Nostalgisk dobbel!

11/01/2019

Liverpool kan ende opp som ligamester, samtidig som Leeds United tar turen tilbake til det gode selskap. En aldeles nydelig kombo for nostalgikerne.

Den hardt prøvede Liverpool-fansen har ventet på ligatittel siden 1990. SuperLeeds gikk sist til topps i 1992, men nedturen på Elland Road har vært atskillig tøffere enn på Merseyside. Begge lags fans hater Manchester United som pesten, og da har det naturligvis vært ekstra tungt å se de røde djevlene plukke pokaler som bær, mens de selv har ligget med brukket rygg. Nå er det tegn til at vinden har snudd. 

Leeds United er tre ganger engelsk ligamester, og det er laget fra tidlig 70-tall som nok huskes best av de som har noen år på baken. Billy Bremner, Norman Hunter, Peter Lorimer, Joe Jordan, Gordon McQueen, Allan Clarke, Eddie Gray, Johnny Giles….alle glødende gode navn for dagens 50-åringer. 

Leeds var regjerende ligamester da Premier League ble etablert i 1992, og det skulle ikke spares på pundsedlene i kampen for å beholde tronen. Det endte med å gå helt over styr, og i 2004 forsvant klubben ut av Premier League. Nedturen var ikke over med dette, langt derifra. I 2007 ble klubben satt under administrasjon, trukket 10 poeng og flyttet ned på nivå 3. Klubben aller første periode på nivå 3 varte i tre år. Retur til The Championship kom i 2010, men uten at Leeds siden da har lignet på seg selv. Heller har klubben vært The Laughing Stock i engelsk fotball. Eiere, trenere og spillere har kommet og gått, men uten at resultatene har blitt det spor bedre. 

Da klubben forrige sommer annonserte at Marcelo Bielsa var deres nye manager var det tegn til optimisme (igjen) blant fansen, mens energisk hoderystende fotballeksperter varslet om at dette kunne føre til ytterligere sirkus. Den kontroversielle originalen hadde et frynsete rykte før ankomst Yorkshire. Hans fotballkunnskap var det ingen som satte i tvil (Pep Guardiola kalte han sågar for verdens beste trener), men i kjølvannet av tidligere karriere i Sør-Amerika lå det atskillige spor etter kontroverser. I Leeds har det imidlertid, så langt, vært en dans på roser. 

Navnene i dagens Leeds-stall oser ikke opprykk, i alle fall ikke om man sammenligner med hva man har tilgjengelig i klubber som Middlesbrough, Stoke, Aston Villa, Derby og Nottingham Forest. Desto større heder til Bielsa som på rekordtid fikk sine utvalgte til å trekke lasset sammen, som en tett knyttet enhet. Siden avspark inneværende sesong har Leeds kjempet i tet, og selv om man nå står med strake tap på samvittigheten er Bielsas mannskap favoritt til å vinne direkte opprykk til Premier League. 

Klubbens neste to kamper, mot klubber som har noe nær tilsvarende historisk sus for oss nostalgikere, kan vise seg å bli særs avgjørende. Allerede i kveld besøkes man av Frank Lampards Derby County, før man neste helg skal opp mot forhåndsfavoritten som har sviktet: Stoke City. 

Som i utgangspunktet upartisk journalist skal man helst ikke la følelsene ta overhånd, men: 
Come on, come on Leeds United!

Strake tap, akkurat som Leeds, har også Liverpool på samvittigheten. Merseysiderne var 11 millimeter unna å ta ledelsen mot regjerende mester Manchester City på Etihad, og man må jo bare håpe at det ikke var dette som fratok klubbens deres aller første Premier League-tittel. Klopps utvalgte troner fortsatt i tet, men ledelsen har nå krympet til fire poeng. Nå venter et, på papiret, enklere program for de røde, men det ville være dumt å på forhånd innkassere tre poeng borte mot Brighton lørdag. Statistikken mot The Seagulls er ypperlig, men Brighton plukker som kjent nesten alle sine poeng hjemme på Amex. Det forventes å bli nok en nervepirrende lørdag for neglebitende Liverpool-fans.

Klopp & Co lot både FA-cup og ligacup seile sin egen sjø, og man står dermed igjen med Champions League og Premier League som gjenværende tittelmuligheter. Et sjansespill, men kan hende er det dette som skal til for endelig å lykkes. Champions League er gjevt nok, men for den jevne Liverpool-tilhenger er det nå intet annet enn Premier League-tittel som betyr noe. Gjerne samtidig som Ole Gunnar Solskjærs United ender som nummer 5. Det egentlige United, altså Leeds, unnes imidlertid en smak av suksess igjen.

Skal det endelig lykkes?

(Foto: Bildbyrån)


Kim Marki

Bookietest 2017/18