Tips kårer: Premier Leagues beste franskmenn

26/02/2019

Vi fortsetter vår uhøytidelige kåring, og i dag er det Premier League-historiens beste franskmenn som står for tur.

Denne gangen har turen kommet til å kåre de beste franskmennene som har spilt i Premier League. Hele 204 spillere fra Frankrike har satt sine fotballsko på diverse Premier League-arenaer, og det å plukke ut kun fem er mildt sagt vrient. Kvaliteter, viktigheten for lag/lagene de spilte for, samt i hvilken grad de har satt farge på ligaen er de største kriteriene for å komme med på denne listen. Her forventer vi store uenigheter, og vi vil gjerne høre fra deg hvilke spillere du vil ha med.

1. Thierry Henry – Arsenal (1999-2007 og 2011-2012)
Premier Leagues beste spiss gjennom tidene? En purung Thierry Henry ankom Highbury fra et mislykket opphold i Juventus. Den opprinnelige venstreangriperen ble raskt omskolert som ren spiss av Arsène Wenger. Det skulle vise seg å være en genistrek, for i løpet av hans 258 kamper i Premier League, noterte den lynhurtige spissen seg for 175 fulltreffere og 74 målgivende pasninger. Han ble beryktet for sine iskalde avslutninger der han trillet ballen rolig i lengste hjørnet bak en fortvilet keeper. Han fikk også med seg to Premier League-titler og ble ligaens toppscorer hele to ganger, og ble kåret til sesongens spiller i to av disse sesongene. En strålende Arsenal-karriere resulterte i en velfortjent statue utenfor Emirates. Fikk nylig sparken som manager for Monaco.

2. Patrick Vieira – Arsenal, Manchester City (1996-2005 og 2009-2011)
Som sin landsmann Henry, regnes også Patrick Vieira som en av Premier League-historiens beste I sin posisjon. Mang en motstander nærmest ga opp på forhånd ved det blotte syn av den høyreiste midtbanegeneralen i spillertunellen, med et hederlig unntak av Roy Keane. Patrick Vieira var med på å starte Arsenal-revolusjonen under Arsène Wenger og var instrumental i klubbens første Premier League-pokal i 1998. Det ble ytterligere to Premier League-trofeer, blant annet den uforglemmelige Invincibles-sesongen i 2003/04. Han noterte seg for respektable 31 mål og 34 assists i løpet av hans 307 ligakamper for Arsenal og Manchester City, men først og fremst var han kjent for å være en kompromissløs hardhaus: 76 gule og åtte røde kort forteller det meste. Er i dag manager for Nice.

3. Eric Cantona – Leeds United, Manchester United (1992-1997)
“King Eric” sørget nærmest alene for at det ble populært å spille med oppbrettet krage på løkka på 90-tallet. Eric Cantona gjorde stort sett som han ville på fotballbanen, noe som gikk utover både motspillere og en Crystal Palace-supporter. Når han konsentrerte seg om fotballen, var franskmannen en sann mester. Spektakulære må, vidunderlig fransk arroganse og sekvenser som var helt hinsides ble dagligdags for angriperen, som i løpet av karrieren sopet med seg hele fire Premier League-trofeer, ett for Leeds United og tre for Man United. Eric Cantona spilte «bare» 156 kamper i Premier League, men sørget for 70 mål og 56 målgivende. La opp som spiller bare 31 år gammel, og i dag lever han drømmen som skuespiller.

4. Robert Pirès – Arsenal, Aston Villa (2000-2006 og 2010-2011)
Nok en fremtredende Arsenal-spiller får plass på denne listen. Robert Pirès er en av mange franskmenn som har spilt under Wengers ledelse, og også en av de mest stilrene og teknisk begavede. Han ankom Highbury etter en trøblete sesong i Marseille, men blomstret raskt under Wengers vinger. Nok et verdifullt medlem av den legendariske Invincibles-troppen, og 62 mål og 41 assists er høyst imponerende, med tanke på at han spilte de fleste av hans 198 ligakamper som venstrekant. Var nesten aldri med ned i forsvar, og ble følgelig aldri heller utvist i løpet av sin Premier League-karriere. Han vant Premier League to ganger med Arsenal. La opp som fotballspiller i 2015 og har holdt seg utenfor fotballen siden.

5. N’Golo Kanté – Leicester, Chelsea (2015-)
Den eneste aktive spilleren på listen. N’Golo Kanté kom til Leicester fra relativt anonyme Caen, men hadde gjort seg bemerket som spilleren med flest gjenvinninger av ballen i hans foreløpig siste sesong i Ligue 1. På King Power Stadium fortsatte midtbaneankeret den evigvarende jakten etter en fotball, og hans uendelige motor var en av de største grunnene til at en av idrettshistoriens største sensasjoner var et faktum i 2016, da Leicester vant ligagullet. Det overbeviste Chelsea til å bla opp i overkant av 30 millioner pund for Kanté etter én sesong i Leicester, og eventyret fortsatte på Stamford Bridge. Han ble raskt en hit for the Blues, og var en nøkkelbrikke for Antonio Contes titteltriumferende lag. Det samme året ble han kåret til verdens sjette beste spiller av anerkjente L’Equipe, og er den første spilleren siden Eric Cantona som har vunnet ligaen to ganger på rad med to forskjellige klubber. 

Spillere som nesten nådde opp:
Claude Makélélé - Chelsea (2003-2008
David Ginola - Newcastle, Tottenham, Aston Villa, Everton (1995-2002)
Emmanuel Petit - Arsenal, Chelsea (1997-2000 og 2001-2004)
Marcel Desailly - Chelsea (1998-2004)
 

Axel With Gogstad

 

Bookietest 2017/18