England dominerer Europa- og dette er bare begynnelsen

23/05/2019

For første gang i historien er det bare engelske lag i finalene i de europeiske cupene. Det trenger slett ikke bli et engangstilfelle.

KOMMENTAR: De siste ti årene har det til det kjedsommelige blitt påpekt av fotballhipstere og eksperter at Premier League er kraftig undervurdert og totalt underlegne den spanske eliten i La Liga. Det har, riktignok, vært sant, selv om de engelske lagene gang på gang har underprestert i de europeiske cupene, med noen få hederlige unntak. Siden man bikket år 2000 har Champions League blitt vunnet av engelske klubber tre ganger: Liverpool i 2005, Man United i 2008 og Chelsea i 2012. Dette var også, ikke tilfeldig, sist Premier League dominerte i Europa og i dette tidsrommet hadde England minst ett lag i finalen i syv av åtte sesonger.

Spansk dominans
Etter det tok Spania fullstendig over. Etter at Chelsea sist løftet det berømte, storørede trofeet i 2012, har en La Liga-klubb stått igjen som vinner de siste fem sesongene, og Real Madrid har vunnet ikke mindre enn fire av de – på rad. To av disse finalene har sågar vært helspanske med møte mellom Real og Atlético Madrid i 2014 og 2016, og det er også verdt å nevne at et spansk lag har løftet Europa League i fem av de siste syv sesongene. Nå tyder mye på at trenden er i ferd med å snu.

Aldrende seiersmaskiner
Cristiano Ronaldo er ikke lenger den alt-erobrende seiersmaskinen han en gang var, og selv ikke han og Juventus klarte å stå imot et sprudlende og glitrende Ajax-lag. Lionel Messi kan heller ikke lenger gjøre alt på egenhånd, dog veldig mye, men har ikke lenger et komplett støtteapparat bak seg på mektige Camp Nou. Denne sommeren vil trenergeniet Diego Simeone se sine mest betrodde stjerner flykte ut utgangsdøren på Wanda Metropolitano, årets finalearena i Champions League, og står overfor en lang og smertefull gjenoppbygging.

Pep-faktoren
Bundesliga har ikke hatt et lag i Champions League-finalen siden det heltyske møtet mellom Bayern München og Borussia Dortmund i 2013, og Juventus har stått for to oppmøter fra Serie A siden Milan slo Liverpool i finalen i 2007. Denne sesongen ble Bayern utklasset av Englands nest beste lag, og det finnes flere grunner til å tro at den engelske dominansen vil fortsette i årene som kommer. Tottenham er i sin første finale noen sinne etter å ha stått overfor en haug av utfordringer denne sesongen, og vil bare bli sterkere de neste årene. Årets andre finalist, Liverpool, er ennå ikke den komplette pakken Jürgen Klopp ønsker å levere, dog tyskeren er i ferd med å komme veldig nær. Så har du Manchester City, som har maltraktert all motstand i Premier League de to siste årene, men som fortsatt ikke har kommet til en semifinale i Champions League under Pep Guardiola. Straks han knekker Champions League-koden med sitt City, så er det bare for resten av verden å stålsette seg. Og i de to siste sesongene er det nettopp Premier League-klubber som har sendt de lyseblå hodestups ut av Europa.

Enorme summer
Så har du Arsenal og Chelsea, som mot all fornuft, skal gjøre opp om Europa League-trofeet i Baku. Unai Emery og Maurizio Sarri er begge i sin spede begynnelse med sine prosjekter i den engelske hovedstaden, og det er all grunn til å både tro og forvente at de vil bli bedre neste sesong, transferembargo eller ikke. De seks beste Premier League-klubbene har allerede tjent seg søkkrike, også i europeisk målestokk, de siste årene, og den økonomiske distansen til de øvrige europeiske topplagene vil bare øke. Ny TV-avtale ble underskrevet forrige sommer, og rettighetene for å vise Premier League har nådd svimlende summer (godt over fire milliarder engelske pund).

England tar over
Mye av sjarmen med de europeiske cupene dreier seg om å se to lag fra forskjellige nasjoner kjempe om de gjeveste trofeene etter en sesong med endeløs blodslit og høydramatiske kvart- og semifinaler, slik vi fikk se denne sesongen. Men, siden 2000 og frem til finalen neste lørdag har syv finaler blitt spilt eller skal spilles mellom to klubber fra samme liga, og to av disse oppgjørene har vært mellom rivaliserende Premier League-klubber. Forvent at det antallet vil øke i sesongene som kommer. Brexit? Ikke i fotball.


Axel With Gogstad

 

Bookietest2019