Sjokkdom mot Chelsea

22/02/2019

Chelsea virker å være i sportslig fritt fall, og fredagens dom skaper ny storm rundt London-klubben.

FIFA annonserte fredag formiddag at Chelsea FC nektes å kjøpe spillere i neste to overgangsvinduer, mens de også er gitt bot pålydende £460 000 for brudd på reglene når det gjelder handler med spillere under 18 år. Tre år setterforskning har vist at Chelsea har brutt reglene og ført FIFA bak lyset gjennom kjøp av 14 spillere under 18 år. Hovedstadsklubben kan, om ikke en varslet anke når frem, frem til sommeren 2020 ikke kjøpe spillere, men fortsatt kan klubben selge. Real- og Atletico Madrid, samt Barcelona, er andre storklubber som tidligere har blitt dømt for lignende brudd på reglene. 

Enorm kontingent
Ved utgangen av januar hadde Chelsea ikke mindre enn 42 spillere ute på lån, fordelt på elleve land og spillernes totalverdi blir beregnet til over £200 millioner. Chelsea er viden kjent for lenge å ha kjøpt talentfulle spillere fra lavere divisjoner i inn- og utland, for deretter å sende de samme spillerne ut på lån. Ordningen har vært økonomisk svært vellykket, men sportslig sett har det vært alt annet. Supertalenter som Mason Mount, Fikayo Tomori og Tammy Abraham holder show i The Championship, mens feterte stjernespillere fortsetter å gjøre livet surt for Chelseas fans og manager i Premier League. Chelseas manglende vilje til å satse på unge spillere har også gjort at man gjennom årene har gitt bort nå etablerte superstjerner som Kevin de Bruyne, Mo Salah og Romelu Lukaku.

Trist utvikling
Maurizio Sarri har lenge fått kritikk for ikke å gi yngre talenter muligheten, men italieneren er ikke første Chelsea-manager som har sett en annen vei. John Terry er fortsatt siste Chelsea-spiller som har tatt steget fra eget akademi frem til å bli en etablert førstelagsspiller på Stamford Bridge. Danske Andreas Christensen (til Chslea som 16-åring) virket lenge å bli nestemann, mens dansken har etter hvert blitt vraket til fordel for 31-årige David Luiz. Etter forrige sesongs gjennombrudd står Christensen denne sesongen med bare to Premier League-kamper fra start. 

Tid for talent
Fredagens dom som sier at Chelsea ikke får kjøpe spillere i neste to overgangsvinduer kan dermed være godt nytt, et slags «blessing in disguise». Eden Hazard forsvinner ganske sikker ut fra hovedstadsklubben i sommer, og dermed må erstatteren hentes fra egne rekker. At det finnes flust med talenter å hente fra finnes ingen tvil om, og dommen kan faktisk også føre til at stortalenter som Callum Hudson-Odoi og Ruben Loftus-Cheek blir værende på Stamford Bridge, heller enn å forlate klubben for spilletid i andre lag og/eller ligaer. Muligheten til å skaffe seg regelmessig spilletid på førstelaget er plutselig massivt større. 

Finale i skyggen
Nyheten om kjøpenekt kommer samtidig med en gedigen sportslig nedtur på Stamford Bridge. Før torsdagens runde i Europa League sto Chelsea bokført med fem tap fra siste ti kamper i alle turneringer. Fem tap er like mange som klubben noterte på de 41 foregående kampene. Mot Manchester United ble man utspilt på eget gress, noe som gjør at topp 4 er i alvorlig fare. Nylig tapte man også 0-4 borte mot Bournemouth, mens man mot Manchester City i forrige ligarunde røk 0-6, noe som var deres største nederlag siden 1991. Søndag skal Chelsea ut i ligacupfinale mot nettopp Manchester City på Wembley, og Chelsea blir alt annet enn favoritt. Mer sannsynlig er nytt tap og ny nedtur. Kampen på Wembley kan fort også bli Maurizio Sarris siste som Chelsea-manager. 

En ulykke kommer sjelden alene. 

Chelsea-spillere på lån:
Nathan Baxter - Yeovil
Eduardo - Vitesse
Jamal Blackman - Leeds
Bradley Collins - BurtonJarad Thompson - Warrenpoint
Baba Rahman - Schalke
Jake Clarke-Salter - Vitesse
Michael Hector - Sheffield Wednesday
Tomas Kalas - Bristol City
Todd Kane - Hull
Matt Miazga - Nantes
Kurt Zouma - Everton
Kenneth Omeruo - Leganes
Trevoh Chalobah - Ipswich
Dujon Sterling - Coventry
Reece James - Wigan
Jay DaSilva - Bristol City
Ola Aina - Torino
Fikayo Tomori - Derby
Fankaty Dabo - Sparta Rotterdam
Christian Pulisic - Dortmund
Lewis Baker - Leeds
Bekanty Victorien Angban - Metz
Kenedy - Newcastle
Nathan - Atletico Mineiro
Josimar Quintero - Lleida Esportiu
Danilo Pantic - Partizan Belgrade
Mario Pasalic - Atalanta
Ruben Sammut - Falkirk
Charlie Colkett - Shrewsbury
Jacob Maddox - Cheltenham
Kasey Palmer - Blackburn
Kyle Scott - Telstar
Mason Mount - Derby
Tiemoue Bakayoko - AC Milan
Charly Musonda - Vitesse
Kylian Hazard – Brugge
Jhoao Rodriguez - Tenerife
Michy Batshuayi - Valencia
Ike Ugbo - Scunthorpe
Izzy Brown - Leeds
Tammy Abraham - Aston Villa 

(Kilde: Transfermarkt)

 

 


Kim Marki

 

Bookietest2019