Straff (e) som fortjent

11/12/2017

Klopp og Mourinho gjør seg selv til latter.

SuperSøndag er historie, og diskusjonene går i etterkant høylytt. Aller høyest roper to managere, mens fans på alle sider følger opp. 

Søndagens Premier League-runde ble imøtesett med enorm oppmerksomhet, og kanskje ikke så rart. Liverpool mot Everton på Anfield og United mot City på Old Trafford; særlig større blir det ikke. Kampene ga så definitivt dramatikken man søkte, men bølgene i etterkant gir en besk smak i munnen. 

Liverpool gikk til byderby mot Everton som skyhøy favoritt. The Toffes hadde ikke slått Liverpool på Anfield siden 1999, og var ikke gitt særlige muligheter heller denne gang. Liverpool-manager Jürgen Klopp virket heller ikke å frykte byens blå, da han valgte å mønstre en ellever på sparebluss. Korrekt vurdering virket å være gjort, da de røde spilte ball i hatt med Big Sams utvalgte i ganske nøyaktig 77 minutter. 

Sesongens kjøp i engelsk fotball, Mo Salah, sendte oppskriftsmessig Liverpool i føringen med en lekkerbisken rett før pause. Alt lå til rette for 2-0 da Sadio Mané, i spann med tre lagkamerater fikk fri bane mot Jordan Pickford i Toffees-buret. Mané klarte på ekstremt egoistisk vis å rote bort muligheten, og allerede da fikk man som Liverpool-tilhenger tanker om at dette var en kamp man, tross tilsynelatende stålkontroll på alle begivenheter, kunne rote bort poeng. Og ganske riktig. 

Vanskelig avgjørelse
Everton fikk muligheten de søkte, da Dominic Calvert-Lewin fikk ball i Liveroools felt. Løpende skrått bort fra Mignolets mål fikk Everton-spilleren føling av to hender fra Liverpool-forsvarer Dejan Lovren i rygg, akkurat nok til at han kunne falle teatralsk og dermed gi dommer Craig Pawson mulighet til å blåse straffespark. Debatten har siden gått høyrøstet. Var det ny blemme fra utskjelte Lovren, eller var det utelukkende skuespill fra Toffees-spilleren? Atskillige repriser, fra alle mulige vinkler, er vist for å kunne ta en avgjørelse for eller imot. Nettopp dette faktum frikjenner Pawson. Om man etter alle repriser fra alle vinkler fortsatt diskuterer, så kan man faktisk ikke bebreide dommeren som må ta avgjørelsen i løpet av et sekund. TV-bildene viser da også at det var fra dommerens synsvinkel at det som mest lignet et klart straffespark. 

Dommeren bør frikjennes, men det bør så absolutt ikke Liverpool-manager Klopp. Tyskeren valgte å starte med et svekket lag, og han viste igjen manglende evner til å gjøre nødvendige forandringer underveis. Banens dominerende spiller, Mo Salah, ble plukket av etter en drøy time, mens en iskald Dominic Solanke fikk 82 minutter på banen. Formspiller Coutinho først ble satt inn etter Evertons utlikning. Å gi det kreative ansvaret til Jordan Henderson og James Milner kan umulig være noe annet enn tjenesteforsømmelse. Klopp har naturligvis rett i at man i en heseblesende juleperiode må spare på konfekten, men da helst ikke i kamper mot Chelsea og Everton, som fasiten viser ble gjort. Verre enn feilvurderingene i laguttak og bytter er likevel oppførselen etter kamp. 

2 x uhørt oppførsel
Det er helt naturlig at Klopp blir oppgitt over et så komplett unødvendig poengtap, men reaksjonen i intervju med pressen etter kamp er ikke mulig å unnskylde. Harde beskyldninger mot dommer ble etterfulgt av nedrakking av journalisten, med beskjed om at intervjuet kunne stoppes – da Klopp ikke var interessert i å prate med noen som tydeligvis ikke kunne NOE om fotball. 

Liverpool herjet med Everton, men kan takke seg selv for at man ikke beholdt samtlige poeng. Også i påfølgende storkamp på Old Trafford var det overkjøring fra ett av lagene. Manchester City holdt lekestue og var eneste lag som virkelig viste tegn på å ville spille fotball. Det var uansett ingen overraskelse at United-boss Jose Mourinho etter kamp valgte å fokusere på helt andre ting. 
–Manchester City har et godt lag, men de er beskyttet av flaks og fotballguder. Hadde vi fått straffesparket vi skulle hatt så hadde de stått 2-2, sa Mourinho før han fulgte opp med å gi beskjed til City-garderoben om at deres feiring av seieren var altfor høylytt. Dette altså etter at United hadde hatt usle 35 % ballinnehav på hjemmebane, laveste måling gjort på Old Trafford siden Opta startet målingene i 2003. 

Spasertur mot ligatittel
Jose Mourinho har brukt milliarder i sitt forsøk på å bygge opp den falmende storheten på Trafford, men så langt uten at United har blitt et lag man gjerne betaler penger for å se. United har en stall og et lag som burde gjøre dem i stand til å gå i strupen på City, spesielt når det er deres eneste mulighet til å skape fortsatt spenning i jakten på Premier League-trofeet. Man slapp unna med poeng-ran på Emirates forrige helg, men verken spillestill eller managerens fremtoning kan være noe United-supporterne ønsker for fremtiden. 

Den udiskutable vinneren av SuperSøndag er Pep Guardiola og Manchester City. Kataleneren har hatt frie hender på overgangsmarkedet, men han har da også skrudd sammen et vidunderlig fotballag. David Silva og hans lagkamerater er en fryd for øyet, og de kan med hevet hode spasere seg frem til utedeling av ligapokal i mai. 

 


Kim Marki

Bookietest2019