Tid for Leeds

06/03/2020

Skal det endelig lykkes?

Siden nedrykket fra Premier League har trofaste Leeds-tilhengere drømt om og håpet på et opprykk til den øverste divisjonen igjen. Den drømmen er blitt knust gang på gang og supporterne har på en måte innfunnet seg med at laget svikter når det gjelder som mest i opprykkskampen.

Semifinale i Champions League
Ved årtusenskiftet var Leeds igjen en av de beste lagene i England. Klubben, som vant mange nordmenns hjerter i storhetstiden fra midt på 60 til midt på 70-tallet, utfordret igjen de aller beste. Laget overrasket alle med å ta seg helt til semifinalen i Champions League i 2001, hvor laget ledet av manager David O’Leary til slutt måtte gi tapt for Valencia. Styreformann Peter Ridsdale ville gjøre klubben fra Yorkshire til den beste i Europa og stjernespillere som Rio Ferdinand, Mark Viduka og Robbie Keane ikledde seg den berømte drakta, arven etter Peter Lorimer, Billy Bremner, Norman Hunter og Alan Clark skulle tas opp, men det hele endte i økonomisk katastrofe og nedrykk i 2004.

League One
Så ille gikk det, at klubben etter å ha blitt satt under administrasjon og fratatt 10 poeng, for første gang i historien rykket ned til nivå tre i 2007, kun seks år etter å ha vært topp fire i Europa. Der ble man værende i tre sesonger, uten at supporterne sviktet. Leeds har imponerende tilskuertall hjemme på Elland Road, og ingen klubb i England har flere tilhengere med seg til bortekamp. Siden 2010 har supporterne opplevd en klubb som stadig blander seg inn i opprykksstriden i deler av sesongen, men hver gang har laget sviktet. Nå lever igjen håpet om Premier League.

Frelseren Marcelo Bielsa


I juni i 2018 kom en argentiner inn porten i den berømte klubben. At en mann, som hadde lang fartstid som landslagssjef for Argentina og Chile, samt ledet store klubber i Spania, Italia og Frankrike, skulle overta en klubb på nivå to overrasket mange. Bielsa ble straks en favoritt blant de ihuga supporterne og hans måte å lede på fascinerte mange. Leeds var igjen et lag mange snakket om, og manageren skapte og skaper mange positive overskrifter. Tidvis spiller man flott fotball, og selv om han ikke lykkes på første forsøk så er Leeds, når vi nå har vippet inn i mars måned, på direkte opprykk, med en luke på 5 poeng til Fulham på 3.plass. Med andre ord, drømmen lever - igjen.

10 kamper igjen
Etter 36 kamper er West Bromwich et poeng foran laget til Bielsa, de to beste rykker rett opp, de fire neste spiller play-off. Akkurat nå er det hele 14 poeng ned til lag nummer 7, så skulle direkte opprykk ryke så skal det mye til at det ikke blir en mulighet i duell med lag 3 til 6. Akkurat det siste er en prøvelse de fleste tilhengerne håper å slippe, nåløyet er trangt og direkte opprykk vil ses på som en befrielse, som en tvangstrøye som blir borte. Første hinder på veien er lørdagens lokaloppgjør mot Huddersfield, for et Leeds som kun har 4 bortekamper igjen, mot Cardiff, Blackburn, Swansea og Derby. Fulham, Luton, Stoke, Barnsley og Charlton tar turen til Elland Road.

Fest 2.mai
Det er vel nesten ikke mulig å tenke seg hvilken fest det blir om man lykkes med å rykke opp. Siste kamp hjemme mot Charlton vil bli et historisk farvel med nivå to, og byen vil stå på hodet. Jeg kjenner mange av min generasjon som er ihuga tilhengere, og flere tusen er medlemmer av Supporterklubben i Norge, som ble startet i Fredrikstad av Arild Bekken og Thorbjørn Lerfald på 70-tallet. Flere hundre nordmenn vil garantert ta turen over for å feire opprykket. Men klok av skade så vet tilhengerne at det fortsatt finnes noen fest-bremser, kampen hjemme mot Fulham er en nøkkelkamp, og faktisk det eneste møtet med et lag som er med på å slåss om opprykk.

Historiebøkene
Et opprykk etter over 15 år med skuffelser, vil gjøre Bielsa og spillerne til helter for en ny generasjon Leeds-supportere. Men om den lojaliteten de har vist i motgang blir belønnet med en ny storhetstid gjenstår å se, for det å kopiere det «Mighty Leeds» gjorde fra 1965-1975 under ledelse av Don Revie med to Seriemesterskap, fem andreplasser, to seirer i Europacuper og to tapte finaler, en seier i FA Cupen og tre tapte finaler og en seier og en tapt finale i Ligacupen, er nærmest umulig. Det er ikke tvil hvilken klubb som var den store i England i disse 10 årene, en epoke som sluttet med tapet mot Bayern München i Europa Cupfinalen(dagens Champions League) i 1975. Med til klubbens historie hører selvfølgelig også Ligamesterskapet i 1992, det siste før den øverste divisjonen ble Premier League.

Ingen av dagens spillere er av det kaliberet Leeds hadde i storhetstiden, men om knappe to måneder kan de oppleve å bli hyllet som om de er det, skulle de klare å sikre Leeds det opprykket alle som elsker klubben tørster etter mer enn en pint Yorkshire Bitter. Personlig tror jeg det endelig er klart for opprykksfest, og et velkommen tilbake til Premier League.

Runden
Leeds får denne helgen besøk av Huddersfield, et Hudds-lag som har slitt tungt etter nedrykket i mai. To (!) poeng fra første ni kamper førte til umiddelbar nedrykksfrykt, og helgens gjester på Elland Road har da også rotet rundt i gjørma hele sesongen. Strake seirer før avreise Yorkshire gjør imidlertid at man nå har lavere skuldrer enn på lenge. 

West Bromwich topper fortsatt tabellen, men forrige helgs sjokktap hjemme mot nedrykkstruede Wigan var et solid skudd for baugen. Dette var uansett første tap på seks kamper, og fortsatt virker The Baggies å ha strak kurs mot retur til Premier League. Helgens bortekamp mot Swansea blir uansett ingen plankekjøring. Waliserne er pisket til å vinne om de vil beholde play off-håpet.

Fulham er nærmeste utfordrer til de to i tet, og The Cottagers skal denne helgen ut i potensielt avgjørende kamp mot Markus Henriksens Bristol City. The Robins er selv på play off-jakt, og etter kun ett poeng fra siste fire kamper begynner det å haste for The Robins. 

Stoke og Hull er begge lag med fersk Premier League-historie, men nå ser det mørkt ut for dem begge. Stoke ligger dårligst an av de to, men hva gjelder form er ingen verre stilt enn Hull. Av siste 30 mulige poeng har tigrene bare hentet 2, og laget faller dermed som en stein på tabellen. Hjemmeseier på Britannia lørdag vil føre til at lagene bytter plass på tabellen. 

Helgens runde kan bli avgjørende for både topp- og bunnstrid. 


Dag Solheim

Bookietest2019