Premier League: Helgens tips!

13/09/2019

Våre vurderinger av 5. runde i Premier League er nå klare!

Foran hver Champions League-, Premier League- og Eliteserien-runde legger vi ut våre vurderinger av kampene med siste informasjon om lagene. Turen har nå kommet til den 5. Premier League-runden. Vi begynner som vanlig med det vi mener er det beste spillet i de kampene der vi ikke har noe utvalgt objekt.

Alle odds er hentet fra LeoVegas

Liverpool - Newcastle United           H         1,15
Brighton & Hove Albion – Burnley  H         2,20
Sheffield United – Southampton       H         2,47
Wolverhampton Wanderers – Chelsea          B         2,55
Tottenham - Crystal Palace    B         9,00
Bournemouth – Everton         B         2,40
Aston Villa - West Ham United        B         2,65

 

Så går vi over til våre tre utvalgte objekter!

Manchester United – Leicester: På engelsk har vi et uttrykk som heter «false start». Den vanligste oversettelsen til norsk er «tjuvstart», det vil si at noen starter før startskuddet har gått. Det finnes imidlertid en betydning til, nemlig som betegnelse på en mislykket start, noe man ikke helt fikk til, og det er den betydningen av uttrykket som dukker opp i forbindelse med Manchester United første fire seriekamper denne sesongen.

Den resultatmessige massakren av Chelsea i ligastarten utløste stor optimisme i den røde delen av industribyen. Men, og det er et stort men, de tre neste kampene har lignet mer på forrige sesongs to siste måneder. To uavgjorte og hjemmetap for Crystal Palace betyr at vi nå ser at Chelsea-kampen på ingen måte var noen bekreftelse på Uniteds slagkraft. Den lovet mer enn det var grunnlag for, ikke ulikt en hvilken som helst politiker som forsøkte å oppnå din gunst i valget denne uka.

Lørdag kommer Leicester på besøk til Old Trafford. Ubeseirede Leicester. Et godt Leicester, med masse kvalitet over hele banen, og trolig med minst like selvtillit i bagasjen som hjemmelaget kan smøre seg inn med etter sine to poeng på de tre kampene de har spilt etter seriepremieren. Før kampen sitter jeg derfor med to sentrale spørsmål.

Kan Leicester vinne?

Det første går på mulig utfall av kampen. Kan Leicester vinne en bortekamp mot Manchester United? Det har revene bare gjort tre ganger på 45 tidligere besøk, og forrige gang det skjedde var for drøyt 21 år siden. Tony Cottee scoret kampens eneste mål, mens alle Uniteds tre nordmenn var i aksjon for de røde djevlene. Det vil si, Ronny Johnsen spilte bare åtte minutter før han ble erstattet av Henning Berg, som igjen ble byttet ut etter 55 minutter. Ole Gunnar Solskjær spilte hele kampen, og var altså med som spiller sist Leicester reiste hjem fra Old Trafford med alle poengene.

Nesten 25 år tidligere, 12. september 1973 endte oppgjøret i sjette serierunde med 2-1-seier til Leicester etter at revenes legendariske 7’er Keith Weller satte inn den avgjørende scoringen. Uniteds utligning ble for øvrig satt av keeper Alex Stepney, på straffespark!

Terminlister den gang var noe helt annet enn de er i dag. Det omvendte møtet lagene imellom var nemlig allerede spilt, som midtukekamp i fjerde serierunde én uke tidligere. Leicester vant for øvrig også den kampen, da 1-0 takket være scoring av Frank Worthington.

Leicester vant for første gang i historien på Old Trafford 9. april 1966, også da 2-1. Tomålsscorer i den kampen var for øvrig Michael Stringfellow, som også scoret i seierskampen i 1973!

Statistikken er altså på ingen måte på gjestenes side lørdag, men Brendan Rodgers kan jo enkelt minne om at det var den neimen ikke for Crystal Palace for noen få uker siden heller. Videre kan han med rette sette tre streker under konklusjonen om at Leicester har et bedre mannskap enn Palace. Leicester imponerte meg enormt i sin bortekamp mot Chelsea, der de så ut til å gå mot et stortap da de ble løpt i senk av Chelsea i første halvdel av første omgang. Måten de kom tilbake i kampen, og dominerte det hele etter pause, var man bare nødt til å applaudere. De viste da et samhold og en innsats som gir et herlig grunnlag for smart fotball. Og med en elegante James Maddison til å servere, og en fortsatt sulten Jamie Vardy til å plage motstanderens bakre rekke, ja så er det åpenbart at dette laget ikke blir lett å slå denne sesongen. For noen.

Hva skjer med Solskjær om United taper?

20legend får nok ikke sparken selv om det skulle gå filleveien på nytt til helgen. Han vil imidlertid møte stadig mer kritikk om seirene uteblir, og om laget fortsetter å se ut slik de har gjort i store deler av de tre siste kampene, så kan dere bare glemme alt romantisk vås om at han er fredet og kommer til å få tid. Den eneste måten han beholder jobben på er at laget begynner å spille god fotball i tillegg til å vinne. Selv om det er herlig å bevitne hvordan Daniel James har akklimatisert seg til United og Premier League. Samtidig er det vanskelig å få øye på et balansert og velfungerende United. Vi ser noen tegn til at nykomlingene Wan-Bissaka og Maguire vil sørge for at klubben igjen vil kunne få et forsvar å stole på, for første gang på mange år. Men laget som helhet henger fortsatt ikke sammen, og hvordan nordmannen skal få det til å gjøre det er fortsatt litt vanskelig å se.

Solskjærs prosjekt møtte hverdagen etter en mirakuløs «honeymoon» da han overtok. Foreløpig ser det ikke ut som om sommeren har ført United noe nærmere de aller beste, kanskje til og med det motsatte. Derfor er borteseier en svært realistisk mulighet lørdag. Så får tiden bare vise hvor mange slike trøkker United tåler før de trykker på den røde panikk-knappen.

 

Norwich-Manchester City: Teemu Pukki og Norwich har vist frem offensive lekkerbiskener, men defensivt er det fortsatt i overkant naivt. Den offensive innstillingen gjør godt for øyet og noe man kan komme unna med i The Championship, men i Premier League blir man hardt straffet. Første bevis for dette kom da man slapp inn fire mål i den forholdsvis jevne ligapremieren mot Liverpool. Mot Newcastle holdt det med tre egne scoringer, men også mot Chelsea og West Ham har man blitt avslørt. Med samme innstilling mot Manchester City kan det ende med hyppige turer inn i eget mål for sisteskanse Tim Krul.

Burvokter Krul var for øvrig hovedårsaken til at det «bare» ble to baklengs mot West Ham i forrige runde. Nederlenderen gjorde ypperlige redninger fra både Manuel Lanzini og Felipe Anderson, etter at midtstopper Christoph Zimmermann hadde forlatt banen med skade. Den tyske stopperens fravær mot City vil garantert merkes, i et Norwich-lag som altså allerede har defensive problemer.

Er det noen som kan dra nytte av Norwich’ defensive naivitet, så er det naturligvis Manchester City. Den regjerende mesteren scoret fire ganger mot Brighton i forrige runde, i det som var lagets 17. seier på 18 kamper siden nederlaget mot Newcastle i januar. Sergio Agüero og Raheem Sterling står bokført med henholdsvis seks og fem fulltreffere etter første fire kamper, og sistnevnte beviste senest tirsdag at han er i sitt livs form. I målfesten (5-3) mot Kosovo bidro Sterling med scoring og ikke mindre enn tre målgivende pasninger. I Englands åtte siste landskamper har Sterling nå totalt bidratt med åtte scoringer og fire målgivende.

Pep Guardiola klager sin nød over skaden på midtstopper Aymeric Laporte, men de himmelblås enorme angrepsstyrke vil uansett feie de fleste lag av banen. Alt annet enn storseier også mot Norwich vil føre til alvorlig hevede øyenbryn hos tilskuere og tv-tittere.

 

Watford-Arsenal: Javi Gracia rakk å bli førstemann siden 2013 som har fullført en hel sesong som Watford-manager, men dette sier kanskje mest om klubben. Gracia ledet Watford til ligacupfinale forrige sesong, men tre tap fra første fire Premier League-kamper denne sesongen førte til avskjed. Halvtimen senere var ny mann presentert, og valget falt på Quique Sanchez Flores. Sistnevnte spanjol forlot Vicarage Road i 2016, og var aldri i tvil da han ble bedt om å returnere.

Watford er tabelljumbo med ett poeng fra første fire kamper, mens kaptein Troy Deeney er nyoperert og ute av spill i enda mange uker.

Arsenal har ofte problemer på Vicarage Road, men tre siste innbyrdes har likevel endt med Gunners-seier. Det er likevel revansj på menyen for Unai Emery søndag. Arsenal-manager Emery skal for første gang ut i Premier League-oppgjør mot landsmann Quique Sanchez Flores, men de to har syv ganger møttes i La Liga. Og bare én gang har Emery gått seirende ut. Trolig er angrep det beste forsvar om han skal kunne lykkes med revansj.

Trioen Lacazette, Aubameyang og Nicolas Pepe fikk mot Tottenham starte en aller første kamp sammen, og det ble levert atskillige bevis for at dette er en angrepstrio som kan måle seg med det meste og beste. Så gjenstår å se om den dødelige trioen kan veie opp for den stadig like skjøre defensiven, der Hector Bellerin, Konstantinos Mavropanos og Kieran Tierney fortsatt er fraværende.

 

SPILLENE

Alle odds er hentet fra LeoVegas

Manchester United - Leicester City   B         4,55
Norwich City - Manchester City       B         1,15
Watford – Arsenal      H         3,71


Tipsfotball

 

Bookietest2019