Follo 2-2
5/2 Kongsvinger 2-3
19/2 Notodden 0-0
25/2 Jevnaker 7-0
5/3 Strømsgodset 2-4
11/3 Bodø/Glimt 0-3
15/3 Ranheim 1-1
19/3 Hønefoss 1-1
27/3 Strømmen 0-2

Nybergsund IL-Trysil


Stiftet: 17.mars 1918
Stadion: Nybergsund Stadion
Trener: Ola Brenden
Fjorårsplassering: 11. plass

Vurdering:
Har levd på kanten av stupet i hele vinter, men det ser ut til at kreditorene velger å ikke dytte klubben utfor. Kanskje er det virkeligheten som har innhentet Sundet, for det å skape en konkurransedyktig klubb i Trysils dype skoger krever pågangsmot, men også penger for å lokke til seg spillere på akseptabelt nivå. Økonomiproblemene har også gjort seg gjeldende i stallen, hvor mange har forsvunnet. De fleste er erstattet av spillere fra egen junioravdeling, og det kan nok være for tidlig for flere av disse. For stallen er syltynn, og flere av disse vil få mer spilletid enn ønskelig. Nykommeren Maglic er spennende, og duoen Mendy/Durakovic ville spilt fast for de fleste i divisjonen. Men ellers ser det nesten sørgelig tynt ut. Spillere som Enkerud og Heier Solbakken var varierende i fjor, og må ta store steg i år, om plassen skal berges. Men mye tyder på at eventyret i Adeccoligaen er over for denne gang.

Overganger:
Inn:
Adis Maglic (Carlstad United, Sverige)
Sondre Svingen (egen juniorstall)
Erik Næsbak Brenden (egen juniorstall)
Ole Kristian Nygård (egen juniorstall)
Denis Öksuz (Carlstad United, Sverige)
Petter Lennartsson (Kalmar, Sverige, var utlånt til Jönköpings Södra, Sverige, i fjor)
Ut:
Joachim Sørum (Nordre Land)
Kristian Bråtebæk (Elverum)
Bjarne Kortgaard Ingebretsen (Mjøndalen)
Emil Haucke (ukjent)
Wycliffe Juma Olouch (Mjølner)
Adam Shaban (ukjent)
Erkan Saglic (Syrianska, Sverige)
Kim Ojo (Brann)
Samir Fazlagic (Kongsvinger)

Treningskamper:

15/1 Lillestrøm 1-1
22/1 Raufoss 2-3
4/2 Strømmen 1-0
11/2 Vålerenga 0-1
18/2 Kongsvinger 0-4
25/2 Alta 0-1
6/3 Asker 0-3
18/3 Randaberg 1-1
21/3 Hødd 0-0
27/3 Hamkam 0-3

Randaberg


Stiftet: 10. april 1925
Stadion: Randaberg Stadion
Trener: Thomas Pereira
Fjorårsplassering: 1. plass i 2. divisjon avdeling 3

Vurdering:
Av lagene som kommer opp denne sesongen, var rogalendingenes opprykk det mest overraskende. Denne sesongen er det nok få som levner dem spesielt store sjanser, og kanskje er det nettopp her håpet deres ligger. For kvaliteten på Adeccoligaen er ikke bedre enn at en god start, litt lagfølelse og en dose flyt er nok til å prestere bedre enn forventet. Men realistisk sett, skal RIL være sjanseløse, selv om flere av forsterkningene er spennende. Svenske Karlefjärd er kreativ, og midtbanespilleren har allerede fått kapteinsbindet. Motland og Bala har utfyllende ferdigheter på topp, men har prestert alt for ujevnt tidligere. Dalen må stå frem som en matchvinner i buret, noe han tidvis gjorde for Kongsvinger, men tabbene kom litt for hyppig i Tippeligaen. Thomas Pereira er ny i treneryrket, og får en meget tøff oppgave. Men den tidligere Viking-backen har et smittende humør, og kan kle rollen som underdog. Det er uansett vanskelig å tippe noe annet enn en rask retur til 2.divisjon.

Overganger:
Inn:
Michael Brekke (Drøbak/Frogn)
Daniel Berntsen (Vidar)
Frank Gram (Ull/Kisa)
Torgeir Motland (FH, Island)
Johan Karlefjärd (Jönköpings Södra, Sverige)
Mathias Raade Olsen (Sandefjord)
Olav Dalen (Kongsvinger)
Ezekiel Bala (Bryne)
Ut:
Bjarte Lunde Aarsheim (legger opp)
Lars Løkling (ukjent)
Stian Bore (Klepp)
Chris Danielsen (ukjent)
Jarle Instanes (Brodd)
Magnar Nordtun (ukjent)
Thomas Våland (Brodd)

Treningskamper:
29/1 Mandalskameratene 4-1
4/2 Vidar 0-1
13/2 Løv-Ham 1-3
19/2 Vard 0-0
25/2 Bryne 2-0
5/3 Fløy 1-1
19/3 Nybergsund 1-1
22/3 HamKam 0-2
26/3 Sandnes Ulf 0-4

Ranheim


Stiftet: 17. februar 1901
Stadion: DnB Nor Arena
Trener: Åsmund Bjørkan
Fjorårsplassering: 5. plass

Vurdering:

Var et positivt bekjentskap i fjor, og til tross for en ustabil høst, kapret de den siste kvalifiseringsplassen. Det til like med en negativ målforskjell og få scorede mål. Trønderklubben, hvor kun keeper Lindberg er ikke-trønder, har erstattet Per Joar Hansen med Åsmund Bjørkan i sjefsstolen. Og flere av spillerne har en fortid på nettopp Lerkendal. Oviasu tok store steg for RBK 2 i fjor, men fortsatt har han ikke funnet sin ideelle plass på banen. Angriperen Jo Sondre Aas var god på høsten, mens makker Robert Stene markerte seg sterkt på våren. De suppleres av Bendik Bye, som har rukket tre gode sesongen i 2. divisjon, sin unge alder til tross. Nevnte Lindberg var trygg i fjor, og er kanskje divisjonens tryggeste keeper. Men nå er to av fire i forsvarsrekka borte, og det samme er flere av alternativene på midtbanen. Veteranen Sørli får en siste sjanse til å vise hva han kan på dette nivået, mens kantspiller Krogstad presterte jevnt og godt i fjor. Bør ha nok kvalitet til å unngå nedrykk, men det er ikke spesielt vågalt å spå at årets sesong blir en nedtur, målt opp mot fjorårets medgangsbølge.

Overganger:
Inn:
Eivind Bratseth (Kolstad)
Bendik Bye (Steinkjer)
Osei Oviasu (Rosenborg, lån ut sesongen)
Kristian Sørli (Stavanger)
Pål Andre Helland (Rosenborg, lån ut sesongen)
Michael Stilson (Strindheim)
Brede Moe (Steinkjer)
Ut:
Tom Erik Nordberg (Rosenborg)
Ørjan Bøe Thygesen (Tiller)
Kenneth Dokken (Sandefjord)
Kristian Juberg (Charlottenlund)
Martin Grønning (legger opp)
Peder Winsnes (Nardo)
Geir Holthe (ukjent)
Ole Kristian Kråkmo (Haugesund)
Lars Ramstad (Flyttet til Sverige, var utlånt til Strindheim i høst)

Treningskamper:
3/2 Nardo 2-2
10/2 Byåsen 3-2
18/2 Molde 1-1
23/2 Rosenborg 2 8-2
5/3 Steinkjer 6-0
11/3 Alta 1-2
14/3 Mjøndalen 1-1
23/3 Rosenborg 1-5
26/3 Bodø/Glimt 2-1

Sandefjord


Stiftet: 10. september 1998
Stadion: Komplett.no Arena
Trener: Patrick Walker
Fjorårsplassering: 16. plass i Tippeligaen (nedrykk)

Vurdering:
Ble for det meste latterliggjort i Tippeligaen i fjor, en sesong som endte med kun to seirer. Men på mange måter ser Sandefjord anno 2011 sterkere ut enn det fjorårets utgave gjorde. Austbø får endelig sjansen som førstekeeper, og bør vise hvorfor Stabæk pekte ham ut som landslagskeeper Knudsens erstatter. Forsvaret er nesten inntakt, hvor meget solide Nystuen får kompaniskap med Jensen og Gabrielsen, som var blant de som kom best fra det i Tippeligaen. På midtbanen er Kenneth Dokken trolig en klok forsterkning. Lagene hans er "alltid" med i toppen av Adeccoligaen, og han har med seg bøttevis av rutine. Kristian Brix hadde en høy stjerne som junior i Vålerenga, men tok aldri det siste steget, mens Ebrima Sohna tidvis har vist klasse i Tippeligaen. På topp er lynraske Erik Lamøy og sterke Benjamin Stokke et spennende spisspar, som utfordres av hardt skytende Fredrik Gulsvik. Underpresterte i fjor, men har klart å unngå et oppbrudd i stallen. Det gjør at de ser ut som en klar opprykkskandidat i år.

Overganger:
Inn:
Kristian Brix (Vålerenga)
Martin Brekke (Larvik Turn)
Kenneth Dokken (Ranheim)
Vamouti Diomande (Bingerville, Senegal, lån forlenget ut juli)
Iven Austbø (Stabæk)
Colin Burns (Sarpsborg 08)
Benjamin Stokke (FK Tønsberg)
Peter Magnusson (HJK Helsinki, Finland)
Ut:
Marciano (Siroki Brijeg, Bosnia-Herzegovina)
Olav Zanetti (Fram Larvik)
Mathias Raade Olsen (Randaberg)
Rune Hansen (ukjent)
Jon Mikael Skaug (FK Tønsberg, var utlånt til Ørn Horten i fjor)
Martin Fossedal (Fram Larvik, lån gjort permanent)
Joachim Heier (Sarpsborg 08)
Malick Mane (FC Aktobe, Kasakhstan, lån ut sesongen)

Treningskamper:
28/1 Pors 0-2
15/2 Hønefoss 2-3
18/2 Sarpsborg 08 0-2
23/2 Vindbjart 6-2
5/3 Løv-Ham 1-0
8/3 Sogndal 0-3
16/3 Ljungskile 0-0
19/3 Vindbjart 3-4
26/3 Moss 1-1

Sandnes Ulf


Stiftet: 1. juni 1911
Stadion: Sandnes Stadion
Trener: Asle Andersen
Fjorårsplassering: 13. plass

Vurdering:
Berget plassen nærmest på nåde i fjor, etter at Follo ble sendt ned på grunn av lisensrot. Men Sandnes-klubben har gjort grep i vinter for å kunne berge plassen på bakgrunn av det som skjedde i fjor. Har ryddet i stallen, og selv om nøkkelspillere som Borgvardt og T.E. Maldal har forlatt klubben, ser disse også ut til å være tilstrekkelig erstattet. Skjølsvik og Saaliti, begge sist sett i Tippeligaen, får jobben med å erstatte duoen, og senker neppe kvaliteten. Samtidig er meget solide Frejd, Kongsvingers beste i fjor, hentet inn. Det kan vise seg å være et kupp, og en signering som sikrer de nødvendige poengene. Lynraske Morten Eriksen fikk sitt gjennombrudd i fjor, og danner et spennende spisspar med hardtarbeidende Saaliti. Mobi Okoli varierte i høst, men viste prov på at han kan bli sentral i år. Et lite spørsmålstegn går til lagets bakerste ledd. Bo Andersen er en karismatisk keeper, men har gjort mye rart på streken de siste to sesongene, og er neppe matchvinneren laget trenger. Forsterkningene er neppe nok til å sende dem opp på øvre halvdel, men mulighetene til å berge plassen bør være gode.

Overganger:

Inn:
Sander Bjørnå (egen juniorstall)
Fredrik Torsteinbø (Vidar)
Fredrik Fossmark (Hinna)
Aksel Berget Skjølsvik (Molde)
Kamal Saaliti (Hønefoss)
Mame Mbar Diouf (Molde)
Edier Frejd (Kongsvinger)
Ut:
Erlend Danielsen (Staal, lån gjort permanent)
Andreas Ulland Andersen (Viking, tilbake etter lån)
Tom Andre Hauge (Vard Haugesund)
Zeyn Alabidyn S-Latef (ukjent)
Vegard Maldal (Vidar)
Tom Erik Maldal (Sola)
Espen Maldal (Sola)
Runar Andersen (Brodd)
Allan Borgvardt (ukjent, flytter til Sverige)
Vetle Høivik (Ålgård)
Jason St. Juste (Garforth Town, England)

Treningskamper:
5/2 Start 0-2
8/2 Staal 3-3
12/2 Vard 1-0
26/2 Løv-Ham 0-6
4/3 Bryne 2-1
13/3 Haugesund 3-3
21/3 Asker 0-2
26/3 Randaberg 4-0

Strømmen


Stiftet: 25. september 1914
Stadion: Strømmen Stadion
Trener: Thomas Berntsen
Fjorårsplassering: 7. plass

Vurdering:
Leverte positivt etter opprykket i fjor, selv om sjansen til å vise seg frem i kvalifiseringen forsvant med tap i siste serierunde. Petter Myhre har forlatt den delte trenerrollen til fordel for heltidsjobb i TV2, og blitt erstattet av det som også var hans etterfølger som spillerutvikler i Vålerenga, Andreas Holter. I stallen er ikke endringene store, når man ser hva konkurrentene har gjort. "Ibba" hadde en strålende vår for Mjøndalen, og kan gjøre det helt store. Men spissen har til gode å levere stabilt over lengre tid. Han supplerer uansett et glimrende angrep, hvor Andreas Moen var ustoppelig i fjor, og Nikolai Hagen, Trond Haugstad og Christer Jensen er gode alternativer. Gøran van den Burgt er sentral på midtbanen, men blir litt for ofte heit i topplokket. Ellers er både forsvaret og de dype rollene på midtbanen godt dekket opp, og gråtrøyene har nesten dobbel dekning på samtlige plasser. En klar styrke for laget at alternativene er mange, og jevngode. Keeperplassen kan bli et lite spørsmålstegn. Martin Jørgensen var god for Skeid i 2.divisjon i fjor, men var ustabil i Adeccoligaen. Ikke det laget det snakkes mest om før Adeccoligaen sparkes i gang, men bredden og kvaliteten er god nok til at strømlingene fort blir en joker på øvre halvdel av tabellen.

Overganger:
Inn:
Abdurahim “Ibba” Laajab (Mjøndalen) Tom Sadeh (Lillestrøm)
Martin Jørgensen (Skeid)
Erik Thorud (egen juniorstall)
Kristoffer Tokstad (Lillestrøm, lån i en måned av gangen)
Christer Jensen (Vålerenga, lån gjort permanent)
Ut:
Emil Waters (Lørenskog)
Hassane Dosso (Lillestrøm, tilbake etter lån)
Kenneth Andreassen (Ull/Kisa, var utlånt til HamKam i høst)
Kim Hording (legger opp)

Treningskamper:

4/2 Nybergsund 0-1
12/2 Kongsvinger 2-1
18/2 HamKam 0-1
23/2 Bærum 1-3
26/2 Lillestrøm 1-3
11/3 Bryne 0-1
15/3 Alta 1-0
20/3 Lørenskog 1-1
27/3 Mjøndalen 2-0
Bookietest2019