Tips presenterer: UFC 249s beste utøvere – del III

07/05/2020

Del tre av serien der vi teller ned til helgens UFC 249.

Savnet av direktesendt idrett har vært enormt verden over, og tomrommet har malt et nøyaktig bilde som forteller hvor mye om plassen sport har i folk sine liv. Enten det er fotball, ishockey, basketball eller tennis; Alle sportsinteresserte har mistet noe de vanligvis har gledet seg til å se minst én gang i løpet av uken. MMA-fansen har også lidd etter virusutbruddet, og selv om UFCs høye herrer prøvde alle muligheter, måtte også de innse alvoret og avlyse planlagte stevner.

Til helgen er UFC imidlertid tilbake, som den første globale toppidretten (beklager til både færøysk, hviterussisk og sørkoreansk fotball), og det er derfor all mulig grunn til å tro at helgens UFC 249 vil tiltrekke sportsinteresserte seere, som vanligvis lar MMA-utøvernes forsøk på å slå eller sparke hverandre bevisstløse passere i stillhet. Derfor vil vi i ukens artikkelserie presentere 14 utøvere som skal møte hverandre i de syv kampene vi har aller størst forventninger til. UFC-direktørene har ikke spart på kruttet når toppidretten gjør et etterlengtet comeback, og gir oss det beste kortet vi har sett siden UFC 200 i juli 2016. Lørdagens kort avsluttes med et ellevilt oppgjør mellom Tony Ferguson og Justin Gaethje, og i løpet av uken skal vi jobbe oss frem til helgens main event.

Francis Ngannou vs Jairzinho Rozenstruik (Heavyweight)

Her gjelder det å ikke blinke ett eneste sekund, for her kan kampen være over når som helst. Francis Ngannou er en av de mest fryktinngytende bokserne i UFC. Noen gang. Trenger du bevis? Se bare på denne knockouten mot Alistair Overeem, og hvordan han bokstavelig talt letter fra kanvasen i det slaget inntreffer.

Det slaget gjorde Ngannou til en superstjerne over natten. Men, jo med mer berømmelse, jo større er fallet. Han fikk en umiddelbar tittelkamp mot mester Stipe Miocic, men mesteren nøytraliserte Ngannous slagkraft og tok en overlegen dommeravgjørelse i sin favør. I kampen etter, mot Derrick Lewis, virket han helt paralysert av opplevelsen mot mesteren, og tapte en av tungvektdivisjonens mest innholdsløse kamper noensinne på en ny dommeravgjørelse. Så bestemte han seg. Rovdyret våknet igjen. Nå står han med tre strake knockouter, den ene mer brutal enn den andre, på bekostning av henholdsvis Curtis Blaydes, Cain Velasquez og Junior dos Santos. De to sistnevnte er tidligere mestere. Hvor lang tid brukte han på å knocke ut alle tre? To minutter og 22 sekunder. Til sammen. Jairzinho Rozenstruick er herved advart. Francis «The Predator» Ngannou står med 14-3 på sine proffkamper, og har bare tapt via dommeravgjørelser. Franskmannen er imidlertid ventet å få sin fulle hyre natt til søndag.

Francis Ngannou

Jairzinho Rozenstruik er nemlig ubeseiret på sine ti proffkamper, og som Ngannou, ble også han verdensberømt over natten. Også denne gangen var det stakkars Alistair Overeem som måtte unngjelde (Hva i all verden har han gjort i tidligere liv?). Se bare på dette her. NB! Sterke bilder.

Det var forrige gang Jairzinho Rozenstruik entret UFCs berømte oktagon, og som sagt har surinameren aldri kjent smaken av nederlag. Til tross for at han bare har ti proffkamper under beltet, har 32-åringen holdt på siden 2012, men det er først det siste året karrieren hans virkelig har tatt av. Han debuterte i UFC i februar i fjor, og alle hans fire kamper i organisasjonen har endt med knockout-seier. Faktisk har alle seirene hans bortsett fra én endt med en tidlig kveld for motstanderne hans. Og det er ikke akkurat som Rozenstruik ikke er klar over hva Francis Ngannou bringer til bordet heller.
- Jeg vil gjerne møte denne store, skremmende fyren, Francis Ngannou. La oss gi fansen et skikkelig show, sa han etter at han akkurat hadde ommøblert ansiktet til stakkars Overeem. Et skikkelig show kommer dette garantert til å bli, og som denne spaltisten skrev innledningsvis, ikke blink ett sekund.

Jairzinho Rozenstruik

Henry Cejudo vs Dominick Cruz (Tittelkamp i Bantamweight)

Hvis du googler «Best pound for pound fighter in history» er det en god sjanse for at flesteparten av treffene omhandler Demetrious «Mighty Mouse» Johnson. Hans tittelregime i Flyweight-divisjonen varte i seks år og 12 tittelforsvar, noe som er UFC-rekord. Mannen som veltet den mektige musen fra tronen? Henry Cejudo. Amerikaneren er olympisk mester i bryting fra 2008 i Beijing, så du får ikke mange plusspoeng for å gjette deg til hvor Cejudo har sin fordel overfor så å si alle motstandere han møter. Han utmanøvrerte Johnson med brytingen sin på mesterlig vis da han tok tittelen i Flyweight i august 2018. Og i juni i fjor flyttet han opp til Bantamweight der han fikk umiddelbar tittelkamp mot Marlon Moraes, der han vant på teknisk knockout på tampen i tredje runde. Dermed holder Cejudo beltet i begge divisjonene per dags dato, og er kun én av syv i historien som har klart den bragden. Henry Cejudo er kanskje ikke den mest spektakulære fighteren i UFC-historien, men han er lynrask og uhyre eksplosiv i overgangene – en ekstremt vrien nøtt å knekke for enhver motstander.

Henry Cejudo

Selv for Dominick Cruz. Har du aldri sett denne mannen i aksjon, og er glad i utsøkt fotarbeid og taktisk briljans, er det bare å finne frem popkornet. For dessverre er risikoen for at du ikke får se han så mange flere ganger ganske stor. Hvis det hadde vært portrettbilder ved siden av hvert ord i ordlista, ville Dominick Cruz’ ansikt stått ved siden av «skadeplaget». Han var riktignok i aksjon tre ganger i 2016, men det var også forrige gang vi så noe til The Dominator. Forrige gang før det var i 2014, og så må vi gjøre enda et hopp til 2011. Utallige, karrieretruende kneskader. Et armbrudd her. Noen senebetennelser i beina der. Og så en skulderskade. Det er nesten ikke til å tro hva Cruz har vært igjennom, og fremdeles er han bare 34 år. Han har imidlertid vært mye på skjermen, som en av UFCs ekspertkommentatorer, der vi har fått sett hans skyhøye fighting-intelligens i fri utfoldelse. Hans analyser av fightere og utøvere er så sylskarpe og presise at man kan være skråsikker på at han har gjort hjemmeleksa si grundig før helgens møte med Henry Cejudo – så fremt han holder seg skadefri til lørdag. En kan bare krysse fingrene.

Dominick Cruz

I morgen, fredag, er vi tilbake med fjerde og siste del av denne artikkelserien. Der skal vi ta for oss kveldens hovedattraksjon, Lightweight-kampen mellom Tony Ferguson Justin Gaethje. 


Axel With Gogstad

 

Bookietest2019