Svaner i form

23/01/2020

Grunnet Championship-klubbenes suksess i FA Cupen, er det bare én kamp fra Championship denne helgen. Nedrykkstruede Stoke City får besøk av høytflyvende svaner.

Swansea City ble ribbet under sommerens overgangsvindu. Manager Graham Potter gikk til Brighton & Hove Albion, samtidig som nøkkelspillerne Daniel James og Oli McBurnie begge tok turen til øverste nivå. Inn som ny manager kom en forholdsvis uerfaren manager i Steve Cooper, men han har fått en knallbra start på sin ferske managerkarriere. Gjennom ballbesittende og attraktiv fotball har Cooper fått svanene til å imponere mange i Championship denne sesongen, samtidig som de også har levert gode resultater.

Forrige runde vant de 2-1 hjemme mot Wigan Athletic, og det førte til at hvittrøyene klatret opp til en syvendeplass på tabellen. Waliserne har bare ett poeng opp til playoff, mens det skiller syv poeng opp til direkte opprykksplass. Etter seieren mot Wigan var Cooper mest opptatt av å snakke om laget som en helhet, istedenfor å trekke frem enkeltspillere.
- Denne kampen handlet ikke om enkeltspillere. Hele sesongen har vi hatt fokuset på rettet mot at alt vi gjør, det gjør vi sammen som et lag. Vi var skikkelig sammensveiset i denne kampen, både spillerne og supporterne. Vi slo oss sammen og gjorde at dette ble en flott dag. Begge målene vi scoret var akkurat slik vi ønsker å spille. Vi ønsker å spille mellom linjene, bruke bredden og skape store sjanser. Vi ønsker ikke håpefulle innlegg, svake avslutninger og slike ting, sier Steve Cooper til lokal presse etter seieren mot Wigan.       

Sesongen har ikke vært like positiv for Stoke City. The Potters underpresterte hele forrige sesong, men likevel var det mange som hadde stor tro på at de skulle løfte seg igjen denne sesongen. Slik skulle det ikke gå. Hele høstsesong var bekmørk for de røde og hvite, og i begynnelsen av november ble Nathan Jones sparket som manager. Inn kom Michael O`Neill som erstatter, og han har fått litt sving på sakene. Til tross for bedre resultater i det siste, ligger Stoke likevel skummelt plassert i bunnen av tabellen. De har bare tre lag bak seg foran helgens kamp, og ned til nedrykksplass skiller det fire poeng.

Forrige runde fikk de seg derimot en enorm opptur da de slo serieleder West Bromwich Albion på The Hawthorns. En tidlig scoring av Tyrese Campbell viste seg å bli kampens eneste mål, og den seieren vil utvilsomt gi Stoke et enormt løft i tiden som kommer.  
- Jeg synes vi startet kampen bra, og at vi skapte noen halvsjanser før vi scoret et bra mål tidlig i kampen. I andre omgang måtte vi jobbe hardt og fokusere på forsvarsspillet. Samtidig skapte vi et par gode sjanser selv også. Vi visste at vi ville være nødt til å utnytte kontringene i en slik kamp som dette, og det lyktes vi bra med. Vi holdt også nullen, og totalt sett var det tre svært viktige poeng, sier Michael O`Neill til lokal presse etter kampen mot West Brom.

Nordirsk geni
De siste årene har Michael O`Neill imponert stort som landslagstrener for Nord-Irland. Han ledet grønntrøyene til sin første store turnering på over 30 år da de kvalifiserte seg for EM i Frankrike tilbake i 2016. I det mesterskapet ledet O`Neill laget sitt videre fra gruppespillet, men der ble det stopp mot Wales. Siden den gang har han vært aktuell for flere klubber og landslag, men det var ikke før i november i fjor at han valgte å gå tilbake til klubbfotballen. Tidligere har han ledet skotske Brechin City og irske Shamrock Rovers, men de to klubbene kan ikke måle seg med Stoke City med tanke på nivå og størrelse. Det var derfor usikkert hvordan det ville gå med O`Neill på Bet365 Stadium, men de første tegnene har vært positive. Stoke ser ut som et mye bedre lag nå, enn hva de gjorde tidligere i høst. Bare to av de åtte siste kampene har endt med tap, og dette har ført til at de har kommet seg opp fra nedrykksplass. Siden O`Neill ledet sin første kamp som Stoke-sjef, er det bare ni lag som har vært bedre enn The Potters i Championship. 

Sterke leiesoldater
Overgangsvinduet i januar har vært forholdsvis rolig i Championship så langt i januar. Flere klubber har ikke gjort noe som helst, mens det ikke har vært mange interessante overganger å melde om. Swansea City er på mange måter unntaket, ettersom de har gjort flere spennende signeringer siden årsskiftet. Marc Guehi, Conor Gallagher og Rhian Brewster har alle blitt hentet på lån fra Premier League-klubber, og de to sistnevnte imponerte stort i seieren mot Wigan Athletic forrige runde. Gallagher tredde gjennom en lur pasning som Brewster satte i mål da Swansea tok ledelsen 1-0, og senere i kampen fortsatte de storspillet. Gallagher var på lån hos Charlton Athletic i første halvdel av denne sesongen, og under det låneoppholdet etablerte han seg som en av Championships beste spillere. Tidlig i januar hentet Chelsea han tilbake, før de deretter sendte han på lån til Swansea. De tre leiesoldatene spilte begge under Swansea-sjef Coopers ledelse da han ledet England til seier i U17 VM tilbake i 2017. Både Guehi og Brewster scoret i finalen i det mesterskapet, og Cooper var full av lovord om spesielt Brewster etter seieren mot Wigan sist.

- Han er en ung gutt. Han elsker livet i Swansea, samtidig som supporterne har vært fantastiske med han. Han ønsker å gi litt tilbake, og vet at det er viktig. Jeg har sett ham score hundrevis av flotte mål under min tid i Liverpools ungdomsavdeling og for England. Han elsker å score mål, og scoringen mot Wigan var en skikkelig bra avslutning, sier Cooper til lokal presse.  

Innbyrdes
Disse to klubbene har spilt i samme divisjon de siste åtte sesongene. De spilte sammen i Premier League fra sesongen 2011/12 og frem til de begge rykket ned samtidig våren 2018. De siste sesongene har Stoke City hatt et lite overtak på sin walisiske motstander. Hele fire av de fem siste innbyrdes har endt med seier for The Potters. Forrige sesong vant de hver sin hjemmekamp, mens det ble seier for Stoke da lagene møttes i Wales tidligere denne sesongen. Andre Ayew og Sam Clucas scoret for hvert sitt lag i første omgang av det oppgjøret, før Scott Hogan sikret seieren for The Potters på overtid. Man må helt tilbake til 2001 for å finne forrige gang Swansea vant borte mote Stoke. 
 

Odds (fra unibet.com) på helgens eneste Championship-batalje:

 

 


Eirik Aase

Bookietest2019