På denne dag i 2007: Norge taper skandalekamp mot Bosnia

24/03/2020

Kampen ble stanset i en halvtime, det bosniske landslaget var i oppløsning, og Norge misbrukte et hav av sjanser. Dette var kvelden det meste gikk galt.

Det hadde begynt å nærme seg syv år siden sist Norge var med i et mesterskap, og lite visste man at det skal gå minst 14 nye år. I EM-kvalifiseringen til mesterskapet i 2008, var Norge i gruppe med Hellas, Tyrkia, Bosnia, Moldova, Ungarn og Malta. På papiret en overkommelig gruppe å ta seg videre fra. Norge lå og kjempet i toppen gjennom hele kvalifiseringen, men det ville seg ikke denne gangen heller. Mye takket være skandalekampen mot Bosnia på Ullevaal, 24. mars 2007.

Det bosniske landslaget ankom den norske hovedstaden i oppløsning. En rekke av de sentrale spillerne hos Bosnia var i full krig mot sitt eget fotballforbund, og det var lite som tydet på at bortelaget skulle lage trøbbel for Åge Hareides mannskap. Og etter bare 50 sekunder var kaoset i gang. En drøss med bortefans kastet haugevis av bengalske lys på banen og tåkela hele Ullevaal. Det gikk over en halvtime før sikkerhetsvakter og politi fikk med seg de verste bråkmakerne ut av stadion og kampen kunne fortsette.

Så, etter 18 minutter, skjedde det som ikke skulle skje. Zvjezan Misimovic sendte et frispark fra hjørnet av 16-meteren i krysset bak en forfjamset og feilplassert Thomas Myhre i Norge-buret. Norge presset på for en utligning og skapte mange og store målsjanser. Så kontret Bosnia. Jarl Andre Storbæk opphevet offsiden og sendte dermed Zlatan Muslimovic alene igjennom, som gjorde ingen feil. 0-2, til pause. Norge reduserte på straffe bare fem minutter etter pause, og satte et massivt press mot Bosnias mål resten av omgangen, uten å omsette sjansene. Det endte 2-1 til Bosnia, og et drøyt halvår senere endte Norge på tredjeplass i kvalifiseringen, ett fattig poeng bak Tyrkia på andre. I siste kampen tapte nordmennene som kjent den avgjørende kampen mot nettopp Tyrkia 1-2 på Ullevaal, og dermed ble det ikke noe mesterskap for landslaget vårt denne gangen heller.

Nøyaktig 13 år senere sitter vi fremdeles og venter på norsk deltakelse i et EM eller VM. Vi må vente i 15 måneder til. Minst.

Lagoppstillinger:

Norge:

Thomas Myhre
Jarl André Storbæk (Simen Brenne 79')
Brede Hangeland
Erik Hagen
John Arne Riise
Morten Gamst Pedersen
Kristoffer Hæstad
Martin Andresen
Fredrik Strømstad (Christian Grindheim 62')
Frode Johnsen (Steffen Iversen 46')
John Carew 

Bosnia:

Branislav Krunic
Adnan Guso
Branimir Bajic
Dzemal Berberovic (Vedin Music 58')
Mirko Hrgovic
Safet Nadarevic (Ivan Radjeljovic 47')
Zvjezdan Misimovic
Dario Damjanovic
Vedad Ibisevic
Zlatan Muslimovic
Adnan Custovic (Darko Maletic 82')

Kilder: VG, Soccerway


Axel With Gogstad

 

Bookietest2019