Ventetiden er over

01/06/2019

Dagen har kommet. I kveld deles Champions League-trofeet ut, til enten Tottenham eller Liverpool.

Jurgen Klopp og Mauricoo Pochettino hylles av både egne og andre lags supportere, men fortsatt venter de to på et første trofé med sine engelske klubber. Lørdag er ventetiden over – for en av dem. 

I dag, lørdag 1.juni er opp mot 100.000 forventningsfulle engelskmenn på plass for å følge den første helengelske Champions League-finalen siden 2008. Kun 33 000 av dem har imidlertid billett. Resten kjemper en desperat kamp mot klokka, men ender trolig opp med å se kveldens gigantoppgjør på en fortaus-café i den spanske hovedstaden. Der vil spanske kelnere få sin fulle hyre med å servere cerveza i et tempo som tilfredsstiller engelske struper.

Tørste er også lagene som entrer Wanda Metropolitano i kveld. Tottenham er fremme i sin aller første Champions League-finale, og jakter sitt første trofé siden ligacupen ble hanket inn i 2008. Liverpool har tapt tre finaler på rad, og har nylig tapt ligatittelen med ett poengs margin til Manchester City. Manager Klopp har dessuten tapt seks finaler på rad, og mistenkes nå å være rammet av en forbannelse. Både Klopp og Pochettino jakter sin første tittel med sin respektive engelske klubb, og for en av dem vil forbannelsen brytes i kveld. 

Lang vei frem
Halvveis ut i Champions Leagues gruppespill ville det gitt høye odds på at det var Tottenham og Liverpool som skulle gjøre seg klare til Champions League-finale denne helgen. Begge var en hårsbredd fra å forsvinne ut allerede før utslagsrundene ble blåst i gang, og for første gang siden 2010 spilles finalen mellom to lag som ikke lyktes å vinne gruppespillet. Dette er også for første gang på 2000-tallet at ingen av finalistene er vinnere i hjemlig liga.  I semifinalene måtte de begge levere mirakuløse opphentinger for å avansere. Liverpool ble rett og slett avskrevet etter 0-3 i første kamp mot Barcelona, og tv-seere over hele verden måtte gni seg i øynene etter hvert som scoringene smalt inn bak katalanernes sisteskanse på Anfield. 

Tottenham tok også de stående telling etter første semifinalemøte med et sprudlende Ajax i London. De unge nederlenderne startet hjemmekampen med 1-0-ledelse, og når hjemmelaget etter drøye halvtimen spilt i Amsterdam hadde utøkt ledelsen til 3-0 sammenlagt var det bare å komme til enighet om hvem som skulle slukke lyset i Spurs-garderoben etter kamp, men nei da. En sjokkerende innspurt ga tre Tottenham-scoringer – alle av Lucas Moura – på den siste drøye halvtimen, og vips så var Spurs fremme i sin aller første Champions League-finale.  

Penger er ikke alt
For første gang på elleve år møtes dermed to engelske lag i Champions League-finalen, og før første gang på åtte år spilles det finale uten Real Madrid, Barcelona eller Juventus. En solid engelsk triumf, og da spesielt når også Europa League-finalen spilles mellom to engelske. At engelske lag slår tilbake i denne grad vil nok av mange skyldes på overlegen økonomi, men vi minner om at Manchester City er hjemmesitter. Det samme er europeisk fotballs tre øvrige økonomisk stormakter; Real Madrid, Paris Saint-Germain og Manchester United.

Tottenhams siste spillerkjøp stammer fra januar 2018 (Moura), og i de to siste overgangsvinduene har altså ikke Spurs rørt seg overhodet. Liverpool har selvfølgelig brukt store penger før denne sesongen, men i netto pengebruk er merseysiderne for smågutter å regne - sammenlignet med de nevnte tungvekterne. 

Tid for tittel
Viktigere enn penger er tålmodighet, noe som har blitt både Klopp og Pochettino til del i respektive klubber. Selv konkurrerende klubbers fans applauderer jobben de to gjør, men hyllesten følges uten unntak opp av «men de har ikke vunnet en dritt». Og de har naturligvis rett. Det de to har gjort er å posisjonere Liverpool og Tottenham for årtier med suksess. Begge er etablerte i topp 4, og Tottenham da som nevnt på sparebluss.

Jürgen Klopp har på sin side ført Liverpool ut av mørket og inn på god vei mot en ny gullalder. Tyskeren har vært så uheldig å støte på tidenes rikeste og beste Premier League-klubb, og at man ikke vinner Premier League med 97 innspilte poeng (tidenes tredje høyeste poengsum) forteller alt om hva han er oppe mot. Klopp har skaffet til veie et lag som noe nær hele fotball-Europa misunner ham, men uten titler vil det alltid være et krav om mer. Klopp har tapt alle sine siste seks finaler, da i tillegg til det tapte kappløpet om årets Premier League-tittel. Nytt nederlag lørdag vil så utvilsomt svi ekstra hardt, og kritikerne vil ganske sikkert banke hardt på døra. Forbannelsen må brytes, og helst denne helgen. For Pochettino er det langt lavere skuldrer. Det er Liverpool, fremme i sin andre strake finale og solid oddsfavoritt, som må bære forventningsbyrden. 

Innbyrdes overtak
Liverpool er oddsfavoritt før lørdagens finale og at Liverpool gis størst tillit er ikke overraskende. Ikke bare har de røde langt større rutine fra store europeiske finaler, Liverpool er også overlegne hva gjelder innbyrdes møter med Spurs senere år. Av de siste 14 har Tottenham bare vunnet 1, og 4-1-seieren fra 2017 kan man i stor grad skylde på Liverpool-stopper Dejan Lovren. De siste ni kampene lagene mellom er det Pochettino og Klopp som har styrt lagene fra sidelinjen, og tyskeren har dermed statistikken på sin side. Samtidig har altså Klopp en langt større byrde. 

Den forsinkede finalen, sammenlignet med tidligere Champions League-finaler, er uansett til Tottenhams fordel. 

Luksusproblem
Mens Liverpool avsluttet ligasesongen med ni strake seirer og formidabel form, avsluttet Tottenham sesongen med bare én seier fra siste fem kamper. Pausen kom beleilig, og ga også ypperlig mulighet til å få lagets skadeforfulgte toppscorer på bena etter ankeproblemene. Pochettinos eneste problem før laguttaket er hvem som skal måtte vike for Harry Kane, VMs toppscorer. 

Også i Liverpool-leiren er det kø av friske og raske spillere som ønsker seg startplass, og noen vil måtte bli skuffet. Divock Origi og Gini Wijnaldum tok ansvar da det ble holdt lekestue mot Barcelona på Anfield, men begge står i fare for å ryke ut i finalen. Roberto Firmino meldes å trolig rekke lørdagens finale, mens Mo Salah neppe tør vrakes – selv om Origi nok har vært den beste av de to i sesonginnspurten. Dette taler imidlertid igjen til Liverpools fordel. Av jokere på benken finnes det langt større utvalg hos Liverpool enn hva tilfellet er hos Tottenham. 

Nykommer
Liverpool har vunnet fem titler i den gjeveste europacupen, likt med Barcelona. Kun Real Madrid og Juventus kan vise til flere pokaler. Tottenham er på sin side fremme i sin aller første finale, og de er med dette åttende engelske klubb i den gjeveste europeiske finalen. Ingen nasjon kan vise til flere representanter. Tottenham er også den 40. klubben totalt som når finale, og første nykommer siden Chelsea i 2008. Seier lørdag vil gjøre Spurs til turneringens 23. vinner totalt. 

Maurico Pochettino startet sin managerkarriere i 2009, men verken i Espanyol, Southampton eller Tottenham har 47-åringen lyktes å heve en pokal. Bare én gang tidligere har han nådd finale, men det endte med 0-2-tap mot Chelseas i ligacupfinalen i 2015. 
-Jeg har hørt det hele veien, allerede fra ansettelsen i Tottenham, at det bare var snakk om å vinne et trofé, ligacup eller hva det måtte være. De tar feil. Tottenham skal kjempe om de største trofeene, og det er nettopp hva vi gjør nå. Både i Premier League og Champions League akter vi å være seriøse utfordrere, og dit har vi kommet nå, sier Pochettino til engelsk presse. 

Tottenham er fremme i sin første europeiske finale siden UEFA-cupfinalen i 1984. De har også vunnet cupvinnercupen, og med seier i kveld blir de tredje engelske klubb som kan vise til pokal fra alle de de tre store cupene arrangert av UEFA. 

Liverpool spiller på sin side sin niende finale i det som nå heter Champions League. Fem er vunnet, mens de to siste begge er tapt. Sadio Mane var eneste målscorer for Liverpool i fjorårets finale, og finner senegaleseren veien til nettmaskene i kveld så vil han være en av få med scoring i strake finaler. Bragden er ikke utført siden 1975/1976, da Bayern Münchens Franz Roth lyktes med nettopp dette. 

(Alle foto: Bildbyrån/Liverpool Echo)


Kim Marki

Bookietest2019