Avgjørende landskamper

06/06/2019

Norge har kommet skjevt i gang med sin EM-kvalifisering, og er trolig avhengig av full pott den neste uken for å gis mulighet til EM-billett.

Med kun ett poeng på de første to kampene, har Norge kommet tregt ut av startblokkene i kvalgruppe til neste års Europamesterskap, som er spredd utover kontinentet. Men, det kunne sett så veldig annerledes ut. For mot Spania i åpningskampen var man bare et klønete straffespark unna å få med seg ett poeng på Mestalla, og tre dager ble ett poeng reddet mot Sverige etter å ha kastet bort en tomålsledelse mot söta bror. 

Berge tilbake 
Dermed står atskillig på spill når Romania gjester nasjonalarenaen Ullevaal Stadion fredag kveld. Spania og Sverige har allerede fått et forsprang på tabelltoppen, mens gjestende rumenere står med tre poeng hittil. Norge har derfor ikke mulighet til å avgi poeng i de neste kampene mot Romania og Færøyene for å ha en sjanse til å nå EM neste sommer.

Til de neste to kampene stiller Norge uten sin beste keeper, Rune Almenning Jarstein, som er ute etter en operasjon, men derimot er viktige Sander Berge tilbake. Midtbanespilleren ble sist sett med flagget på brystet i november, men har ristet av seg skadene han har slitt med.
- Det er godt å være tilbake i varmen og tilbake med gutta. Jeg føler meg hjemme her, og nå har vi to viktige landskamper foran oss. Vi avslutta sesongen med seriegull i Belgia, og det gjør at jeg kommer hit med et ekstra stort smil om munnen og mye overskudd, sier 21-åringen fra Asker til fotballforbundets hjemmesider.

Ødegaard-hyllest
Berge måtte stå over møtene med Spania og Sverige, men er altså tilbake for å hjelpe landslaget til nye triumfer. Han er imidlertid ikke den eneste jokeren i Norges tropp. Martin Ødegaard ankommer nemlig landslagssamlingen etter en glitrende sesongavslutning i Nederland og Vitesse. Målene og assistene rant inn i sesonginnspurten, og hyllesten har kommet fra alle kanter – fra supportere og atskillige spalter i pressen, og helt opp til Real Madrids mektige president, Florentino Pérez.
- Martin Ødegaard er i utvikling. Han kom til oss da han var 16, og nå har han nettopp fylt 20. Han har vært blant de to, tre beste spillerne i Nederland, og jeg er sikker på at han om noen få år er blant de store stjernene i Real Madrid, sier Real-presidenten i et intervju med radiokanalen Onda Cero. 

Det lover godt, både for Ødegaard - som om dagen også er i vinden grunnet friske uttalelser - og landslaget. 20-åringen har gang på gang vist store glimt av potensialet sitt når han har fått sjansen med flagget på brystet, og stortalentet er selvfølgelig i Lagerbäcks tropp til kampene mot Romania og Færøyene. Fraværet av Rune Almenning Jarstein betyr imidlertid en nokså urutinert gjeng med keepere. André Hansen, Sten Grytebust og Sondre Rossbach har til sammen kun syv landskamper på samvittigheten, men forhåpentligvis vil ikke den ene av trioen som får muligheten mellom stengene altfor mye å gjøre. Spissen Joshua King har blitt friskmeldt i tide. Fingrene krysses for at Norge om en uke har gått seirende ut av begge oppgjørene.


Axel With Gogstad

Bookietest2019