Hvem går til Wembley?

14/05/2019

Det kjempes om opprykk fra nivå 2,3 og 4 og denne uken avgjøres det hvem som når avgjørende finaler på Wembley.

Aston Villa og Leeds United tok første stikk da de første møtene i playoff-semifinalene i Championship ble unnagjort forrige lørdag. Tirsdag og onsdag får vi svaret på om West Bromwich Albion og Derby County kan slå tilbake i returkampene. 

West Bromwich Albion – Aston Villa
West Bromwich Albion var klar underdog da The Baggies tok den korte turen til Villa Park for å møte Aston Villa lørdag ettermiddag. Likevel var det nettopp West Brom som skulle få den beste starten på kampen. Etter bare et kvarter spill sendte Dwight Gayle gjestene i ledelsen etter en skikkelig brøler fra den rutinerte Villa-spilleren Glenn Whelan. Etter scoringen forsvarte West Brom seg bra frem til pause, mens Stefan Johansen gjorde det aller meste riktig både med og uten ball. Etter pause ble West Brom presset bakover på banen, og det virket nesten som om det bare var et tidsspørsmål før baklengsmålet skulle komme. Med et kvarter igjen av kampen snudde Villa kampen med to kjappe scoringer, men det var noe som skjedde få minutter før slutt som skulle få mest oppmerksomhet etter kampen. Dwight Gayle hadde fått gult kort for drøying av tid på stillingen 1-0, og etter 88 minutter spill plukket han opp sitt andre gule kort da han krasjet inn i Aston Villa-keeper Jed Steer. 

- Jeg har ingen problemer med at dommeren velger å gi Dwight Gayle beskjed om å skyndte seg, men ikke en eneste gang stod Gayle helt stille. Han gikk hele tiden bort mot sidelinjen for å ta innkast. At spillere er nødt til å spurte hver gang de skal sette ballen i spill igjen er nytt for meg. Det andre gule kortet synes jeg også er strengt. Gayle har all grunn til å prøve å gå for ballen. Det var et fantastisk innlegg, og timingen til Gayle er bra. Hadde han nådd først frem til ballen ville han blitt tomålshelt. Gayle er en viktig spiller for oss, og derfor er det selvsagt frustrerende å miste han i returoppgjøret, sier hovedtrener Jimmy Shan til lokal presse. 

Aston Villa-manager Dean Smith var ikke fullt så opptatt av det røde kortet etter kampslutt, men var mer opptatt av at ikke folk skal tro at Villa er videre bare fordi de vant første kamp. Foran et fullsatt Villa Park måtte Smith se laget sitt slite med å trenge seg gjennom et bunnsolid West Bromwich Albion-forsvar, men etter 67 minutter gjorde han en meget viktig endring. Conor Hourihane kom inn for Glenn Whelan, og dermed hadde Villa plutselig en ekstra streng å spille på fremover på banen. Frem til Hourihane kom på banen hadde alt stanset opp utenfor sekstenmeteren til West Brom, men med Hourihanes skuddfot ble det en endring på det. Det gikk nemlig ikke mange minuttene før midtbanespilleren sendte Villa Park til himmels med et herlig langskudd fra returrommet. Villa jaktet en tredje scoring mot slutten av kampen, men vil nok likevel være fornøyd med å reise til The Hawthorns med ledelse. 

- Det blir nok en helt annen kamp på The Hawthorns. Supporterne til West Bromwich Albion ønsker nok at laget skal spille på en annen måte enn hva de gjorde på Villa Park. Sannsynligvis vil det gjøre dette til en bra kamp. Denne duellen er ikke over etter 90 minutter. Alt  vi har gjort er å vinne en kamp, og det har vi blitt vant med å gjøre den siste tiden. Dersom vi vinner igjen på tirsdag så vil vi være klar for Wembley. Det er vårt fokus, sier Smith til lokal presse.

Leeds United – Derby County


Marcelo Bielsa ville ikke ha noe snakk om spiondramaet fra januar i forkant av lørdagens semifinale mot Derby County. Han måtte likevel tåle at det meste av fokuset rundt kampen var rettet mot nettopp han og Derby-sjef Frank Lampard. Ved sidelinjen ble det ikke noe drama på Pride Park lørdag kveld, men på banen fikk Leeds det som de ville. I forkant av kampen kom nyheten om at viktige Pontus Jansson ikke ble klar, og midtveis i første omgang måtte Adam Forshaw forlate banen med en skade. Likevel klarte hvittrøyene seg meget bra mot et hjemmesterkt Derby-lag. Unggutten Jamie Shackleton kom inn og gjorde en enorm jobb for Leeds, mens forsvaret var bunnsolid selv uten Jansson på banen. Ti minutter før pause satte Kemar Roofe inn 1-0 med sin første scoring siden tidlig januar, og flere mål ble det ikke. Leeds har derfor et fantastisk utgangspunkt foran returkampen på Elland Road. Etter kampen var Bielsa godt fornøyd med det laget hans hadde levert. 

- Det var en fortjent seier dersom man ser bort fra 10-15 minutter midtveis i andre omgang. Vi dominerte med ballen, vi forsvarte oss bra, samtidig som vi hele tiden så farlige ut. Det eneste jeg har noe å si på er at vi burde skapt enda flere store sjanser. Når vi måtte angripe, synes jeg vi gjorde det på en bra måte. De gangene vi ble nødt til å forsvare oss, synes jeg vi løst det godt, sier Bielsa til lokal presse. 

Allerede før lørdagens kamp var Frank Lampard klar på at hans Derby County-lag var store underdogs foran kampene mot Leeds United. Etter 0-1 tap i hjemmekampen på Pride Park ser det nå mørkt ut for The Rams med tanke på å ta seg videre til Wembley. Nå skal Derby møte Leeds foran et entusiastisk hjemmepublikum på Elland Road, og man kan trygt si at Derbys prestasjoner på bortebane ikke har vært de beste i år. Bare én av de ti siste seriekampene på fremmed gress har endt med seier for hvittrøyene. Etter lørdagens semifinale var det en straffesituasjon som fikk mest oppmerksomhet under Lampards pressekonferanse. Derby fikk nemlig straffespark med ti minutter igjen av kampen da Jayden Bogle gikk i bakken i duell med Jack Harrison. Etter en liten stund gikk dommer Craig Pawson ut til sidelinjen for å snakke med sin assistent, og det førte til at Pawson deretter endret sin avgjørelse. 

- Straffesituasjonen kunne gått begge veier. Jeg synes det er oppsiktsvekkende at dommeren peker på straffemerket før han snakker med sin assistent ute ved sidelinjen. Jeg har ikke fått noen forklaring på hvorfor assistentdommeren fikk dommeren til å endre avgjørelsen. Jeg er sjokkert over at en dommer kan gjøre noe slikt i en så viktig kamp. Muligens ble han påvirket av Leeds-spillerne rundt han, men det er normalt. Det må ha vært noe viktig han har sett som ingen andre har sett. Nesten som VAR uten datamaskiner. Menneskelig VAR, sier Lampard til lokal presse.

Sunderland et steg næremere retur


Det kjempes om en siste opprykksplass også på nivå tre og fire, og i League One er det Sunderland og Charlton som har tatt første stikk i kampen om play off-finale. Sunderland har hele sesongen vært favoritt til å ta direkte opprykksplass, men The Black Cats kom til kort da de ikke vant noen av sine siste fire kamper. Luton og Barnsley sikret seg direkte opprykk til The Championship, mens play off spilles mellom Portsmouth, Sunderland, Charlton og Doncaster. Mellom de to førstnevnte endte det 1-0 til Sunderland i første kamp på Stadium of Light, mens Charlton skaffet seg svært gode kort på hånden da de slo Doncaster 1-0 på bortebane. Returene spilles fredag og lørdag. 

Tre av de fire blir værende i League One, der de neste sesong får besøk av Bolton som ikke bare rykket ned fra The Championship, men også starter sesongen med tolv minuspoeng. The Trotters spilte Premier League-fotball så sent som i 2012, men er nå satt under administrasjon med både stor gjeld og voldsomme sportslige utfordringer. 

Spinnvill Dean
I League Two var det Lincoln som stakk av med ligatittelen, mens Bury og MK Dons slo følge opp i League One. Et fjerde lag skal med i heisen opp, og kampen står mellom Newport og Tranmere. De to utmanøvrerte henholdsvis Mansfield og Forest Green i semifinalene, og dermed klare for opprykksfinale på Wembley lørdag 25.mai.

En av de som ble aller mest glad for å se Tranmere videre til finale var Premier League-dommer Mike Dean. Den velkjente pipeblåseren, som denne sesongen ble førstemann med 100 utdelte røde kort i toppdivisjonen, sto på stolradene og var euforisk glad da hans kjære Rovers skaffet seg muligheten til et andre strake opprykk. 

 


Eirik Aase

Bookietest2019