Kommentar: Engelsk fotball flyr igjen

07/12/2017

Med fem Premier League-lag blant de 16 siste i Champions League, tyder mye på at et engelsk høytrykk er på vei innover det engelske kontinentet igjen.

Sir Alex Ferguson sa en gang at fotballen går i sykluser, og den gamle mestertreneren har mye rett i det. 90-tallet og begynnelsen av 2000-tallet ble dominert av italienske lag, og engelsk fotball tok over stafettpinnen i årene etter det. De siste årene har tilhørt de spanske giganter, fortrinnsvis Real Madrid, Atlético Madrid og Barcelona. Nå tyder det imidlertid på at tiden er inne for et tronskifte.

Atlético virker ikke lenger like stødige under Diego Simeone, og røk hodestups ut av årets gruppespill. Los Colchoneros var i finalen i 2014 og 2016, men må altså belage seg på Europa League over nyttår. Barcelona virker ikke like lenger uovervinnelige heller, og vant sist Champions League i 2015, uten at det er så veldig lenge siden. Den spanske dominansen har blitt komplett ved Real Madrids to strake triumfer de siste årene, og dermed har Champions League-pokalen vært spansk herredømme de fire siste sesongene.

I den samme perioden har engelsk fotball fått stadig mer kritikk. Mer og mer penger har blitt blåst inn i allerede pengesterke Premier League-klubber, uten at de har hatt europeiske triumfer å vise for det. Det kan snu denne sesongen. Aldri før har Premier League gått inn i Champions Leagues åttendedelsfinaler med fem lag. Chelsea, Tottenham, Manchester United, Manchester City og Liverpool utgjør hver sin unike trussel, og ingen potensielle motstandere ønsker å bli paret opp mot noen av de fem lagene når trekningen finner sted mandag formiddag.

På 30 gruppespillshøster denne kampen, tapte de engelske lagene kun tre. Manchester City sendte store deler av reservelaget sitt til ugjestmilde Shakthar Donetsk, som hadde kvalifikasjon å spille for. Chelsea tapte kun én kamp i gruppe med Atlético Madrid og Roma, mens Tottenham gikk ubeseiret i fire kamper mot Real Madrid og Dortmund. Manchester United spaserte seg gjennom sin gruppe. Og Liverpool? De ble det mestscorende engelske laget i et gruppespill noensinne, og vant 7-0 i to av seks gruppespillskamper.

PSG regnes fortsatt som knepne CL-favoritter denne sesongen, tett etterfulgt av Manchester City, Real Madrid og Barcelona. I hvert fall ifølge bookmakerne. Men United er ledet av José Mourinho, en pragmatisk og taktisk mester, som er verdensmester i å nullstille motstanderes trusler. Antonio Conte har innstilt en vinnermentalitet i Chelsea som få kan matche, og Jürgen Klopp begynner sakte, men sikkert, å trylle frem den fremragende fotballen som vant ham så mange supportere under hans tid i Dortmund. Tottenham har en strålende manager i Mauricio Pochettino, og vet allerede hva som skal til for å slå slag som Real Madrid.

Manchester City har vist seg å være tilnærmet uovervinnelige denne sesongen, og regnes selvsagt som en av de største vinnerkandidatene, men de andre Premier League-konkurrentene bør i beste fall kunne regnes som outsidere. Liverpool blant annet, har fremdeles defensive svakheter, men med Fab Four, Philippe Coutinho, Roberto Firmino, Mo Salah og Sadio Mané i spissen, utgjør de en trussel mot ethvert forsvar i verden. Det gjenstår å se hvilke lag de engelske klubbene blir satt opp mot under trekningen på mandag, og det gjenstår å se hvor mange som blir med når 16 lag skal kuttes til åtte. Og det gjenstår også å se om Premier League-gigantene kan dominere europeiske motstandere i like stor grad når et svært hektisk juleprogram sitter i beina, mens resten av Europa har hatt vinterferie. Men, her og nå, for anglofile fotballsupportere, ser fremtiden lysere ut enn på lenge.

 


Axel With Gogstad

 

Bookietest2019