Spillernes spiller

18/03/2020

Leeds-kjempen Norman Hunter var første vinner av gjevt trofé.

I denne spalten vil jeg ta for meg spillere som er blitt kåret til Årets Spiller av sine kollegaer i England og Norge. På Balløya fant den første kåringen i regi av PFA (Proffesional Footballers Association) sted i 1974, mens her hjemme startet NISO (Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon) opp knappe tretti år senere.

Fra 9 forskjellige klubber
De ni første prisene i England gikk til spillere fra forskjellige klubber, etter det er det kun seks klubber til som har hatt en spiller som kan smykke seg med den gjeve tittelen. Prisen som altså er delt ut 46 ganger har 41 forskjellige vinnere, kun Mark Hughes, Alan Shearer, Thierry Henry og Ronaldo har blitt kåret to ganger. Manchester United har hatt flest vinnere med 11 titler, Liverpool har 8, mens Arsenal og Tottenham har 5 hver.

En tøff vinner
At en Leeds-spiller vant den første er vel historisk sett ikke overraskende når vi ser bakover til tidlig på 70-tallet. Sesongen 1973/74 markerte på en måte slutten på klubbens fantastiske epoke med et utall av pokaler og like mange nesten pokaler.

Jernmannen Norman Hunter var i klubben i hele den gylne perioden og han står for alltid som den første som ble kåret av spillerne. Hvor tøff spilleren, som i over et tiår hadde Jack Charlton som makker i midtforsvaret var, illustreres med følgende historie da Hunter brakk beinet. Da klubb-legen fikk høre at han hadde brukket et ben spurte legen: På hvem? Tøffingen vant to ligamesterskap, to Europacuper, Liga Cup og FA Cup med Ledds. Han ble verdensmester med England i 1966, som en del av troppen fikk han medaljen først i 2010 siden han ikke spilte i noen av kampene. Totalt ble det 28 landskamper og to mål.

Da Derby var best
Colin Todd var Englands dyreste forsvarsspiller da Brian Clough kjøpte han til Derby for £175.000 i 1971. I par med Roy McFarland både på klubblaget og for England, var han en viktig brikke i Derbys to ligatitler i 1974 og i 1975. I sesongen hvor han vinner sitt andre ligamesterskap blir han kåret til Årets Spiller. I motsetning til internasjonale kåringer hvor stort sett bare offensive spillere vinner, ser helt tydelig spillerene at et lag også er avhengig av andre verdier og kvaliteter.

Colin Todd stoppet på 27 kamper for England, og etter en lang aktiv karriere som spiller fulgte en like lang karriere som manager og trener. Todd har vært manager i Premier League med Bolton, han har ledet klubber som Derby, Middlesbrough og Swindon. Han har også vært sjef i Esbjerg og Randers i Danmark.

Keeper til topps
Etter to midtstopper som vinnere rykket spillerne bakover på banen og kårer den første av totalt to keepere, så langt, i 1976. For første, og fortsatt eneste gang, får en spiller fra Nord Irland flest stemmer fra sine kollegaer. Tottenhams Pat Jennings mottar prisen etter en glimrende sesong, og det var vel ikke mange som skjønte så mye da den fantastiske keeperen året etter gikk til erkerivalen Arsenal etter at Spurs ikke lenger ville satse på han. I Arsenal vant han FA Cupen i 1979, etter en uforglemmelig 3-2 seier over Manchester United.

Som Tottenham-spiller ble det også seier i FA Cupen, to triumfer i Liga Cupen og en UEFA Cup seier. Jennings spilte topp fotball i over 22 år, og han var Nord Irlands sisteskanse i samme antall år. Den elegante keeperen spilte sin 119. og siste landskamp mot Brasil i VM i 1986, på dagen da han fylte 41 år. Den første landskampen var mot Wales i 1964, en kamp som også var debutkampen til George Best.

Den første som vant begge
I 1977 går utmerkelsen for første gang til en offensiv spiller, Andy Gray blir også den første som kåres til både Årets Unge Spiller og Årets Spiller. Han ble delt toppscorer med Malcolm Macdonald med 29 mål og hjalp Aston Villa til seier i Ligacupen og en 4.plass i ligaen. Ferden gikk videre til Wolverhampton, hvor det ble en ny Ligacuptriumf.

Neste stopp ble Everton hvor skotten vant ligaen, FA Cupen og Europacupen for Cupvinnere. Andy Gray er også seriemester med Rangers i Skottland, landet han han scoret 7 mål for på 20 landskamper. Etter en lang fotballkarriere ble skotten kjent som «pundit», fotballekspert, på TV. Etter nesten 20 år på jobb for Sky Sport var det slutt i 2011, etter en dum kommentar om den kvinnelige assistentdommeren Sian Massey. Da han trodde mikrofonen var av sier Gray følgende til kollega Richard Keys: «Er det mulig, kvinnelig linjedommer, damer vet jo ikke en gang hva offside er». Det tok fra skotten jobben for Sky. De to trofeene den kompromissløse angriperen fikk av spillerne i 1977 kan ingen ta fra ham.

 


Dag Solheim

Bookietest2019