Tips kårer: Premier Leagues beste nederlendere

25/02/2019

I en ny artikkelserie skal Tips kåre de beste spillerne fra de fremste fotballnasjonene, samt de skandinaviske landene. Først ut er Nederland.

Hele 129 nederlendere har spilt Premier League-fotball siden oppstarten i 1992, og noen av dem er også blant de mest begavede spillerne som noen gang har entret en gressbane på engelsk jord. Kvaliteter, viktigheten for lag/lagene de spilte for, samt i hvilken grad de har satt farge på ligaen er tre av de fremste kriteriene for å komme med på denne listen. Det er selvsagt viktig å understreke at denne kåringen er høyst subjektiv, og vi setter stor pris på tilbakemeldinger på enigheter og uenigheter.

1. Dennis Bergkamp – Arsenal (1995-2006)
Ingen over, ingen ved siden. Dennis Bergkamp er den beste nederlenderen som noen gang har spilt i Premier League. Den fantastiske ballkunstneren var en viktig del av Arséne Wenger-æraen, som revolusjonerte engelsk fotball. Med en ro, spilleforståelse og teknikk, som knapt har vært sett maken til, tok Dennis Bergkamp pusten fra egne, så vel som motstanders supportere. Gjennom en 11 år lang karriere i Arsenal, fikk den flyvende hollender 315 Premier League-kamper, noterte seg for 87 mål og 94 målgivende, og gikk seirende av banen ved 186 anledninger. Han var også med på å vinne Premier League tre ganger for the Gunners og ble kåret til månedens spiller fire ganger.

2. Edwin van der Sar – Fulham, Manchester United (2001-2011)
Det ble ansett som et stort kupp da Fulham signerte keeperen for rundt syv millioner pund fra Juventus, der Edwin van der Sar åpenbart ikke trivdes på benken. Veteranen gjorde sakene sine meget godt på Craven Cottage, men det var først da han kom til Man Utd i 2005 det virkelig ble klart at han var en av verdens ypperste målvakter. En ramme på nesten to meter sørget for at van der Sar stod som en levende vegg for de røde djevlene, der han var med på å vinne fire Premier League-titler. I alt fikk Edwin van der Sar 313 kamper i den engelske toppdivisjonen og holdt buret rent 132 ganger. Han fikk sågar utdelt gullhansken i 2008/09-sesongen. Jobber i Ajax i dag.

3. Robin van Persie – Arsenal, Manchester United (2004-2015)
Det skulle gå noen sesonger før Robin van Persie virkelig skulle lyse opp Premier League. Han scoret kun fem mål i hver av sine to første sesonger, og gikk dessuten mye skadet i større deler av karrieren i Arsenal. Først i 2010/11-sesongen fikk man virkelig se hva som bodde i ham, da han hamret inn 18 mål på 25 kamper i ligaen. I sin åttende og siste sesong i Arsenal stoppet han på 30 fulltreffere i ligaen, og det var mer enn nok til å overbevise Man Utd til å bla opp 24 millioner pund for nederlenderens tjenester. På Old Trafford var han med på å sikre ligagullet i Sir Alex Fergusons siste sesong som manager, og endte opp som toppscorer i Premier League med 26 scoringer. Han fikk ytterligere to sesonger på Old Trafford. Han spilte i alt 280 kamper i Premier League, scoret 144 mål og noterte seg for 53 assists. En av de største, og holder det gående den dag i dag for Feyenoord.

4. Ruud van Nistelrooy – Manchester United (2001-2006)
En av Premier Leagues beste spillere gjennom tidene inn 16-meteren, enkelt og greit. Ruud van Nistelrooy scoret 20 ligamål eller flere i tre av hans fem sesonger for Manchester United, og totalt noterte han seg for 95 ligamål på 137 starter pluss 13 innhopp i Premier League-sammenheng. Nederlenderen var en konstant trussel i motstandernes 16-meter, og han scoret aldri mer enn ett mål utenfor boksen på balløya. Som regel utrolig treffsikker når han først øynet en målsjanse, og ble raskt en yndling på Old Trafford, og et mareritt for motstanderfansen. Har i dag ansvaret for PSV U19.

5. Jimmy Floyd Hasselbaink – Leeds, Chelsea, Middlesbrough, Charlton (1997-1999 og 2000-2007)
Det er lett å la seg lure av mangelen på trofeer, men den kraftfulle Jimmy Floyd Hasselbaink er der opp blant Premier League-historiens giftigste målscorere. Hasselbaink spilte for en rekke klubber i løpet av sin tid i England, og ble toppscorer i Premier League to ganger, og var blant ligaens fem mestscorende i tre sesonger. Til sammen scoret nederlenderen 127 ligamål på i alt 288 Premier League-kamper for Leeds, Chelsea, Middlesbrough og Charlton. Som spiller vant han aldri mer enn ett eneste Charity Shield-trofé i 2000, og senest var han å se som manager for Northampton Town.


Axel With Gogstad

 

Bookietest 2017/18