Arne Scheie til Tips: - Det er mange spørsmålstegn rundt denne cupfinalen

30/11/2018

Få har mer kontroll på det historiske rundt en cupfinale enn Scheie. Fotballkommentator-legenden henviser til 1991 hvor Rosenborg hadde et stort favorittstempel, men likevel gikk på tap.

- I 1991 så var Rosenborg langt større favoritter enn det de er i dag, men de tapte. Strømsgodset hadde ved det tidspunktet allerede gått ned én divisjon og det var en stor sensasjon. Det var jevnt den gangen med 3-2 til Strømsgodset, og jevnt blir det helt sikkert også nå på søndag, sier Scheie til Tips.

Full pott til Strømsgodset så langt

Rosenborg og Strømsgodset møter hverandre i cupfinalen førstkommende søndag. Rosenborg er seriemestere, mens Strømsgodset klarte å beholde plassen i Eliteserien i siste liten. 

Veldig mange tippet Strømsgodset på øvre halvdel før sesongen, og blant annet Joachim Jonsson sa til Tips at det ville vært total krise om laget skulle rykke ned. Slik gikk det ikke, og klubben kan nå feire både fornyet kontrakt og en deilig cupfinale som kronen på verket.

- I cupfinalen har de møtt hverandre to ganger tidligere og Strømsgodset har vunnet begge i 1973 og 1991. Cup er cup og det er én kamp, så det er vanskelig å si at Strømsgodset har noen fordel statistisk sett. Det er to lag som har spilt jevnt i serien i år og jeg tror ikke det blir mange mål på Ullevaal. Det blir nok jevnt, mye underholdning og dramatisk. Det er to av de mest populære lagene som møtes, forteller Scheie.

- Rosenborg vil styre

Den tidligere fotballkommentatoren ser Champions League når Tips tar kontakt. Likevel er han gledelig villig til å fortelle om det som skal skje på søndag. 

Scheie mener det er vanskelig å peke ut noen favoritter og tror faktisk det kanskje må avgjøres ved straffespark. HUB er et godt tips, ifølge han selv. 

- Ved siden av Lillestrøm er det de to beste lagene etter 1963 da man fikk seriesystemet sånn noenlunde på tå hev. Det er to fantastiske cuplag og to klubber med stor tilskueroppslutning, sier han.

- Jeg tror nok at Rosenborg kanskje vil ha ballen mest. Det hjelper ikke å styre spillet hvis du ikke har målsjanser. Lag som har ballbesittelse vinner nødvendigvis ikke kampene, fortsetter Scheie.

- Den viktigste enkeltkampen

Trønderne er naturligvis favoritter og vant cupen sist i 2016 og 2015. Til sammen har Rosenborg 11 cupmesterskap å vise til. Strømsgodset tok sitt siste gull i 2010 og har totalt fem gull; det siste kom i 2010. 

- Strømsgodset har mistet Marcus Pedersen, men fått inn «Mos» som har vært veldig god. Så har de en relativt ny trener med BP. Rosenborg er Rosenborg, men de har kampen på torsdag mot Celtic og hvordan den spiller inn vet jeg ikke. Det er mange spørsmålstegn rundt denne cupfinalen, mener Scheie.

Slik som i mange andre land har cupen slitt litt med å fange den store interessen utenom finalen. Likevel er cupen i Norge fremdeles en prestisjefull cup. Den trekker enormt med tilskuere i finalen og fanger en hel by når først laget deres har kommet seg dit.

- Jeg mener at cupfinalen i Norge er en av de viktigste idrettsbegivenhetene i Norge. Det er uten tvil den viktigste enkeltkampen. De som vinner serien viser en større styrke, men som enkeltkamp er den i særklasse, avslutter Scheie.


Christian Aarstad

 

Bookietest2019