Nils Johan Semb til Tips: - Nations League gir oss ikke bedre mulighet til å komme til EM

05/09/2018

Norge skal denne uka spille mot Kypros og Bulgaria. Sportssjef Semb tror de gode resultatene den siste tiden gir grunn til å være nøktern optimistiske.

Det er den første gangen at Nations League blir avviklet. Norge er i gruppe med Bulgaria, Kypros og Slovenia. Først ut er Kypros. 

- Norge bør være bedre enn Kypros. Alle disse lagene er ranket temmelig likt på UEFA-rankingen og FIFA-rankingen; det er derfor vi er i samme pulje. Kypros har hatt stor fremgang spesielt i klubbfotballen hvor de har hatt lag med i Champions League og Europa League. Klubbfotballen er sterkere enn landsfotballen. De vinner ikke så ofte, men tapene er stort sett kun på ett mål – slik har internasjonal fotball blitt. Hjemme skal vi ha tre poeng mot Kypros, mener Semb.

Den som vinner gruppa får en plass i EM-playoffen. Der skal det spilles to semifinaler og en finale. De ulike playoff-gruppene vil bestå av land som vant sin gruppe i sin liga. Det finnes både A-liga, B-liga, C-liga og D-liga. Den som vinner finalen går til EM. 

FIFA vurderer det samme

Slutt blir det med ubetydelige treningskamper. På den andre siden kan det bli vanskeligere å eksperimentere med spillere når det blir så mange kamper av betydning. Det gjenstår å se hvordan dette blir i praksis.

- Det er en helt ny turnering som også har sitt eget sluttspill. Det er en todelt sak egentlig med en egen turnering, samt fire landslag som blir direkte kvalifisert til EM. Nations League er et veldig godt sportslig konsept hvor man er delt inn i divisjoner hvor man kommer sammen med jevnlige lag. Vinner man sin gruppe rykker man opp en divisjon, og i tillegg får man lov til å spille playoff til EM.  Jeg vet at FIFA er inne på tanken om å innføre noe lignende i sin VM-kvalik. Om det blir en realitet eller ikke, det gjenstår å se. Blir dette en suksess så blir dette helt sikkert en realitet, sier A-landslagets sportssjef.

Det har vært flere som har sagt at det blir lettere å komme til EM nå. Semb er uenig i den påstanden og tror fortsatt det blir lettere å kvalifisere seg gjennom den vanlige kvalifiseringen med å bli blant de to beste.

- Jeg har sett at mange medier har sagt at dette gir Norge en bedre mulighet for å nå et sluttspill, men det er jeg svært usikker på. Jeg tror denne veien blir mye tøffere fordi tidligere kunne du gått gjennom en playoff mot et lag på samme nivå over to kamper. Selv om vi tapte mot Ungarn, så er det en nasjon vi normalt skal ha en god sjanse mot, mener Semb.

Satt en stamme

Norge er inne i god form. Landslaget har vunnet de siste fire kampene mot Australia, Albania, Island og Panama. Dette gjør at laget går inn i Nations League med god selvtillit. 

- Lars måtte bruke mye tid på å bli kjent med spillerne og lære å bli kjent med norsk fotball. Etter hvert har han fått en mye mer klar stamme i laget. De troppene han kommer til å ta ut kommer fremover til å bestå av mange av de samme spillerne. Han har satt gruppe ganske tydelig, og det har kommet opp mange unge gutter med potensial som spiller ute i Europa. Det har vært en gradvis positiv utvikling slik at det er grunn til å være nøktern optimistiske. Det er mange unge gutter som kan ta det neste steget, sier Semb.

- Vil Kristoffer Ajer, Sander Berge og de andre unggutta være den fremtidige stammen på A-landslaget?

- Det kan godt være. De har ikke spilt så mange kamper sammen, men spiller på lag som er bra og har etablert seg på laget. Jeg tror de kommer til å prege norsk landslagsfotball de neste 10-15 årene, fortsetter han.

Semb gikk fra å være toppfotballsjef til å bli sportssjef for A-landslaget. Han hadde da vært toppfotballsjef siden 2009. Nå er det andre oppgaver som Semb har med å gjøre.

- Jeg jobber tett med teamet. Mesteparten av tiden blir knyttet opp rundt A-landslaget selv om det er noen sekundære oppgaver også. Jeg jobber veldig tett inn mot Lars når det gjelder forberedelse, gjennomføring og etterarbeid til alt som knytter seg til A-landslaget. Jeg har spesielt et hovedansvar for alt som har med det sportslige og administrative å gjøre, forklarer 59-åringen.


Christian Aarstad

Tags: Norge Kypros

 

Bookietest2019