Spillere kåret av spillerne 1978-1981

24/03/2020

Tid for Shilton

I denne spalten vil jeg ta for meg spillere som er blitt kåret til Årets Spiller av sine kollegaer i England og Norge. På Balløya fant den første kåringen i regi av PFA(Proffesional Footballers Association) sted i 1974, mens her hjemme startet NISO(Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon) opp knappe tretti år senere. I dag har vi kommet fram til 1978.

Tidligere omtalte vinnere fra 1974-1977

1974 Norman Hunter, Leeds

1975 Collin Todd, Derby

1976 Pat Jennings, Tottenham

1977 Andy Gray, Aston Villa

Flest kamper for England


Vinneren i 1978 var en vinner på alle måter, og i året han blir stemt fram av spillerne er klubben hans blant de best i Europa. Peter Shilton er den solide sisteskansen i Nottingham Forrest som vinner den store Europacupen, dagens Champions League, to år på rad. Året han vinner PFA kåringen slipper Shilton kun inn 18 mål på 37 kamper, og er en sterkt medvirkende årsak til at Nottingham Forrest vinner serien. Han var ikke den største keeperen med sine 185 cm på strømpelesten, men han er den spilleren med flest landskamper for England med sine 125.

I deler av landslagskarrieren delte han keeperplassen med Ray Clemence, og hvor mange kamper det hadde blitt om han hadde vært et førstevalg alene er vanskelig å si. Shilton er sammen med Pat Jennings de eneste keeperne som har blitt kåret til Årets Spiller. Forøvrig så spilte han sin kamp nummer 1000 for Leyton Orient med nordmannen Bjørn Heidenstrøm som lagkamerat.

Balleleganten fra Irland


I 1979 ble en av tidenes mest dramatiske FA Cupfinaler spilt mellom Arsenal og Manchester United. The Gunners leder komfortabelt 2-0 med 5 minutter igjen å spille, men de Røde Djevlene kommer tilbake og utligner til 2-2. På overtid dukker Alan Sunderland opp på bakre stolpe og scorer seiersmålet. Den store arkitekten bak triumfen er Liam Brady, en av tidenes aller beste Arsenal-spillere, litt forut for sin tid med en eminent teknikk, et utrolig blikk, stor fart med ball og et skudd som oset av kraft og presisjon. Brady var også en av få spillere som tok overgangen fra engelsk til italiensk fotball og som var like dominant i Juventus som i Arsenal.

I Torino-klubben vant han Serie A to ganger med Giovani Trapattoni som manager, han spilte også i Sampdoria, Inter, Ascoli og West Ham. 72 ganger ikledde han seg den irske landslagsdrakten. Etter spiller-karrieren var han manager i Celtic og Brighton, og han var assistent for Irland under sin gode venn fra tiden i Juventus, Trapattoni. Liam Brady som er en av tre vinnere fra Irland var leder for akademiet til Arsenal fram til han valgte å pensjonere seg for to år siden.

Første Liverpool-spiller


Han debuterte etter overgangen fra Newcastle i et Merseyside-derby i 1974, men det tok noen sesonger før han ble et førstevalg. Terry McDermott er født i Kirby på Merseyside og var som gutt stor tilhenger av klubben fra Anfield. At han skulle være med å vinne alt med klubben han elsket er som et eventyr. Det året midtbanespilleren fikk flest stemmer av sine kollegaer vant han ligaen med Liverpool, noe han gjorde fire ganger, det ble tre triumfer i Europacupen(CL), en i UEFA Cupen og to triumfer i Ligacupen.

For England ble det 25 caps og tre scoringer, den første mot Norge i 4-0 seieren på Wembley i september 1980. McDermott er også mester på Kypros med APOEL. Han spilte i Newcastle før og etter de åtte årene på Anfield, og da Kevin Keegan, som han også spilte sammen med på St. James Park, ble manager ble Terry McDermott assistent, noe han også var under Kenny Dalglish, Graeme Souness og Glenn Roeder.

Den eneste fra Ipswich


I 1981 kunne Ipswich løfte pokalen for seier i UEFA Cupen, og John Wark, som ble kåret til PFA Årets Spiller, var toppscorer i turneringa med 14 mål. Han scoret også i begge finalene mot AZ Alkmaar. Tre år tidligere var han med når Arsenal ble beseiret i FA Cupfinalen. Det ble også to andreplasser i ligaen med den lille men sjarmerende klubben fra Portman Road.

Etter fantastiske år unner Bobby Robson gikk ferden videre til Liverpool for skotten, kjøpssummen var £450.000. Her ble det enda flere pokaler i skapet med seirer i ligaen både i 1984 og 1986. To år senere gikk ferden tilbake til Ipswich for den målfarlige midtbanespilleren, etter en sesong reiste han til Middlesbrough, men året etter kom han «hjem» for tredje gang og nå ble han i klubben til han la opp i 1997. Med 670 kamper har han bare Mick Mills foran seg på lista over de med flest opptredener for Ipswich. Wark spilte også 27 landskamper og scoret 7 mål for sitt kjære Skottland.

 


Dag Solheim

Bookietest2019