Med fokus på Panama

06/06/2018

Han mistet jobben som colombiansk landslagstrener i 2011 etter å ha slått en kvinne. Nå skal Hernán Darío Gómez lede mesterskapets suverene underdogs i VM i Russland.

Panama deltar i sitt første VM noensinne, og styres av colombianeren Gómez som har ført både Colombia og Equador til dette mesterskapet. Så hvem er dette laget som 6. juni møter Norge til kamp på Ullevaal? 

Panamas landslagsspillere har blitt stjerner i dette lille landet i Mellom-Amerika. Da Panama-spillerne skulle til New York før Norge-kampen, var lokale popstjerner og hundrevis av fans til stede for å si adjø til sine fotballhelter på Panama City flyplass. Til tross for at det er fotballfeber i hjemlandet, er landet regnet som mildt sagt store «underdogs» til dette mesterskapet.

Trente med Manchester United

Laget består av spillere fra MLS og ligaene i de latinamerikanske landene. Den 29 år gamle spissen Gabriel Torres trente i 2007 to ganger med Manchester United og én gang med Valencia. Det ble imidlertid aldri noen kontrakt ut av oppholdene i de to europeiske storklubbene. Nå holder Torres til i Huachipato i Chile.

Det som kjennetegner laget til Gómez er disiplin og organisering. En av de spillerne som blir viktig i denne sammenheng er kapteinen Román Torres. Den 29 år gamle forsvarsspilleren holder til daglig til i Seattle Sounders og har hele 108 landskamper og 10 mål. Klubber som Blackpool, Swansea City og Nottingham Forest har tidligere hatt Torres på blokken, hvor han i sistnevnte klubb var på prøvespill i 2011/12. 

Torres har imidlertid ikke gitt opp drømmen om å spille i Europa, og håper at VM i Russland kan hjelpe han til å nå målet. Panama er i gruppe med Belgia, Tunisia og England.

Rutinerte karer

- Jeg må forberede meg best mulig for å prestere maksimalt i VM. Engelske Harry Kane er en veldig god spiss i god form, og han vil være både fysisk og mentalt forberedt, sier Torres til BBC.

- Men vi må tenke på oss selv. Vi kan ikke være redde; vi er et lag som er kapabel til å ta imot større lag, men vi må være på vårt aller beste, fortsetter han. 

Torres sier at Rio Ferdinand er et forbilde og berømmer spesielt engelskmannens konsentrasjon på fotballbanen. 

Panama har et av de eldste landslagene i hele VM og levner ikke de store sjansene. Gómez kommer trolig til å spille i en svært defensiv 5-4-1-formasjon og dette vitner om hva som er fokuset til dette laget. 

Tap mot Danmark

Den eneste spilleren som holder til i Europa er keeperen Jaime Penedo som til daglig spiller i Dinamo Bucuresti. Penedo, som også har et spansk pass, kom til Osasuna B i 2006 og har siden det spilt i Municipal, LA Galaxy og Saprissa. Det er ventet at 36-åringen vil være førstevalg som keeper i VM. 

På de seks siste kampene har Panama en statistikk på 1-2-3. Den eneste seieren kom mot Trinidad og Tobago, mens VM-landet Danmark slo landet 1-0. Norge er et landslag i fremgang og blir ingen enkel motstander for mellom-amerikanerne. 


Christian Aarstad

Tags: Panama Norge

 

Bookietest 2017/18