RBK-krisa kom tidlig i år

22/06/2020

Ett poeng etter to serierunder har blitt den nye normen i Rosenborg, og da er det helt naturlig at det krisealarmen går på Lerkendal – enten klubben vil innrømme det eller ikke.

- Vi må finne ut hvordan vi skal snu det. Og det har gått to runder, så det er ikke krise. Men vi vil alle at det skal bli bedre, sa sportslig leder i Rosenborg, Mikael Dorsin, til VG tidligere i dag, mandag.

Dorsin er ikke gammel i jobben som sportssjef, men som spiller tilbrakte svensken 12 år i Rosenborg, og vet alt om standarden som forventes og hva som er akseptabelt. Og la det være klart med en gang: Ett poeng og null scoringer er særdeles langt unna godkjent for alle som er assosiert med klubben. Høres dette kjent ut? Da er det sannsynligvis fordi Rosenborg også tok bare ett poeng i de to første rundene i fjor også. Den gang røk trønderne 0-2 for Bodø/Glimt i seriepremieren, og fulgte opp med 1-1 hjemme mot Odd en drøy uke senere. Det er trener Eirik Horneland som har hatt det sportslige ansvaret i fjor og denne sesongen. Foreløpig.

Horneland skal ha plenty med kreditt for å stå rakrygget i møte med pressen. Han tar seg god tid og svarer på alle spørsmålene som kommer, selv om de tidvis er av meget ubehagelig karakter. Han er selvfølgelig smertelig klar over presset som kommer av å være trener for Norges største fotballklubb, og spesielt når resultatene uteblir. Og selv om ikke sjefen hans vil innrømme det, vet også Horneland at det er krise i Rosenborg. Igjen. Etter bare to serierunder. Vel så bekymrende er at hverken Dorsin eller Horneland virker å ha tydelige planer eller ideer om hvordan de skal snu dette, og de har ikke god tid. Torsdag kommer Bodø/Glimt på besøk, og hvis trenden fra serieinnledningen fortsetter, kommer nordlendingene til å spille forvirrede trøndere ut av banen på Lerkendal.

Ah, Bodø/Glimt, ja. Boblende energi. Maskineri. Dominans. Samhandling. 4-3-3. Høres det også kjent ut? Det høres ut veldig ut som Rosenborg i glansdagene, gjør det ikke? Bodø/Glimt er i ferd med å utvikle seg til alt det RBK pleide å være og stå for. Kjetil Knutsen er en 4-3-3-mann og ville trolig passet som hånd i hanske ved roret på Lerkendal. Bare ikke si det for høyt, for dette unge og fremadstormende Glimt-laget fortjener å ha Knutsen som sjef i hvert fall ut sesongen. Nøkkelspillere som Amor Layouni og Håkon Evjen har blitt erstattet av systemet og kollektivet, ikke individer. Da er man godt på vei mot suksess.

For øyeblikket er Rosenborg knappe oddsfavoritter før torsdagens møte med Bodø/Glimt, noe som etter resultater og prestasjoner etter den første uken ikke henger på greip i det hele tatt. Etter to skrekkelige prestasjoner mot Kristiansund og Molde, kunne Rosenborg knapt kommet opp mot en verre motstander enn Knutsens mannskap. Spillere og støtteapparat vet veldig godt hva som kommer om tre poeng uteblir enda en gang. Stormen vil bli blåse opp til orkan, og det kan føre til høye skuldre og nervøsitet før man i det hele tatt har entret matta på Lerkendal torsdag kveld – selv for rutinerte RBK-spillere. Og bare noen dager etter venter Brann i Bergen – et annet lag med vind i seilene etter en oppløftende sesongåpning. Mye tyder på at det vil bli verre før det blir bedre i Rosenborg.


Axel With Gogstad

 

Bookietest2019