Et av vårens vakreste eventyr

13/04/2019

Denne helgen går startskuddet for årets playoff i NBA, og Golden State Warriors er enorme favoritter til å bli mestere, for tredje år på rad.

Et av de sikreste tegnene på at våren virkelig er i anmarsj, er startskuddet av playoffet i NBA. Verdens fremste atleter skal gjøre opp om Larry O’Brien-trofeet, som gir vinnende klubb retten til å kalle seg verdens beste basketlag. Det ordinære seriespillet ble avsluttet natt til torsdag, og spillerne har fått noen dager fortjent hvile før alvoret braker løs til helgen.

16 lag har tatt seg til årets playoff, med åtte lag fra den østre divisjonen og åtte fra vest. I øst er det Milwaukee Bucks som har stått for en av sesongens overraskelser. Bucks har den beste rekorden i hele NBA denne sesongen med 60 seirer og 22 tap. Det gir laget hjemmebanefordel gjennom hele playoffet dersom de skulle gå hele veien til finalen. Mannen bak Bucks’ enorme sesong heter Giannis Antetokounmpo. Den 2, 11 meter høye grekeren har hatt en vanvittig sesong, og er storfavoritt til å bli kåret til NBAs mest verdifulle spiller denne sesongen (MVP). Denne sesongen har han snittet 27,7 poeng, 12,5 returer og 5,9 assists, sensasjonelle tall for the Greek Freak.

Med 24-åringen som styrer showet for Bucks er klubben favoritter til å ta seg til sin første NBA-finale siden 1971. Bak Bucks er det ett lag som skiller seg ut i øst, Toronto Raptors. Canadierne gjorde noen oppsiktsvekkende valg før denne sesongen, da de kvittet seg med forrige sesongs Coach of the Year, Dwayne Casey, og sendte samtidig stjernespilleren DeMar DeRozan til San Antonio Spurs, mens Kawhi Leonard kom motsatt vei. Det har vist seg å være en liten genistrek, for Raptors ble nest best i øst, kun to kamper bak Bucks. Klubben har imidlertid hatt for vane å gjøre det godt i grunnspillet de siste sesongene, bare for å feile spektakulært i playoffet. Med Leonard ved roret, håper de på bedre lykke denne gangen.

Bak de igjen er det de gamle storhetene Philadelphia 76ers og Boston Celtics som har gjort det best i øst denne sesongen. Ledet av giganten Joel Embiid (2,13) og Ben Simmons virker 76ers å ha noe veldig spennende på gang og med rekrutteringen av Tobias Harris, har klubben en startfemmer som kan gi hvilket som helst lag i NBA trøbbel når de kommer inn i rytmen. Treneren Brett Brown har vært i klubben siden 2013 og har tidligere jobbet under legendariske Greg Popovich, så 58-åringen vet alt om hva som skal til for å vinne en NBA-tittel. Celtics har vært opp og ned gjennom hele sesongen, ikke minst på grunn av den tvilsomme lederstilen til Kyrie Irving. Den eksentriske pointguarden er imidlertid på sitt desidert beste når alvoret braker løs i playoff, og Irving har med seg et kobbel av spennende lovende spillere, Jayson Tatum, Terry Rozier og Jaylen Brown for å nevne noen.

Årets playoff i NBA er en milepæl. En av tidenes beste spillere, LeBron James, har vært fast innslag i playoffet siden 2006, og 13 strake sesonger i sluttspillet har resultert i tre titler, to med Miami Heat og en med Cleveland Cavaliers. Det er overhodet ingen tvil om at King James hører hjemme i sluttspillet, men skader og trade-rykter kollapset Lakers’ sesong etter nyttår. Om ikke annet får LeBron James litt bedre tid til å spille inn Space Jam 2 denne sommeren.

NBA-trofeets aller største favorittstempel tilhører Golden State Warriors denne sesongen, til tross for at alt ikke har gått like på skinner hele veien for de regjerende mesterne. Warriors har et stjernegalleri andre klubber bare kan drømme om og dette laget som har herjet i NBA de siste fem årene, er trolig det beste i historien. Stephen Curry og Klay Thompson senker treere med største selvfølgelighet. Kevin Durant fortsetter å bevise at han er en av tidenes beste scorere, og vaktbikkja Draymond Green styrer forsvaret med enorm autoritet. Til og med lagets femte All Star, DeMarcus Cousins er i ferd med å finne fotfestet etter et år ute med skade.

Så, hvem kan stoppe Warriors? Vel, på papiret, ingen. James Harden og Houston Rockets kom utrolig nære forrige sesong, da de pushet Curry og kompani hele veien til kamp syv i divisjonsfinalen. Harden har hatt en enorm sesong også denne sesongen og snitter elleville 36,1 poeng per kamp. Rockets har også vist seg å være Warriors’s kryptonitt i grunnspillet denne sesongen og har vunnet tre av fire møter med de regjerende mesterne. Sluttspillet er imidlertid nærmest en helt annen idrett. Denver Nuggets kom på andre plass i vest bak Warriors denne sesongen, anført av center-maestroen Nikola Jokic. Nuggets har imidlertid minimal erfaring med favorittstempel på denne tiden av året, og forventes å falle igjennom i løpet av sluttspillet. I vest er det trolig bare Houston Rockets som kan hamle opp med Steve Kerrs suverene mannskap. Trolig er det heller ingen lag i øst som er sterke nok, med mindre Bucks’ Giannis Antetokounmpo bestemmer seg for å bli den 13. greske guden. La festen begynne.

Slik spilles 1. runde: 

ØST – grunnspillplassering i parentes
Milwaukee Bucks (1) – (8) Detroit Pistons
Toronto Raptors (2) – (7) Orlando Magic
Philadelphia 76ers (3) - (6) Brooklyn Nets
Boston Celtics (4) – (5) Indiana Pacers

VEST – grunnspillplassering i parentes
Golden State Warriors (1) – (8) LA Clippers
Denver Nuggets (2) – (7) San Antonio Spurs
Portland Trail Blazers (3) – (6) Oklahoma City Thunder
Houston Rockets (4) – (5) Utah Jazz

Sluttspillet begynner lørdag kveld, norsk tid


Axel With Gogstad

 

Bookietest2019