På denne dag i 1995: Michael Jordan vender tilbake

18/03/2020

Etter et 17 måneder langt opphold, vendte kongen av basketball tilbake på parketten den 18. mars 1995.

«I’m back.» For 25 år siden var ikke Michael Jordan bevæpnet med noe annet enn en enkel faksmaskin. Sosiale medier eksisterte ikke, internett var i sin spede begynnelse. Men disse seks, sorte bokstavene skrevet ned på hvitt papir i en faks, var likevel mer enn nok til å snu sportsverden fullstendig på hodet. 17 måneder tidligere hadde han holdt en 40 minutter lang pressekonferanse der han erklærte at han ikke lenger hadde «den nødvendige lidenskapen» for å drive med basketball på toppnivå.

Frem til da hadde han allerede vært NBAs poengkonge i syv sesonger. Men, han var ikke bare poengkongen. Han var Kongen av basketball. Fremdeles kanskje den største og beste som noen gang har gjort det, selv om LeBron James sikkert vil ha et par ord i den diskusjonen, men den lar vi ligge til en annen gang.

I den samme pressekonferansen fortalte Jordan at drapet på hans far tre måneder tidligere, var en av hovedgrunnene til at han ville gi seg. Samtidig holdt han døra på gløtt for et fremtidig comeback.

- Hvis jeg bestemmer meg for å komme tilbake om et års tid eller når det måtte være, så er det fullstendig opp til meg. Hvis (Chicago) Bulls vil ha meg tilbake, så kan det være mulig. Hvem vet? Det er et alternativ som alltid vil være åpent, sa den daværende 30-åringen.

Han ga seg på topp, den gangen. Med tre strake NBA-titler, tre strake NBA Finals MVPs, tre MVPs, seks All-Defensive-utmerkelser og syv strake All-NBA-valg var det ingen tvil om at han var den ubestridte Kongen av basketball. His Airness, som han ble kalt. 17 måneder senere var han tilbake, som han skrev i faksen, helt uanfektet av hans relativt mislykkede forsøk som baseballspiller.

- Folk sa at jeg ville ødelegge imaget mitt som basketballspiller ved å spille baseball. Men, det går ikke. Du kan ikke røre hva jeg har gjort i basketball. Det er urørlig. Ingen kan noen gang ta det fra meg, erklærte han til Chicago Tribune.

Chicago Bulls’ melding om at han kongen hadde vendt tilbake, var også forholdsvis nøktern. «I dag har Michael Jordan blitt gjeninnsatt som en Chicago Bull», var trener Phil Jacksons korte og konsise melding. Overfor avisa Chicago Tribune utdypet han imidlertid dette:

- Jeg håpet det skulle skje, men jeg trodde aldri helt på det. Jeg tror ikke jeg vil klare å kunne beskrive følelsen før jeg har sett han tilbake på parketten i den røde Chicago-uniformen. Det vil bli det emosjonelle øyeblikket vi alle har drømt om og lengtet etter, forklarte den daværende Bulls-treneren.

Michael Jordan vant ytterligere tre NBA-titler i tidsperioden mellom 1996 og 1998. Han ble kåret til sluttspillets MVP samtlige tre sesonger. Utmerkelsene, prisene, premiene og rekordene er altfor lange og mange til å nevne her. Alt vi kan si er at Kongen av basketball returnerte til kongedømmet sitt for 25 år siden.

Kilder: Chicago Tribune, theundefeated.com, sportsretriever.com


Axel With Gogstad

 

Bookietest2019