Fremtiden er lys

07/02/2020

Unge norske fotballproffer stjeler igjen plass i rampelyset

Det begynner å bli fjerne minner av en gyllen tid, når man tenker tilbake på hvordan norske fotballproffer gjorde seg gjeldende i England. Einar Aas viste vei da han allerede i 1981 ble hentet til Nottingham Forest av legendariske Brian Clough. Mossingen var banebrytende da han kom fra Bayern München, og etter den sympatiske midtstopperen fulgte det norske utelandsproffer på løpende bånd.

Gunnar Halle, Erik Thorstvedt, Henning Berg, Stig Inge Bjørnebye, Lars Bohinen, Alf-Inge Håland, Øyvind Leonhardsen, Ronny Johnsen, Ole Gunnar Solskjær, Claus Lundekvam, Egil Østenstad, Frode Grodås, Steffen Iversen, Tore Andre Flo, Thomas Myhre, Bjørn Tore Kvarme, Vegard Heggem og Eirik Bakke er av de mange norske som gjorde seg gjeldende i engelsk toppdivisjon på 1990-tallet, før John Arne Riise, Morten Gamst Pedersen, John Carew og Brede Hangeland var av dem som fulgte etter i det påfølgende tiåret.

De senere år har interessen for norske spillere i verdens beste liga vært synkende. Per i dag finnes bare en håndfull norske proffer i Premier League, men noe kan være på gang. Joshua King har for lengst etablert seg som en pålitelig målscorer for Bournemouth, og senest for en uke siden ble den norske landslagsangriperen forsøkt hentet til Manchester United. Samme dag som King nær hadde endt opp på Old Trafford, ble Sander Berge presentert som tidenes dyreste spillerkjøp i Sheffield United. The Blades er nummer 5 på Premier League-tabellen, og faktisk på god vei mot spill i Europa. Berge kan bidra til at drømmen oppfylles. 

Ørjan Nyland har stått frem som en pålitelig sisteskanse for Aston Villa, selv om han der har tøff kamp om hanskene mot en ringrev som kan vise til flere hundre kamper for Liverpool. Stødige Alexander Tettey er visekaptein i Norwich, der han har over 200 ligakamper å vise til, mens Stefan Johansen (Fulham), Markus Henriksen (Bristol City) og Martin Samuelsen (Hull) holder hus i The championship, de to førstnevnte sågar med berettiget håp om opprykk til Premier League, Samtidig er altså Ole Gunnar Solskjær manager for det som trolig er verdens mest berømte fotballklubb. Og trenden er klar. Norske profiler gjør seg atter en gang gjeldende i fotballens hjemland.

Viser vei
Berge og King viser vei i England, men også i andre store ligaer gjør norske spillere nå vei i vellinga. Martin Ødegaard fikk førstesider over hele verden da han i 2015 ble hentet til selveste Real Madrid. Etter spill på spanjolenes tredjelag og utlån til Nederland forsvant troen hos mange, men noen av oss har hatt klokkertro på ungguttens fremtidige karriere. På lån i Real Sociedad har da også Ødegaard blomstret og blitt spilleren vi alle håpet han skulle bli. Real Madrids førstelag er ganske sikkert neste stopp for den tekniske begavelsen som senest torsdag scoret mot sin moderklubb, da han bidro til at Real Madrid ble ekspedert fra den spanske cupen.  

Stjerner i sikte
Ødegaard har vært det norske trekkplasteret i noen år allerede, men den unge drammenseren må faktisk føle seg satt i skyggen de senere måneder. Erling Braut Haaland er nemlig fotball-Europas nye store kjæledegge. Haaland skaffet seg overskrifter etter overgangen til Salzburg, og etter intens jakt fra noe nær samtlige storklubber i Europa endte lysluggen opp i Dortmund. Der har han fortsatt ikke sluppet til fra start, men den norske spissen trenger da heller ikke så mange minutter på banen for å score sine nødvendige mål. Etter 137 små Bundesliga-minutter står den Leeds-fødte jærbuen bokført med spinnville syv fulltreffere, mens han også har rukket en cupscoring etter 44 minutter på banen.

Liten tvil om at Dortmund har sikret seg en norsk gullkalv. Selv med bare 14 kamper igjen å spille i Tyskland må toppscorer Robert Lewandowski så smått begynne å se i bakspeilet, hva gjelder toppscorertittelen. i Tysk Bundesliga kan Haaland også se frem til møter med norske landslagskolleger. Håvard Nordtveit (Hoffenheim), Per Ciljan Skjelbred og sisteskanse Rune Almenning Jarstein (begge Hertha Berlin), 

Haaland i Bundesliga, King, Nyland, Tettey og Berge i Premier League, Ødeegard som profil i La Liga og Kristoffer Ajer på vei mot en ny ligatittel i Skottland, men nå gjør man seg gjeldende også i italiensk Serie A. Morthen Thorsby var lagkamerat med Ødegaard i Herenveen, før han nå er fast inventar på midtbanen hos Sampdoria. Forrige uke ble han gjort selskap av Stabæk-talentet Kristoffer Askildsen. Den norske duoen trenes der av Claudio Ranieri, mannen som i 2016 ledet Leicester til oppsiktsvekkende Premier League-tittel i England.

Noen nevnt, og mange glemt. Uansett liten tvil om at norsk fotballs fremtid akkurat nå virker veldig lys.

Et greit bevis for dette finner man når man i dag åpner BBC. På førstesiden, i selskap med Neymar, Salah og Mbappe, finner man blant hovedsakene ikke mindre enn tre nordmenn som gjør seg gjeldende:

 

 

 

 

 


Kim Marki

Bookietest2019