Tidenes beste Premier League-sesong!

10/05/2019

Er det slutt alt? Seriøst? Er det allerede 37 serierunder siden vi satt og forsøkte å fortelle alle dere lesere hvordan dette kom til å ende?

Tabellen lyver vel ikke i dette henseende heller, det er bare drøye 90 minutter igjen av en sesong jeg ikke har det minste problem med å kåre til den beste sportslige sesongen i øverste engelske divisjon noensinne.

TABELLTIPSET: Fasit får vi søndag, men slik så det ut da alle Tips-skribentene leverte sine tabelltips i august. 

Det sportslige nivået er nå helt hinsides hva det noen gang har vært, og at vi får et lag på annenplass med minst 94 poeng er så riv hakkende utrolig at selv vinnerlagets fans nesten må ha en smule medfølelse med de supporterne som har sett sitt lag ha en minst like eventyrlig fabelaktig sesong som vinnerne. I klartekst, om begge gullkandidatene, som forøvrig er de samme to vi omtalte som de eneste potensielle seriemesterne i dette feltet, vinner søndag, blir Liverpool nummer to med 97 poeng. De har tapt én kamp, mot City, og mister da gullet på sine sju uavgjorte. City har før siste kamp tapt fire kamper, og spilt bare to uavgjorte. Uansett hvem av dem som blir nummer to, det er brutalt etter at de begge har vist intergalaktisk kvalitet gjennom hele sesongen.

Seks rikeste fortsatt best
De siste årene har vært spesielle også i historisk sammenheng i England. Det har ikke alltid vært sånn at de største og rikeste klubbene har vært stabilt best. Det er de nå. Topp seks stiller i en annen divisjon med tanke på klubbstørrelse, omsetning og fanbase. Alle de seks har, som jeg forventet før sesongen, holdt et høyt nivå, og ikke bare på hjemlig grunn. Fire av dem har spilt semifinale i Europa, alle spilte kvartfinale. Denne uken sørget sågar enorme snuoperasjoner for at det blir helengelsk Champions League-finale i Madrid 1.juni. Både Liverpool og Tottenham var avskrevet før returkampene mot henholdsvis Barcelona og Ajax, men mektige oppvisninger sørget for at det blir ren Premier League-finale på Wanda Metropolitano. Når dette leses er det god mulighet for at man også har to lag i finalen i Europa League (semifinalene spilles etter Tips’ deadline). Særlig bedre kan det ikke gjøres. 

TOTAL DOMINANS: England skrev denne uken historie, da de tok hånd om alle fire finaleplasser i europacupene. 

Så kan supportere av alle de fire som ikke holder City og Liverpools nivå i Premier League, alle kjenne litt på frustrasjon. Tottenham har tapt alt for mange kamper, Arsenal har vært for svake borte etter jul, Chelsea har latt være å møte opp til flere kamper enn godt er, og Manchester United har sett ut som noe annet enn Manchester United både før og etter Solskjærs to måneder i glansen av lettelsen over å slippe løs fra Mourinhos tvangstrøye. Av de seks er det United som har mest å ordne opp i, og har de største spørsmålstegnene ved seg før sommerens overgangsvindu. Gjør de en noenlunde OK jobb med å kaste ut daukjøtt og rekruttere godt, kan de være topp seks også neste år. 

Framgang bak de beste
Hvis ikke skal de passe seg, for bak dem jager et kobbel klubber som har potensialet til å blande seg inn. Vi har sett et Wolverhampton som har imponert voldsomt i enkeltkamper, og som helt fortjent har tatt sjuendeplass. Vi har i det siste sett hvordan Everton, Leicester og West Ham har mengder av kvalitet i sine staller, og når de fire som har kjempet om CL-plasser har gått på smeller jevnlig nå i innspurten så er det jo fordi at lagene bak også holder et meget høyt nivå. Jeg har vokst opp med å si at ingen kamper er lette i engelsk fotball. Det stemmer faktisk nesten. Ingen kamper er lette i Premier League, bortsett fra Manchester City og Liverpool, som tidvis har bedrevet en annen idrett enn resten det siste året.

Kvalitet også på nedre halvdel
For et år siden satt jeg og så Stoke og West Bromwich kjempe for livet utover våren. Jeg så på noen av deres kamper, og satt bare igjen med ett eneste spørsmål: Hvordan i huleste har så gode fotball-lag havnet i nedrykkstrøbbel? De hadde god defensiv struktur, gode spillere, spilte mye bra fotball og var ubehagelig å møte for hvem som helst. Denne våren har jeg fått litt av den samme følelsen når jeg har sett Burnley, Bournemouth, Newcastle og Southampton. Og kanskje i aller størst grad når jeg har sett Brighton, under ledelse av en av engelsk fotballs absolutt hyggeligste managere, Chris Hughton. De var langt fra sjanseløse mot City i semifinalen i FA-cupen, men grunnet for dårlig uttelling foran motstanders mål sto de i nedrykksfare helt til Cardiff tapte sin kamp sist helg. Brighton hadde fortjent uavgjort mot Tottenham nylig, og erobret ett poeng borte mot Arsenal. De ender trolig som nummer 17 denne sesongen, noen små poeng foran Cardiff. De er gode. Punktum. Og jeg har krysset fingrene for at de skulle beholde plassen de siste ukene, fordi det er så nydelig å se at det er mulig å spille i Premier League også med en britisk manager, og med mer enn en eller to briter på laget.

Supersøndag
Det er liten tvil om at det er de tre riktige lagene som rykker ned. Cardiff, Fulham og Huddersfield har vært de tre klart svakeste lagene i årets Premier League fra start til mål. Jeg så Cardiff bli slått ut av FA-cupens 3. runde av Gillingham, og selv om gjestene den dagen ikke spilte med sitt aller sterkeste mannskap, så var det utelukkende spillere som har fått spilletid i Premier League som var med å tape fortjent. De tre som rykker ned har rett og slett ikke nok kvalitet, så det er helt greit at de får prøve seg på et lavere nivå neste år. Og så får tre nye lag forsøke å ta seg opp på et høyt nok nivå til å kunne overleve i verdens aller beste og tøffeste fotball-liga.

Men før det skal det spilles om gull. Herre min hatt, for en søndags ettermiddag vi har foran oss!

TITTELDRAMA: Søndag avgjøres det om City forsvarer tittelen, eller om Liverpool tar sin første ligatittel siden 1990. 

(Foto: Bildbyrån)


Øyvind Johannessen

 

Bookietest2019