David Nielsen til Tips: - Vi skal tørre å ha spillere som lager et helvete

03/09/2019

Det «sorte svin» har endelig fremgang for AGF etter en tung sesongstart. Til Tips forteller Nielsen blant annet om hvordan det er å trene AGF, hvordan skape en best mulig prestasjonsgruppe og tiden i Norge.

Resultatene til AGF var i starten elendige. Klubben hadde ikke vunnet en kamp på de første fem kampene, hvorav tre av de var tap. Plutselig følte David Nielsen seg presset og lokalpressen begynte å tvile på om det «sorte svin» var rett mann for klubben. 

I det siste har imidlertid vinden snudd. AGF har når dette skrives tre seire på rad. Fortsatt er veien lang til dit AGF bør være, men ting ser plutselig litt bedre ut og Nielsen har endelig fått pusterom. 

- Når det er en stor klubb som dette så begynner ting å «shake» litt. Men det trives jeg bra med. Når det er litt motgang så vet jeg hva vi skal gjøre. Vi har nå fått noen gode resultater, så nå er vi på riktig vei, forteller Nielsen til Tips. 

 - Folk vil si at det er stort press. Jeg har problemer uten press. Det er en fantastisk klubb å være trener i. AGF kan sammenlignes litt med Brann, men det er mer voldsomt her. Ikke nok at det er store krav i byen, i tillegg er det en stor klubb og resten av landet ønsker å hoppe på den bølgen. Det er en fantastisk dynamikk å jobbe i, fortsetter han. 

- Mer en tradisjonell fotballklubb
Århus er den nest største byen i Danmark og ting burde ligge til rette for å skape en storklubb. Likevel har det vist seg vanskelig. Klubben har ikke vunnet det danske seriemesterskapet siden 1986 og den danske cupen vant man sist i 1995/96-sesongen. 

- De siste fem årene har klubben gått inn i en stor satsing i akademidelen og utviklingen av unge spillere. Det er en femårsstrategi. I de siste årene har vi sett egne gutter komme opp, og vi trenger penger for å spille om gull. Vi er fortsatt en klubb som er drevet på vanlig vis med inntekt og utgifter. Andre klubber får tilskudd fra investorer, men vi er mer en tradisjonell fotballklubb, sier dansken.

Nielsen er opptatt av å ha ulike personligheter i klubben. Dette er riktig måte å bygge klubb på, mener han. 

- Jeg henter spillere som har «attituden». Vi skal ha den attituden inn. Det trenger heller ikke være kroppsspråk, men også spillere som gir litt faen. Det er veldig viktig å ha de rette personlighetene. Ha en midtstopper som står for bot-kassen, så kan man ha en som er optimistisk. Det er viktig å ha en som er bekymret og en som er i den andre retningen, sier Nielsen.

- Det er viktig å ha spillere som også er vanskelige å håndtere. Lager et helvete etc. Vi skal tørre å ha de spillerne. Vi har de type spillerne i laget nå, men jeg vil ikke si navn, fortsetter den tidligere angriperen.

- Danmark er større
AGF-treneren hadde en lang periode i Norge, både som spiller og som trener. Som spiller var han innom Start, Strømsgodset og Brann, mens han som trener trente Løv-Ham, Nest-Sotra og Strømsgodset. 

- Danmark er større på alle mulige måter. Det er større medietrykk, nivået er høyere på banen og man slipper å få så mange kunstgresskamper. Jeg hadde en veldig god tid i Norge, og jeg hadde min «time of my life» i Nest-Sotra. Å få den tiden der var viktig, sier Nielsen.

Når han ser tilbake på tiden i Norge har han tatt med seg noe fra alle stedene han har vært i: Kristiansand, Bergen og Drammen. Hver sin by har sitt eget folk og sin egen atmosfære. 

- Sommeren likte jeg meg best i Kristiansand. Det er den fineste plassen på jorden utenom Skagen. Norge har vært veldig viktig for meg og min familie. Jeg trives veldig godt i Start som er en flott klubb; en smukk by og et fantastisk folkeferd. Så er jeg glad for å ha vært i Brann. Mine barn har fått den selvtilliten som bergensere har, og det hadde de ikke hatt hvis de ikke hadde vært 6-8 år i Bergen, mener Nielsen.

- Drammen er en helt spesiell by. Det er en dynamikk i Drammen som det ikke er så mange andre plasser i Skandinavia. Det er mange innvandrere i Drammen, og det gir en helt spesiell elektrisitet til ungdommene. Dette har Strømsgodset fått inn i klubben. Noe av det beste integrasjonsarbeidet jeg har sett i en by og en fotballklubb. Det har vært med på å utvikle utrolig mange gode fotballspillere, fortsetter han.

- Må være sørlendinger på laget
I Start ble Nielsen tidlig en stor profil. Han ble omtalt som «Kong David» og ble umåtelig populær. I de siste årene har det skjedd mye i klubben, og Nielsen har selv formeninger om situasjonen som Start har vært igjennom.

- Det som ofte skjer og alltid skjer er at vi driver fotballklubber for følelser. Vi er veldig mottagelige hva omgivelsene mener om oss. Du må ha trenere og ledere som er fullstendig upåvirket av omgivelsene. Det er nesten umulig å finne. Først må du evaluere om det er grunnlag for å skape suksess, det kan du gjøre på én måte med å bruke mye penger. Da vil suksessen vare helt til pengene tar slutt. Så kan du se på hvilken landsdel du er fra og hva for et folk det er; hva er det historisk som har fungert for oss. Hvis du tar utgangspunkt i det kan folk bedre akseptere nederlag, mener Nielsen.

- Når jeg tenker på Start så smiler man over alt på grunn av personlighetene og fotballen som har blitt spilt. Slik har det vært siden «Matta» var der. Det må være sørlendinger på laget. Det er for mange fotballklubber som holder igjen på de beste talentene; det er en feil tankegang som holder igjen norsk fotball. Når Start kriger med Vigør og Donn om spillere på 8-10 år, så er det ikke bra. Én ung spiller representerer ca. 30 mann med familie og vennekretser. 30 mann går og prater dårlig om Start. Man må få alle små klubber til å skape en fotballklubb, fortsetter han.

Teambygging
Nielsen sier at han selv er åpen for et comeback i Norge og at man aldri skal si aldri. Siden han startet som assistenttrener i Løv-Ham i 2011 har det ifølge han selv ikke vært de store forandringene på filosofien rundt hva som skjer på fotballbanen. Det er mer det utenfor som kanskje har endret seg litt. 

Å være fotballtrener handler vel så mye om det medmenneskelige; hvordan behandle mennesker og hvordan bygge et bra team. Dette er noe Nielsen har prioritert i AGF.

- Jeg tror min utvikling har vært begrenset. Det er de samme tingene jeg gjør nå som før. Utviklingen har kanskje skjedd på ledelsessiden; sørge for å ha de rette folkene og skape dynamikker. Hvordan får vi en bra hverdag og at alle tar ansvar. Det er 80 prosent ledelse og 20 prosent fotball. Mange trives ikke innenfor dette, sier Nielsen.

Ting begynner å gå riktig vei for AGF, og forhåpentligvis kan klubben komme på en bedre plassering enn fjorårets 9. plass. Det er ikke tvil om at Nielsen har klart å skape en gruppe med ulik personligheter i AGF, så får vi se om dette kan få utslag på fotballbanen. 


 


Christian Aarstad

Bookietest2019