Derfor fikk Horneland sparken

26/06/2020

45-åringens stilling i Rosenborg ble etter hvert uholdbar.

Det var nære på for Horneland i fjor også. Ett poeng etter tre seriekamper var nøyaktig samme poengfangsten forrige sesong som i år, og i etterpåklokskapens lys, burde kanskje arbeidsforholdet mellom Horneland og Rosenborg blitt kuttet lenge før torsdag kveld. I 2019 kom sesongens første seier i den sjette serierunden, og den andre triumfen kom ikke før runde ni. En seiersrekke sørget for at klubben vant syv av sine neste ti, og stormen rundt Horneland roet seg. Det ble etter hvert ganske tydelig at han ville få fortsette i jobben ut 2019. Minst.

Rosenborg tapte faktisk bare to av de siste 22 seriekampene i fjor, men faresignalene var der hele tiden. Det var noe uforløst over det hele. Det lignet ikke på Rosenborg i det hele tatt. Kraftige oppgjør ble tatt, både offentlig og bak kulissene. Sportslige ledere ble avskjediget og nye, sultne ledere kom inn i klubben. Midt oppe i iveren etter å svinge øksa på Lerkendal, overså de kanskje den viktigste personen av dem alle. Man overså at Rosenborg aldri var i nærheten av å spille Rosenborg-fotball, også når de vant. Henter du en 4-4-2-mann til et en 4-3-3-religiøs fotballinstitusjon kan du ikke regne med at alt går slik du ønsker.

I vinter trodde de fleste på Brakka at fiaskosesongen 2019 hadde blitt analysert grundig nok i sømmene. Alle årsakene til fiaskoen ble tilsynelatende funnet og rettet opp. Så sent som i april skrev Horneland under på en ny kontrakt, og bare noen dager før seriestart boblet Pål André Helland over av optimisme overfor oss i Tipsbladet.

- Jeg legger gjerne hodet på blokka og sier vi er favoritter til gullet. Det er flaut når vi ikke vinner, og det er aldri noe artig å stå og se på et annet lag løfte trofeet og feire en god sesong, sa Helland i vår Eliteserie-spesial. Nå mye tyder på at Helland og resten av Rosenborgs spillere pent må registrere at det blir ikke trøndergull i år heller. Åtte poeng bak Bodø/Glimt og Molde etter bare tre runder virker i overkant, selv om det tross alt er Eliteserien vi snakker om her, der det meste kan skje.

Denne sesongen gikk det nesten seks omganger før Rosenborg scoret sitt første mål. Utligningen som ga 1-1 var et selvmål av Fredrik Bjørkan og frem til det hadde RBK knapt skapt en målsjanse i hele 2020. Mot Bodø/Glimt fikk trønderne en reell leksjon i hvordan Rosenborg-fotball skal spilles, av motstanderen. Horneland snakket før kampen om hvor sterke Glimt var på kontringer – da har man tilsynelatende misforstått alt Bodø/Glimt står for under Kjetil Knutsen. Og apropos Knutsen. Det vil være en ren tjenesteforsømmelse av Rosenborg-styret om de ikke nå går all in på å sikre seg Glimt-treneren, selv om han nok vil være svært interessert i å hvor langt han kan ta det glimrende mannskapet sitt på Aspmyra. I mellomtiden må nok Rosenborg nøye seg med en midlertidig løsning,


Axel With Gogstad

 

Bookietest2019