Ingen gress er grønnere enn Anfield-gresset

05/09/2019

Tidligere Liverpool-spillere har fått erfare på den tunge måten at gresset ikke alltid er grønnere på den andre siden. Imens har titlene begynt å renne inn på Anfield

KOMMENTAR: Sent tirsdag kveld slapp nyheten om at Juventus’ Emre Can ikke ble funnet verdig til én av 22 plasser på den gamle damens Champions League-liste. Dermed kan tyskeren vinke farvel til drømmen om å spille for et Champions League-vinnende lag, i hvert fall for denne gang. Og det var nettopp derfor han også forlot Liverpool for litt over ett år siden, fordi han trodde sjansen for ære og berømmelse var større bortenfor Anfields porter. Den gang ei.

- De ringte meg på tirsdag, og samtalen varte ikke ett minutt engang. De fortalte meg at jeg ikke var på listen og jeg fikk ingen forklaring. Jeg er sint og rasende, fordi jeg synes jeg spilte godt forrige sesong, fremfor alt i Champions League. Jeg forstår ikke dette, sa en oppgitt Emre Can etter han fant ut han ikke kommer til å spille i Europa denne sesongen.

Schadenfreude
Mens 25-åringen må bevitne årets Champions League-sesong fra tribuneplass, entrer Liverpool turneringen som regjerende mestere, etter at Jürgen Klopps menn løftet trofeet for sjette gang i juni – under ett år etter at Emre Can forlot Merseyside. Midtbanespilleren var en av Klopps mest betrodde menn, og var fast inventar på laget, selv også etter at Can gjorde det klart han ikke kom til å fornye kontrakten og forlate klubben vederlagsfritt til fordel for Juventus.

Skadefryd, eller schadenfreude, opprinner fra Klopps hjemland, men tyskeren er ikke typen til å godte seg over sine tidligere elevers fall. Han er altfor opptatt til å spisse og få maksimalt ut av det mannskapet han har tilgjengelig her og nå. Du kan være ganske sikker på at de Liverpool-spillerne som ikke har blitt tatt ut til landslagsoppdrag denne uken, gnir seg i hendene over muligheten til å få litt ekstra kvalitetstid med Jürgen Klopp på treningsfeltet de neste dagene. Xherdan Shaqiri sa blant annet klart og tydelig ifra at han droppet landslagsoppdraget i denne omgang for å gjøre inntrykk på Liverpool-bossen.

Coutinho i streik
Jürgen Klopp har solgt eller frigitt til sammen 38 spillere i løpet av sin tid som overhode på Anfield, for en samlet sum på 350 millioner pund ifølge nettstedet lfchistory.net. En rekke etablerte førstelagsspillere har naturligvis forlatt Liverpool-skuta i denne perioden, men kun Emre Can og Philippe Coutinho kan bli ansett som nøkkelspillere.

Coutinhos brudd med Liverpool var enda styggere. Sommeren 2017 klaget brasilianeren på en skade i ryggen, og like før sesongstart la han like godt inn en transfersøknad også. Denne påståtte ryggskaden satte han ut av spill i flere ligakamper, samt Champions League-kvalifiseringen mot Hoffenheim. Han ble mirakuløst nok frisk akkurat i tide til å spille VM-kvalifisering for Brasil like etterpå. Da sommervinduet stengte i fjor, tok han seg imidlertid sammen og spilte sin beste fotball på høsten. Helt til januarvinduet åpnet. 2. januar gikk brasilianeren ut i streik, og senere samme måned, fikk midtbanespilleren drømmeovergangen til Camp Nou han hadde lengtet etter.

Mareritt-retur på Anfield
Som guttunge er Barcelona eller Real Madrid den store, store drømmen for de aller fleste søramerikanere, og Coutinho kan tilgis for å ville bytte Dominic Solanke og Danny Ings som lagkamerater med Lionel Messi og Luis Suárez. Men, Coutinho følte seg, som Emre Can, bombesikker på at sjansen for Champions League-suksess var større et annet sted.

Han virket å få rett etter at hans Barcelona vant 3-0 i den første semifinalen i vår. Han kom tilbake til Anfield som en kjeltring og forræder i returoppgjøret, i alle fall hvis man skal dømme ut i fra den øredøvende pipekonserten hver gang han var borti ballen. Etter 90 pulserende minutter på Anfield, kunne Coutinho gjøre lite annet enn å se forvirret opp på himmelen og lure på hvordan det kunne ha gått så galt – bare drøye 12 måneder etter at han anså dagen han skrev under for Barcelona som hans største dag i karrieren.

Nøkkelspillere blomstrer
Det både Emre Can og Philippe Coutinho har funnet ut, er at gresset ikke alltid er grønnere på den andre siden, spesielt ikke når Jürgen Klopp står på den ene siden. Tyskeren er helt unik til å få det aller, aller beste ut av spillerne han jobber med og tyner hver dråpe ut av hver eneste spiller. Emre Can lyktes aldri i Bayern München før han kom til Liverpool, og begynte for alvor å blomstre under Klopp. Coutinho var en perifer skikkelse i flere europeiske storklubber før han kom til Liverpool. Det var Brendan Rodgers som hentet ham til Anfield, og hadde noen uforglemmelige øyeblikk under nordiren, men det var først under Klopps ledelse at Coutinho virkelig utviklet seg som fotballspiller.

I dagens Liverpool-tropp virker alle nøkkelspillerne strålende fornøyd, og ingen har foreløpig ofret ideen om å forlate Anfield en tanke. Alisson, Virgil van Dijk, Fabinho, Mo Salah, Roberto Firmino og Mohamed Salah, har alle hatt en enorm utvikling i helrødt, og deres individuelle og kollektive innsats har blitt belønnet med et Champions League-trofé. Kan hende kan de tillegge en Premier League-medalje etter endt sesong også. De vet i alle fall at sjansen for å bli tittelgrossister neppe er større så mange andre steder enn på Anfield.


Axel With Gogstad

 

Bookietest2019