På denne dag i 2012: Fabrice Muamba lurte døden

17/03/2020

Åtte år har gått siden Fabrice Muamba kollapset i FA-cup-oppgjøret på White Hart Lane. Slik reddet han livet.

Bolton-stjernen var bare 23 år gammel da han plutselig falt livløs på banen i FA-cup-oppgjøret mellom Tottenham og Bolton, den 17. mars 2012. 43 minutter etter avspark sluttet plutselig hjertet hans å banke, noe det gjorde i hele 78 minutter. Fabrice Muamba overlevde. Hvordan?

Det enkle svaret på det er et strålende medisinsk personell på White Hart Lane, som reagerte lynraskt og helt etter boka. Spillere forstod også umiddelbart at noe var veldig, veldig galt. Uten faresignaler falt Muamba plutselig som en potetsekk på banen, og Tottenhams Rafael van der Vaart var den første til å reagere. Han signaliserte panisk til benken at legehjelpen måtte komme øyeblikkelig til unnsetning, og det gjorde den.

Muamba fikk straks livreddende hjelp. Det medisinske personellet på stedet satte i gang Hjerte-lungeredning og han fikk tilført oksygen øyeblikkelig. Det reddet i all hovedsak livet hans. Ambulanse var også til stede på White Hart Lane, noe man kanskje skulle tro er en ren selvfølge. Da blir du kanskje overrasket over å lese at da Petr Cech pådro seg kraniebrudd i 2006, måtte han selv krabbe av banen og vente på ambulanse på sidelinjen. Først da begynte det engelske fotballforbundet å ta potensielt dødelige skader på alvor.

Tilfeldigheter var også trolig med på å redde Muambas liv. Plan A var å frakte midtbanestjernen til North Middlesex Hospital – det som ligger klart nærmest White Hart Lane. I stedet ble han kjørt til London Chest Hospital i Bethnal Green, cirka 13 kilometer unna. Hvorfor? Med i ambulansen sitter Dr. Andrew Deaner, en Tottenham-fan som slapp til på banen for å hjelpe. Dr. Deaner anmodet sterkt om å kjøre til London Chest, der han selv jobbet, for han visste at der hadde de det nødvendige og livreddende utstyret. Denne tilfeldige episoden var høyst trolig med på å redde Muambas liv.

- Straks vi kom til sykehuset, fikk jeg ikke lenger ta del i operasjonen og ble mer eller mindre skjøvet vekk. Det var da jeg tok et steg tilbake og det slo meg; Fabrice Muamba kunne ikke vært på et bedre sted der og da, han var trolig i Storbritannias beste hender, erindrer daværende klubblege Jonathan Tobin.

78 uendelig lange minutter gikk det altså fra Fabrice Muambas hjerte plutselig stanset til det begynte å slå igjen på London Chest Hospital. Det som kunne vært en av engelsk fotballs aller ulykkeligste historier, er i stedet en påminnelse om hvor sårbart og vidunderlig livet tross alt er. Dr. Deaner ble rørt til tårer over Muambas lynraske restitusjon og besøkte ham på sykehuset noen dager senere.

- Jeg hører du er en veldig god fotballspiller, sier doktoren tørt.
- Jeg forsøker, kvitterer Muamba, enda tørrere og vittigere.

Fabrice Muamba ble selvfølgelig tvunget til å gi opp karrieren som fotballspiller, og har siden tatt en bachelorgrad i sportsjournalistikk ved Staffordshire University. Han har også jobbet med Africa Cup of Nations for ITV og tatt diverse trenerkurs. 31-åringen tilbrakte cirka fire år på Reebook Stadium og fikk totalt 148 kamper for the Trotters.

Kilder: The Guardian,


Axel With Gogstad

 

Bookietest2019