Det eneste rette

17/03/2020

Sesongen 2019/2020 skal naturligvis fullføres. EM må vente.

“Some people believe football is a matter of life and death. I am very disappointed with that attitude. I can assure you it is much, much more important than that.” Bill Shankly dro det nok litt langt, og folks liv og helse har naturligvis førsteprioritet i utfordrende tider som dette.

Samtidig: Går det ikke bra, så går det over.

Også denne krisen tar man seg gjennom, og ballen vil garantert rulle igjen. Hvor den ruller først, og når, er i skrivende stund vanskelig å spå. Alle land har sine egne oppskrifter på hvordan komme seg gjennom krisen. Norge og Danmark har valgt å ta sin lærdom fra Kina, der de hardest rammede områdene nå smått om sen vender tilbake til normalen igjen. England, og til dels Sverige, har valgt en annen vei, og fasiten finnes fortsatt ikke.

Fotballfans eller ei, vi venter alle på at livet skal vende tilbake til normalen igjen. Tips har holdt stand som Norges eneste sport- og spillavis siden 1947, og vi har ingen planer om å kaste inn håndkleet på lang tid enda. I en utfordrende tid som dette er vi imidlertid avhengige av støtte fra våre lesere. Vi sitter for tiden, som dere lesere, hjemme i vår egen hule. Vi tvinner imidlertid ikke tommeltotter. På sidelinjen bruker vi tiden til å gjøre en solid oppgradering av dagens produkt. Vi gleder oss veldig til å lansere «Nye Tips» til både gamle og nye lesere så fort fotballen ruller igjen

Avhengig av støtte er så definitivt også fotballklubber, både her hjemme og i resten av verden. I lavere divisjoner i England er det stor uro. Det er langt mellom klubbene som ikke har røde tall i regnskapsbøkene, og inntektene stammer i stor grad fra publikum på kampdager. En avlysning av inneværende sesong vil være dødsdommen for atskillige av dem.

-Vi har spilt cupkamper mot Premier League-lag og har også solgt en spiller til øverste divisjon. Dette har gitt oss helt nødvendig kapital til å tåle en kort pause, og uten dette ville vi vært ille ute. Vi tåler uansett ikke en veldig lang pause i ligaspillet, og en avlysning av sesongen vil være skjebnesvanger, sier Rochdale-formann David Bottomley til engelsk presse.

Når publikum vender tilbake til tribunene er vanskelig å spå, og mest sannsynlig vil det i første omgang være spill for tomme tribuner. En mulig løsning da er at kampene streames på respektive klubbers hjemmeside, mot betaling som hjelper klubbene i The Football League å overleve.

Klubbene i de øverste divisjonene har andre typer budsjetter, men også langt større utgifter. Heller ikke her tåler man så altfor mange måneder uten spill før krisen er et faktum. Det har de siste ukene blitt spekulert i hva som blir følgende av karantenen. Forslagene har vært mange, men å avlyse midt i sesong er nok det minst seriøse. Å flytte EM-sluttspillet var egentlig en no-brainer, og det var ingen overraskelse da det tirsdag formiddag ble bekreftet at EM flyttes til sommeren 2021.

Like lite overraskende vil det bli når det forhåpentligvis snart vil bli bekreftet at inneværende ligasesong gjenopptas når det en dag igjen blir helsemessig forsvarlig å spille fotball. Være seg med eller uten publikum på tribunene.

Kan hende drar det ut i den grad at avspark for sesongen 2020/2021 må utsettes, men dette er uansett en langt mer naturlig måte å takle utfordringen på enn å avlyse midt i sesong. Og nei, dette er ikke som et hopprenn som kan avlyses etter første omgang grunnet sterk vind, og la resultatene fra den omgangen gjelde. Atskillig mer står på spill, for klubber som står på randen av opp- og nedrykk, for klubber som spiller om plass i Europa og for klubber som er avhengig av billettinntektene fra sesongens siste hjemmekamper for å overleve.

Bury FC forsvant ut av fotballkartet i fjor sommer, mens Bolton Wanderers var en hårsbredd fra å slå følge. Foreløpig er The Football League satt på vent til 3.april, og stort lenger enn dette vil mange av klubbene ikke kunne overleve.

Først helse, så fotball, men husk at uansett:

 

 


Kim Marki

Bookietest2019