Eliteseriens 1. runde: Fem ting vi lærte

02/04/2019

Den norske seriefotballen er endelig i gang, og her er fem ting vi lærte i løpet av en fartsfylt premierehelg.

1. Horneland er under press
Tap i serieåpningen bør selvsagt ikke bety krise; Rosenborg tapte også forrige sesongs åpningskamp, og endte opp seriemester. Men, årets premiere mot Bodø/Glimt var illevarslende. Trønderne var nest best i det meste på Aspmyra, og Glimts seiersmargin med to mål var på ingen måte for stor. Erik Horneland har ankommet Trondheim for å bringe sårt etterlengtet kontinuitet, men virker allerede å være under press på Lerkendal. Trenerjobben i Rosenborg bringer et ansvar og press som ikke er i nærheten av det rogalendingen har vært utsatt for tidligere, og går en tøff uke i møte. Neste uke kommer Odd på besøk, og da er kun seier godt nok.

2. Vilhjálmsson er det Vålerenga trenger – og det RBK savner
Kåre Ingebrigtsen uttalte denne helgen at Matthías Vilhjálmsson kan bli sesongens kjøp i Eliteserien. Litt rart da, at den tidligere RBK-sjefen ikke brukte islendingen mer under sin regjeringstid på Lerkendal. Mot Mjøndalen scoret spissen begge målene i 2-0-seieren på Intility Arena, og virker å endelig ha lagt skadeplagene bak seg. Vilhjálmsson kommer garantert til å få en nøkkelrolle i hovedstaden av Ronny Deila, et ansvar spissen kommer til å blomstre i. Det gjenstår å se om dobbelen i premieren var et blaff, men islendingen kan havne høyt på toppscorerlisten denne sesongen.

3. Viking trengte en sesong i OBOS
Det er et under hva en sesong utenfor Eliteseriens søkelys og samling i bunn kan gjøre med en klubb. Rogalendingene lå nede for telling etter nedrykket i 2017, men i comebacket mot Kristiansund var det et sprudlende Stavanger-lag som møtte opp på Viking stadion. Og viktigst av alt, Bjarne Berntsens menn fremstod med selvtillit og autoritet, og sørget for en sterk 2-0-seier mot Kristiansund. Zlatko Tripic og Ylldren Ibrahimaj storspilte for den nyopprykkede klubben, og Viking bør ha nok kvalitet i startelleveren til å kunne overleve i Eliteserien denne sesongen. Det vil i så fall være et stort steg i riktig retning.

4. Det lekker i Brann
Forrige sesong tok det Brann ti serierunder å slippe inn tre mål. I år tok det bare 68 minutter. Vel så illevarslende som å slippe inn tre mål i premieren mot Odd, er at bergenserne virker å være i den samme negative spiralen som tampen av fjorårssesongen. Rødtrøyene holdt nullen i bare én av sine siste ni seriekamper denne sesongen, og den enorme defensive soliditeten fra de siste sesongene virker å være sporløst forsvunnet. En fattig trøst, er at klubbens stopperkjempe, Vito Wormgoor, fortsetter å overbevise i motsatt ende av banen. To nye mål mot Odd lover i alle fall godt for alle Fantasy-managere der ute.

5. Det finnes et liv etter Solskjær
Ole Gunnar Solskjær har, forståelig nok, tatt med seg mye av mediefokuset og oppmerksomheten til Manchester, men kvaliteten i rosenes by er fortsatt betraktelig. Erling Moe er ingen novise i dette gamet, og i premieren mot Sarpsborg fikk moldenserne med seg et sterkt poeng, takket være en meget sen utlikning av en av Solskjærs tidligere yndlinger, Magnus Wolff Eikrem. I en premiere der ingen av de antatte heteste gullkandidatene, Rosenborg, Brann og Molde, maktet å vinne, er det Erling Moe som har aller best grunn til å være fornøyd etter første serierunde. Nå venter to strake hjemmekamper for Molde, og med det en gyllen mulighet til å skaffe seg tidlig momentum i gullracet.


Axel With Gogstad

 

Bookietest2019