Kampen om topp 4

14/02/2020

Det finnes atskillige kandidater til topp 4, og brorparten av dem er i aksjon denne helgen.

Liverpool og Manchester City er bankers, mens undertegnede også føler seg brennsikker på at Leicester holder unna og skaffer seg Champions League-fotball neste sesong. I kampen om den fjerde og siste CL-plassen er ting imidlertid langt mer usikkert. Chelsea virket å ha trygt grep om 4.plassen, men nei. Til tross for tydelig formsvikt forholdt londonerne seg rolige i januarvinduet, og dette kan man ende opp med å angre.

Chelseas mange unge spillere trenger tydelig avløsning, men Lampard har nå ikke annet valg enn å drive rovdrift på ungdommen. Kan de stå distansen? Resultatene de siste månedene tyder på at svaret er nei. Siden det oppsiktsvekkende hjemmetapet mot dumpekandidat West Ham i november har Chelsea bare plukket 15 av 33 mulige poeng, og de har dermed åpnet døra på vidt gap for utfordrerne. Og utfordrere finnes det flust av.

Blades og Spurs med strake seirer
Fem lag er innenfor seks poengs rekkevidde til Chelsea, og flere av dem viser gryende form. Sheffield United er nærmest, om enn med en kamp mer spilt, bare to poeng bak. Tottenham har, som The Blades, vunnet sine to siste kamper, og har nå bare fire poeng frem til hovedstadsrivalen. Spillemessig har imidlertid ikke Mourinho & Co imponert, og det er vanskelig å se laget stå distansen uten Harry Kane.

Everton er største trussel


Chelseas største trussel til 4.plassen virker akkurat nå uansett å være Everton. Man skal ikke lenger tilbake enn desember for å finne Everton i feil ende av tabellen, men på en tett og jevn Premier League-tabell som dette skal det ikke mange strake seirer til før man er oppe og snuser. Siden managerskiftet har da også bare byrival Liverpool plukket flere poeng enn The Toffees. Siden 2-5-tapet på Anfield tidlig i desember har de blå bare tapt én (Manchester City på Etihad) av elleve kamper. Den neste måneden er avgjørende, når Arsenal (b), Manchester United (h), Chelsea (b) og Liverpool (h) står på motsatt halvdel.

Siste sjanse for United
Manchester United skal heller ikke regnes bort. De røde djevlene er imidlertid alt annet enn til å stole på. Manchester City, Tottenham og Leicester er slått, mens man også er eneste lag som har tatt poeng fra suverene Liverpool. Samtidig kommer man nå rett fra 0-2-tap hjemme mot Burnley. Solskjærs menn har også tapt hjemme mot Crystal Palace, samt borte mot Newcastle, Watford og Bournemouth. Mandag går turen til Chelsea, og den kampen kan fort få avgjørende betydning for topp 4-duellen.

Heller ikke Wolves skal avskrives. Ulvene har imidlertid bare vunnet én av sine siste seks, og fredagens møte med tabelltreer Leicester kan fort vise seg å være siste sjanse til å henge med.

WOLVERHAMPTON–LEICESTER
Molineux, fredag kl. 21.00
TV: Direkte på TV2 sport Premium, og Sumo
Odds: se nederst i saken

Ingen Premier League-klubber har spilt flere fotballkamper enn Wolves denne sesongen, og i januar var det da også mulig å se at spillerne trengte hvile. Etter comebacket mot Manchester City 2.juledag, der 0-2 ble snudd til seier 3-2, har Wolves bare vunnet én av seks kamper. Siste kamp før ferien ble spilt på Old Trafford, og man returnerte da hjem med ett poeng etter en første målløse kamp siden ligastarten – mot nettopp Leicester.

–Det var en tøff og intens økt, men spillere jobbet som alltid knallhardt. Jeg er fornøyd, og poenget var fortjent, sa manager Nuno Espirito Santo etter uavgjort mot en av konkurrentene til plass i Europa.

Verst i klassen
Wolves har fortsatt gode muligheter til å blande seg inn i kampen om Champions League, og i alle fall Europa. For å nå målet må imidlertid formkurven snus, og spesielt startproblemene må gjøres noe med. Ulvenes startvansker er udiskutable, med bare 9 av totalt 34 scoringer levert før pause. Statistikken viser faktisk at Wolves hadde ligget aller sist på Premier League-tabellen, om kampene ble avsluttet etter 45 minutter.

Stayerevnen er imidlertid intet å si noe på. Siste 45 er det bare tre klubber som har plukket flere poeng enn Wolves.

–Jeg nekter å tro at det finnes særlig mange Premier League-lag som er bedre trent enn oss. Vi tåler mer enn de fleste, og selv om vi nå har vært i varme omgivelser har vi ikke slappet av. Vi stiller fredag til kamp like organisert som alltid, mens vi også er i toppform og med vilje til å ta nye steg, sier den 20-årige midtbanespilleren Morgan Gibbs-White til lokalavisa Express & Star etter vinter»ferie» på Marbella.

Stø kurs
Brendan Rodgers klarte heller ikke på sitt 14.forsøk å slå Chelsea, men det viktigste i siste kamp før vinterferien var uansett å ikke slippe tabellnaboen nærmere. Etter 2-2 hjemme mot Chelsea skiller det fortsatt åtte poeng fra Leicester på 3.plass til Chelsea på 4.plass, mens det er hele ti poeng ned til nærmeste utfordrer utenfor topp 4. Alt tyder på at The Foxes returnerer til Champions League neste sesong. Dette er godt nytt for klubbledelsen som stadig opplever stor interesse for klubbens mest profilerte spillere.

Kasper Schmeichel, Ricardo Pereira, James Maddison, Caglar Soyuncu og Ayoze Perez har kontrakt til 2023, mens Ben Chilwell, Harvey Barnes og Wilfred Ndidi er kontraktfestet til 2024. Tilsynelatende trygt, men flere av de nevnte vil likevel bli tilbudt nye, lengre og bedre kontrakter i sesonginnspurten.

Leicester-seier i kveld vil bety at de står med 52 poeng, like mange som de hanket inn i løpet av hele forrige sesong.

Siste om lagene
Leicesters midtbanespiller Wilfred Ndidi har nylig returnert fra kneoperasjon, men ryddegutten er fortsatt ikke helt restituert og dermed usikker på spill fredag. Midtstopper Ryan Bennett er på lån fra nettopp Wolves, og dermed uaktuell i kveld. Wes Morgan har vært syk, men meldes spilleklar nå.

Adama Traore er kanskje Premier League-spilleren som har tatt størst steg denne sesongen. Den lynraske kjempen fikk skulderen ut av ledd i siste kamp før ferien, men oppholdet på Marbella har gjort godt, og Traore meldes spilleklar til kveldens batalje. Ruben Vinagre er imidlertid strekkskadet og ute.

Oddsen
Helgens sikreste spill kan fort være «begge lag scorer» i dette oppgjøret. Leicester har ikke holdt nullen på 10 kamper, mens Wolves er ett av bare to (Liverpool) lag som har scoret i samtlige hjemmekamper denne sesongen. Unibet.com betaler i skrivende stund 1,75 i odds for denne varianten.

 

 

 

 

 

 

 


Kim Marki

Bookietest2019