Fagermo med drømmestart

03/02/2020

Jada, det er bare en treningskamp og den tidligere Odd-treneren har kun vært sammen med laget noen timer. En god start er uansett viktig.

På Estádio da Nora i Albufeira i Portugal gjør mannen som har vært symbolsk med Odd i 12 år sin debut på sidelinja i kamp mot Häcken fra Gøteborg. Er godt svensk elitelag under ledelse av tidligere Kongsvinger-trener Andreas Alm. Arrangøren av Gothia Cup har plassert seg høyere i serien i Sverige de siste årene enn det Vålerenga har gjort i Norge. Sesongen i Sverige starter også tidligere enn hos oss, først med cupspill, så kanskje er de litt lenger framme i sesong- forberedelsen. I hvert fall så kjenner Alm laget sitt bedre enn Fagermo, men den nye Vålerenga treneren forsikrer meg om at han kan navnet på alle spillerne.

En drømmejobb
For Dag-Eilev Fagermo er det å overta VIF nærmest en drømmejobb og i sola i Portugal gir han uttrykk for det.
-Vålerenga er en av de største klubbene i Skandinavia og for meg var det riktig med nye utfordringer nå, dette er på en måte en drømmejobb. Det er en klubb med et stort potensiale og jeg gleder med enormt til å komme skikkelig i gang med å bli kjent med alle i og rundt klubben og til at de blir kjent med meg.

Etter signering og pressekonferanse fredag ettermiddag bar det rett til Gardermoen for å rekke flyet til Lisboa, dessverre så ble flyet forsinket og dermed måtte man overnatte i den portugisiske hovedstaden i stedet for å fly videre til Faro. Dit kom man først lørdag formiddag.
-Det er ganske optimalt å kunne dra rett på tur med spillerne og støtteapparat på denne måten, du får ingen bedre måte å bli kjent med hverandre på enn å være sammen hele døgnet. Så kan det hende at det optimalt hadde vært bedre å fått trent noen dager enn å nærmest starte med kamp, men det er en utfordring vi tar på strak arm.

Fantastiske scoringer
Etter kun en dag på Algarvekysten var det altså klart for kamp. BK Häcken ledet 1-0 til pause etter en scoring av Godswil Ekpolo, og Fagermo hadde bestemt før kampen at hele laget skulle byttes etter de første 45. Det laget som ble byttet inn vant altså sin del av kampen 2-0, og det var to drømmescoringer signert Deyver Vega og Magnus Lekven, sistnevnte forsikrer oss om at kvota med langskudd ikke er oppbrukt, men han innrømmer at noen av lagkameratene allerede har påpekt at det drømmetreffet kom litt tidlig på året. Fortsetter Vålerenga å score slike mål så bør det bli trangt om plassen på Intility denne sesongen.

Hva får Vålerenga med Dag-Eilev
Jeg må innrømme at det er veldig rart å se den erfarne treneren stå der i Enga-klær, men det blir nok jeg og alle andre vant til ganske fort. At han står på sidelinja og roper ut sine instrukser under kamp, og svarer med hes stemme i intervjuer etter kamp, er nok også noe vi venner oss til. Jeg tror personlig at trener og lag vil kle hverandre. Den tidligere Odd-treneren er veldig tydelig og han vet hva han vil. Det blir lett å kjenne igjen Enga på banen, for Fagermo vil ikke endre sin fotballfilosofi. Det samme gjelder forholdet til unge spillere.
-Jeg gleder meg til å utvikle klubbens unge spillere til A-lagspillere, vi dekker et stort område og her er det mange å ta av, det er spennende og utfordrende, sier han bestemt, men du verden så gøy.

Han ønsker ikke å si så mye om prestasjonen i søndagens kamp, men han understreker at det aldri er feil å vinne fotballkamper, og når jeg fleiper med at lørdagens skuddtrening tydeligvis funket, så ler ham godt og innrømmer at vakre mål alltid gleder. Kampene kommer tett i The Atlantic Cup og allerede tirsdag kveld kl. 21:00 venter en ny kamp, da på Estádio Algarve, EM arena i 2004. Da er Slavia Praha motstander, deltager i Champions League denne sesongen hvor de tok poeng både fra Inter og Barcelona. Som dere skjønner så går det unna i Dag-Eilevs første dager i klubben.

Gode signaler fra Klanen
Også Vålerengas supportere har gitt uttrykk for at klubben har ansatt rett mann. De har også sett at han elsker å jobbe fram lokale talenter, noe klubben har et sterkt ønske om, han er vant til å få mye ut av lite, Odd har aldri strødd om seg med penger, slik ønsker, og må, VIF også være. Selvfølgelig er ressursene større hos klubben i hovedstaden, men det manes til økonomisk edruelighet. Samtidig har Dag-Eilev det Enga trenger, han er tydelig, han er tøff og han står opp for sine meninger. Klubben får en leder som jeg mener passer perfekt inn i klubben og som kan få spillerne til å heve seg, til å gjøre det han ønsker på banen. Blir dette den perfekte match som flere enn meg tror på så kan fremtiden være blå og Oslos stolthet kan igjen slåss om seriemesterskap og magiske kvelder i Europa, men det er selvfølgelig en stor jobb før man er der. Oslo er den fotballmessige i særklasse dårligste hovedstaden i Norden, men den tiden kan være over. Velkommen til en ny dag, Dag-Eilev Fagermo.

 

Forsidefoto: Kristian Eriksen/The Atlantic Cup 2020
Øvrige bilder: Bildbyrån


Dag Solheim

 

Bookietest2019